Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ariadne
őstag
Nyugdíjnál az állami garancia sajna simán kenyéren-vízen eltöltött hátralévő éveket jelent, annyira alacsony a szintje, szóval jobb meggondolni, és valami nagy pénztárba nyomatni a lóvét.
Az OTP-t szívből utálom úgy egyébként, kerülöm ahogy tudom, de magánnyugdíjnak direkt hozzájuk mentem. Bízom benne, hogy ha már ilyen rég megvan, kibírja még azt a potom 60 évet, amit még lemorzsolok errefelé. És ahogy a nyugdíjkorhatárt emelik, egyre jobban örülök, hogy örökölhető is a magánnyugdíjpénztári befizetés, mert lassan már azért kell küzdeni, hogy a nyugdíjbamenetelt megérjük egyáltalán..."In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)
-
Ariadne
őstag
Az egész magánnyugdíjpénztári rendszer bejövetelekor mondta hőn utált, ám a szociális joghoz nagyon értő profunk az egyetemen, név szerint Czúcz Ottó (azóta volt már alkotmánybíró, most meg az EU bíróságban csücsül), hogy legfontosabb szempont az legyen, hogy nagy pénztárhoz menjünk, olyanhoz, amiről leginkább el tudjuk képzelni, hogy állni fog akkor is, amikor 60 év múlva lehunyjuk a szemünket, ez alapján döntöttem.
Örökös meg hát remélem lesz lemenő egyszer, erről még egyelőre nem gondoskodtam. Saját örökösöd ugyebár mindenképp van valaki, végső soron állam bácsi, függetlenül attól, mennyivel kevesebb gyerek születik úgy általában, ha erre gondoltál...Na ez egy soxorosan összetett mondat lett.
[ Szerkesztve ]
"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)
-
Ariadne
őstag
Egy szabály van, de ezt már feljebbi is ecseteltük - minél nagyobb, annál jobb. Ez nagyon bizalmi viszony, elvégre vagy 40 évre választod... Jó, lehet utána még mászkálni másikba, de akkor is hosszú távra kell készülni. Nézd meg a PSZÁF honlapját, itt szerepel az összes, jól összehasonlíthatóan, ja, és nem utolsó sorban független módon.
"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)
-
Ariadne
őstag
válasz AMD Power #104 üzenetére
Dehogynem, az a tiéd. Ha nem kapod vissza, azt sikkasztásnak hívják. De amíg nem megy csődbe a magánnyugdíjpénztár, addig nincs min aggódni elvesztés miatt mármint. A gazdálkodás miatt viszont van mit aggódni. Én most erősen gondolkodom a váltáson, meggyőzően mutattak valami műsorban egy táblázatot, hogy a bankok, biztosítók által működtetett cégek rosszabb hozamokat hoztak ki, mint a függetlenek, és ez igaznak is tűnik. Egyelőre a Dimenzióval szemezek, náluk van önkéntes egészségpénztárim, gond nélkül fizetem ezer éve, működik, akkor hátha nyugdíjban is jók. Az OTP-nél mindenestre jobban dolgoznak a táblázat alapján...
-
Ariadne
őstag
válasz AMD Power #106 üzenetére
Én pont ezen az alapon választottam nagy pénztárat, feltétel volt nálam, hogy bankhoz vagy biztosítóhoz kötődjön. A jelenlegi éves mutatók alapján viszont már nem vagyok ennyire biztos abban, hogy ez kell legyen az elsődleges.
A tavalyi veszteségek miatt mondjuk nem aggódom, mert ez egy befektetés, több évtizedre, nem bankbetét. Összességében ha normálisan dolgoznak, jobban kell kijönnie, mint egy bankbetétnek 40 év alatt, de ettől (vagy éppen ezért) még benne van a pakliban pár negatív hozamú év."In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)
-
Ariadne
őstag
válasz Borify Péter #117 üzenetére
Öhhöm, neked ennyi elég a döntéshez? Nem Flashcash szakértelmét vonom kétségbe, de ennél azért érdemes jobban utánanézni a dolgoknak, mielőtt dönt az ember, annál azért fontosabb kérdés.
Én is nézegetem most épp a pénztárakat, mert váltani akarok, de előbb tájékozódom a lehetséges jelöltekről...Flashcash: Miben jó pl. ez az Axa, miben jobb a többinél? Tud valamit, amit azok nem?
[ Szerkesztve ]
-
Ariadne
őstag
válasz Flashcash #121 üzenetére
Itt a pszáf jelentése a mnyp 1999-2008 teljesítményéről klikk, itt nagyon érdekesek az utolsó oszlopok, az egy főre jutó vagyonnövekedés meg az átlagos 10 éves hozamráta. Ez azért tartalmaz még részleteket előző táblázathoz képest.
No meg másrészt az is számít (nekem), hogy mekkora az adott pénztár. [link] Mert a lényeg, hogy amennyire lehet, igyekezzen az ember biztos lenni abban, hogy nyugdíjba vonuláskor is meglesz az a pénztár. Legalábbis egyetemi profunk szerint ez volt a legfontosabb (mármint hogy lehetőleg stabil pénztárt válasszunk), neki hiszek, ehhez ért (ex alkotmánybíró, most EU bíróságon működik, szociális és tb jog a mindene. bár oktatónak pocsék volt...).
Garancia az persze nincs rá, de azért egy nagyobb, többszázezres taglétszámú pénztárnak csak jobbak lehetnek az esélyei, mint egy 10-20 ezresnek.Szóval nekem Aegon, Allianz, ING maradt a pikszisben, no még az Axa is jöhet hozzá, de 100.000 alattival nem kezdenék. Hmm, mondjuk az Axa a pszáf táblázat szerint is igen jól hozott, mindegyik portfólióban.
Pályakezdőként szerintem érdemes megmaradni a növekedésiben, végülis hosszú távon kell, hogy nyereséges legyen, az eddig eltelt pár év azért még messze van attól az összesen vagy 40-től, amíg fizet bele az ember. De erről a részről kíváncsi lennék értékpapírokhoz, befektetéshez értő emberek véleményére.
Pfff, nehéz döntés, csak egy biztos, hogy az OTP elmehet a búsba mint bank és mint mnyp is.
mod: Azt hiszem, Axa és az Életút tetszik leginkább, mivel ezek az öt éves és a tíz éves eredmény szerint is jól teljesítettek. Dimenzió se rossz, csak sajna nagyon kicsike.
[ Szerkesztve ]
-
Ariadne
őstag
válasz Flashcash #123 üzenetére
Köszönöm, ezzel most szereztem plusz infókat. Sajnos hallottam korábban is, hogy nem teljesítenek túl jól, de hát ha egyszer kötelező, mégis kell kezdeni vele valamit. Az biztos, hogy önkéntesbe viszont nem lépnék be, hamarabb fogok neki tőzsdézni tanulni, mint hogy ezekre bízzak több pénzt annál, amit kell.
Viszont az egészségpénztárak jó dolgok továbbra is. Csak nem úgy, ahogy a zöm használja, hogy a munkáltató fizet bele, hanem egyéni tagként. Sajnos nagyon leszűkítették a felhasználási kört, de még így is jó arra, hogy matracot, bármiféle magánorvosi rendelést és bármilyen fizetős egészséügyi kiadást, MBT cipőt, "gyógy"üdülést meg miegymást 30%-kal olcsóbban vehessen az ember. De ezt persze nem reklámozzák...
-
Ariadne
őstag
Annyi biztos, h a nyugdíjbiztosításra akkor is kell pénzt kerítenie az államnak, ha a tényleges pénztárban egy fillér sincs, törvényi kötelezettség. Szóval akkor elvesznek máshonnan, ha kell, de adniuk kell. Az más kérdés persze, h az összeg mennyi lesz, és hogy számítják, de megkapni mindenképp meg kell az állami nyugdíjat.
[ Szerkesztve ]
-
Ariadne
őstag
Ez nem hit kérdése, más állami forrásból kell kifizetni, ha az alapból nem megy. Az állam összeomlását azért nem vizionálom még, mert ha háború vagy más kataklizma lenne, és nincs egyáltalán állami bevétel semmiből, akkor meg úgyse ez lesz a legnagyobb gondunk.
-
Ariadne
őstag
válasz Flashcash #194 üzenetére
Teljesen egyetértek, abszolút felháborító. Nem fogok politizálásba belemenni, de sajnos az emberek még mindig hajlamosak hinni a politikusoknak és nem végiggondolni, hogy vajon mi mozgatja őket. Szomorú.
-
Ariadne
őstag
No igen, állam bácsinak nem kell figyelembe vennie a jogszabályokat, mivel megvan az a lehetősége, hogy maga alakítja őket, és bizony él is ezzel a lehetőséggel hol egyes cégek javára, hol a hétköznapi emberek hátrányára... A közigazgatásban dolgozom egy ideje - elcseszett egy ötlet volt átjönni a versenyszférából, na mindegy -, és egészen elképesztő, amit látok. Külső szemlélő számára ki sem derül, mennyi mocskos dolog van még odabent, hogy jönnek-mennek milliárdok, közben meg mi fizetjük meg az árát... Fú tudnék még mondani dolgokat pár felháborító költségvetési pénzszerzési esetről mostanában, de nem lehet...
Mindig, de tényleg mindig csak az a cél, hogy jól kommunikálható legyen az eredmény, az mindegy, hogy egyébként sz*rul van megcsinálva egy jogszabály például szakmailag, vagy hogy az EU elnökséghez nyelvtudással rendelkező ember egyszerűen nincs (pontosabban ennyiért nem jön, csak én voltam ilyen hülye), a lényeg, hogy butíthassák tovább a népet. A spórolás meg odáig jutott, hogy hónapok óta nincs nyomtató toner (!) minisztériumokban, mert halasztják a közbeszerzés kiírását, hogy ne kelljen kifizetni... Megáll az ész, komolyan. Jópáran este 7-8-ig gürcölünk bent, közben meg a közigben dolgozók legalább fele semmihez sem ért, pasziánsszal tölti a munkaidejét, pontban fél ötkor már csukja is az ajtót maga mögött, és nem rúgják ki őket. Ehh...
Mindig büszke voltam arra, hogy én bizony nem akarok elmenni innen, akármilyen is ez az ország, ez a hazám, bárhol máshol idegen vagyok, de mostanában kezd betelni a pohár, hogy ennyire hülyének néznek. Híradót már nem nézek.
[ Szerkesztve ]
-
Ariadne
őstag
Egyértelmű, hogy gyakorlatilag államosítani akarják a mnyp befektetéseinket. Saját tulajdonunk, egyénileg nyilvántartva, amit most fel akarnak használni a költségvetési lyukak befoltozására. Szerintem röviden ennyi a lényege az egész balhénak.
A kérdés már tényleg csak az, hogy ha ez sem lesz elég, mi jöhet még...
[ Szerkesztve ]
-
Ariadne
őstag
Nem, de ettől még a mi mostani befizetéseink elvileg a mostani nyugdíjasok nyugdíjára mennek el, és fizessünk is be bármilyen rendszerbe, ha nem lesz elég dolgozó és befizető fiatal akkor, amikor mi nyugdíjba megyünk - és jelenleg úgy tűnik, hogy nem lesz -, akkor nem túl virágos öregkor elé nézünk. De itt sajnos csak és kizárólag a rövidtávú politikai érdekek számítanak, semmi több, hosszú távra érvényes átalakításról szó sem esett mostanában.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP EliteBook 845 G8 Tartós Fémházas Laptop 14" -60% Ryzen 5 Pro 5650U 6mag 16/512 FHD IPS Matt LTE
- HP EliteBook 845 G7 Fémházas Laptop 14" -45%Ryzen 5 PRO 4650U 16/512 FHD IPS SURE VIEW
- HP Elitebook 840 G8 i5 1145G7 / 32GB / 512GB / hibátlan!
- Nethome Plus, klíma wifi modul
- LG OLED55C12LA 2 ÉV GYÁRI GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs