Hirdetés

2020. december 3., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#10) ubyegon2

Mik azok a disztribúciók, mi a különbség az "asztali" és az egyéb disztrók között

A gyakorlatban "Linux" néven nevezett operációs rendszerek valójában Linux disztribúciók (röviden disztrók), maga a Linux kifejezés inkább egy gyűjtő fogalom ezek számára, így ha egy konkrét működő operációs rendszerről beszélünk, akkor a Linux disztribúció a helyes kifejezés.

A disztribúciók megegyeznek abban, hogy a GNU/Linux kernelre (rendszermag) épülnek de eltérnek a célközösségben és a felhasználási területben, kinézetben és kezelhetőségben.
Talán elsőre furcsa, de a pár ezer forintos routereken, okos tévéken, set-top-box készülékeken is valamilyen célirányosan arra a területre fejlesztett Linux disztribúció működik, de sok egyéb területet is lehetne mondani, ezek mellett csak egy rész az, amit asztali számítógépekre fejlesztenek és ott is több terület van, úgy mint a kezdők számára is könnyen kezelhető disztribúciók, vagy éppen a hálózatok biztonsági gyengeségeit felderíteni hivatott disztribúciók a hálózati szakemberek számára.

Szám szerint manapság nagyon sok disztribúció létezik, érdemes megnézni az őket ábrázoló idő diagramot:

Linux Distribution Timeline 16.12

A továbbiakban a kezdők számára is bátran ajánlható disztribúciók kerülnek majd említésre, ezek az úgynevezett "asztali" disztribúciók.

Kapcsolódó wikipedia szócikk: Linux-disztribúció

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.