Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Szoftverfejlesztés  »  Java programozás (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#11101) mobal válasza axioma (#11100) üzenetére


mobal
MODERÁTOR

"En tobb dologban nem ertek egyet a sonarlint-tel, de ettol me'g orulok hogy van, mert neha egyszeru teveszteseknel felhivja a figyelmet a potencialis hibara."

Akinek nem inge ne vegye magára, de én meg azt nem fogom soha megérteni, ha van egy tool aminek a célja a minőség javítása és igen népszerű akkor miért kell kiakadni ha valakinél esetleg jobban tudja a dolgokat? Én nem mondom azt, hogy nincs így de nem is értem ez.

"szornyek keletkeznek"

Én megint csak pont az ellentetjével találkoztam. Ha túl komplex egy metódus szól, hogy nagy. Szerintem ez pont jó. És az esetek 99%-ban igen, tudod még jobban fragmentálni a dolgokat.

Szerintem simán jó dolog, de tényleg, felőlem aki akarja használja aki nem nem. Én látok benne elég sok potenciált és tudást mögötte.

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#11102) axioma válasza mobal (#11101) üzenetére


axioma
veterán

A szorny nem fuggvenynel volt hanem matrix-implementacional (amit aztan nem hasznalnak). A legvegen igy is, ugy is maradt raw type hozzarendeles, de azert hogy 1 helyen legyen nem 2 helyen (kb, lehet hogy 3-4), ettol bevezettek a rekurziv definiciot es ket type parametert... (hogy osszekossek a matrixtipust meg a utilities tipusat, holott a matrixtipus futas soran egyszer, config-bol olvasodik fel).
A fuggvenyre kedvenc peldam a Gauss-eliminacio. Azt szetszedve en biztos kevesbe ismernem fel, a korrektseghez 5 parameteresen lehetett volna a belso fuggvenyt kiemelni (kettot member-bol szamoltunk vegul), de nem lehet egy fel kepernyonyi (vizszintesen, meg nem mondom de biztos <50 LOC) fuggveny, mert tul bonyolult. Az hogy normalisan elnevezni a belsejet nem lehet, az nem baj. Az hogy egy csomot lassit egy azert hoztuk letre hogy jobb legyen sebessegben mint az ApacheCommons, az nem baj. Csak hogy jo alacsony legyen a bonyolultsag, es egysegsugarunak is oda lehessen adni (akik amugy per def nem is dolgozhatnak ebben a csapatban). DE ez az eset, amire azt mondom, hogy a kivetel ami erositi a szabalyt, es egy programozo tudja mar hogy mi az hogy Gauss-eliminacio. A tobbsegeben egyetertek azzal, hogy bontsuk le a hosszu fuggvenyeket.
Az mar egy masik kerdes, hogy ne ugy bontsuk le hogy veszunk 3 altalanositott szornyet, es a sajat sub-task-unkat nem is oldjuk meg csak felparameterezzuk a mar keszet, elotte-utana heavy konverziokkal, de mind1, mert az me'g egy sor csak a stream-ben... kozben picit odafigyelve a 2 oda-vissza megoldhato 1-bol (most egy Date meg Instant dologrol beszelek, az egyik kulso adottsag, a masik belso kenyszer mert kell a het napja).
De kb. egy eve talaltak olyan bottleneck-et, hogy mindenhol az ID nyersen ment tovabb, es minden egyes lepes kulon parsolta ki belole a neki kello reszt (mondjuk az se egy jo design ahol az id darabolhato, me'g ha van ilyen kulso forras is, de belul mi a feneert nem egybol lenyegitik at a kesobb hasznalt reszeire.

(#11103) floatr válasza mobal (#11099) üzenetére


floatr
veterán

Nem demagóg... dogmatikus :)

Nem tartom haszontalannak a sonart, de az esetek egy részében mondjuk úgy, hogy fals pozitívat jelez. A múltkor már csak röhögtem kínomban. Szokott olyanokat jelezni, hogy szerinte másképpen kéne megoldani valamit. Addig kavarta több lépésen keresztül, amíg a kód fordíthatatlan lett.

A DTO-val kapcsolatosan meg napi szinten tapasztalom, hogy kezelik az emberek. Semmivel nem lesz tőle biztonságosabb a kód. Egyszerűen csak kérdezd meg magadtól, hogy tényleg szükséged van-e rá. A dogmatikus válasz az, hogy mindig szükség van rá, mert meg lett mondva. A racionális válasz az, hogy pl máshogy reprezentálod az adatot API verziónként, ezért kell.

(#11104) Csaby25


Csaby25
senior tag

Sziasztok! Elkezdtem Spring boot-ot tanulni és letöltöttem az STS (Spring Tool Suite)-t. A kérdésem az, hogy használhatom akkor is ha csak sima java-t írok Spring nélkül (van valami hátránya az Eclipse-hez képest ebben az esetben), vagy erre inkább használjam a sima Eclipse-t továbbra is? Köszi.

[ Szerkesztve ]

A kis emberek más emberekről beszélnek, a középszerű emberek eseményekről, a nagy emberek pedig ötletekről beszélnek.

(#11105) Taoharcos válasza Csaby25 (#11104) üzenetére


Taoharcos
aktív tag

Nyugodtan használhatod sima javahoz. De Eclipse-t is tudsz használni Spring Boot-hoz, van hozzá a marketplace-n kiegészítő.

[ Szerkesztve ]

(#11106) Csaby25 válasza Taoharcos (#11105) üzenetére


Csaby25
senior tag

Ok, köszi. Ha az STS mindet tud amit a sima Eclipse akkor csak azt hagyom meg. Jelenleg mindhárom fent van: Eclipse, Eclipse EE és STS. Jó lenne csak eggyet meghagyni.. :)

A kis emberek más emberekről beszélnek, a középszerű emberek eseményekről, a nagy emberek pedig ötletekről beszélnek.

(#11107) Taoharcos válasza Csaby25 (#11106) üzenetére


Taoharcos
aktív tag

Eclipse EE + Spring Tools 4

[ Szerkesztve ]

(#11108) Csaby25 válasza Taoharcos (#11107) üzenetére


Csaby25
senior tag

Eclipse EE + Spring Tools kiegészítőre gondlosz? Ha igen akkor a különálló STS nem ugyanaz?

[ Szerkesztve ]

A kis emberek más emberekről beszélnek, a középszerű emberek eseményekről, a nagy emberek pedig ötletekről beszélnek.

(#11109) Taoharcos válasza Csaby25 (#11108) üzenetére


Taoharcos
aktív tag

Én így használtam.
De fent hagyhatod mindet, esetleg még felraksz egy Idea-t is, és próbálgatod őket. Majd te eldöntöd, melyik a legjobb.

(#11110) floatr válasza Taoharcos (#11109) üzenetére


floatr
veterán

Vagy VS Code + Java + Spring Tools ;)

(#11111) mobal válasza Csaby25 (#11104) üzenetére


mobal
MODERÁTOR

Az egyetlen értelmes ide az IDEA, mással nincs értelme 2020-ban foglalkozni - szerintem. És most kapni fogom a savat.

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#11112) floatr válasza mobal (#11111) üzenetére


floatr
veterán

Alapvetően nem lenne rossz, de... :)
Leszámítva az apró kis hm... sajátosságait mostanában eléggé bosszantó, hogy napi szinten 3-4 alkalommal hullik darabokra. Ilyet régebben még az eclipse sem csinált a legrosszabb pillanataiban sem.
Egyetlen dolog van az ideaban, ami tényleg tetszik, az a lambda-kezelés és a kapcsolódó code assist. Érdemes figyelni a VS Code-ra, mert nagyon jön fel, hónapról hónapra fejlesztik.

(#11113) mobal válasza floatr (#11112) üzenetére


mobal
MODERÁTOR

A probléma a teg készülékedben lehet. Egy kezemen meg tudom számolni hányszor crashelt össze az elmúlt fél évben (0). Gradle + spring micro servicek néha nyitva 3-4-5 (bár ez full irreleváns).

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#11114) floatr válasza mobal (#11113) üzenetére


floatr
veterán

Én is ezt szoktam mondani a tesztelőknek: az én gépemen működik :)

(#11115) Drizzt válasza mobal (#11113) üzenetére


Drizzt
nagyúr

Nekem se volt még vele sose ilyen probléma. És nálam is meg van nyitva vagy 5-6 Spring microservice, 2-3 JavaEE app, meg néhány devops repo állandó jelleggel. Maven mind. Mondjuk amúgy a maven részét annyira nem szeretem az IDEA-nak, bár összehasonlítási alapom nem nagyon van, mert mást 10+ éve nem használtam(Javara).

I am having fun staying poor.

(#11116) Ezekiell válasza floatr (#11112) üzenetére


Ezekiell
veterán

Nálam igazán rohadt nagy projektektől kezdve microserviceekig minden van IDEA-ban, de sose crashelt még. Ha bármi mást kellene használnom, falnak mennék :) (Pedig fejlesztettem Eclipseben is éveket, meg VSben is)

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#11117) Superhun válasza Ezekiell (#11116) üzenetére


Superhun
addikt

+1

Kb 2 éve váltott a projektünk IDEA-ra, azóta egyszer sem crashelt még. Eclipse-ben folyamatosan crashelt és hibákat dobott ugyanaz a plugin stack, amit IDEA-ban használunk. Szem nem véletlen, hogy az egész Java enterprise világ IDEA felé mozdul. :R

[ Szerkesztve ]

(#11118) floatr válasza Ezekiell (#11116) üzenetére


floatr
veterán

Csak 30-ára 3 crashlogom van. Megtartottam párat, hogy majd utánanézek, de még egyelőre inkább sajnáltam magam, mint időm lett volna rá. A code insight környékén (is) van valami gáz. Viszonylag nem kicsi a projekt, van 8 konténer, és a legborzasztóbb tényleg az, hogy néha az IDE indítás után egyszerűen az alap classpath sem látszik, mert összekavarodik a gradle sync.

(#11119) Ezekiell válasza floatr (#11118) üzenetére


Ezekiell
veterán

Na, a gradle sync az tényleg tud kavarogni, ezt aláírom. Szerencsére 1 gombnyomás megoldja.

De ha nálad ennyi crash van, akkor ott nálad lesz valami probléma. Mondanám, h reinstall mindent, de ha ilyen tanácsot kapnék, nekem is a "b*szódjmegteis" lenne az első gondolatom :)

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#11120) floatr válasza Ezekiell (#11119) üzenetére


floatr
veterán

Már én is gondoltam rá, de a kollégám is hasonló dolgokkal küzd. Mondjuk nem tesz jót neki, hogy ~90 ezer file-t indexel.

(#11121) janos666 válasza E.Kaufmann (#10554) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Haha. :DDD Elkezdtem nézni a "Masterclass"-t. Legelejétől, mert 5+ élve nem olvastam semmi kódot (és úgy látom kicsit más már kezdő szinten is, mint a C++).
A tanár legalább anyanyelvi angol, ugyanakkor beszédhibás, és furán van felépítve az anyag. Gyakorló feladatokat ad már az előtt, hogy elmagyarázná, hogy mik azok, és hogy épülnek fel a függvények (és hasonló alap dolgok), aztán nem tudom, hogy szándékosan oldja meg őket furán, hogy aztán bemutathasson tipikus problémákat (kicsit sem elegáns, amit csinál, megtöm mindent felesleges else ágakkal és && operátorokkal, redundáns kondíciókkal, aztán később javítja is, mert tele lesz logikai bakikkal, és mondja is, hogy túl hosszú és kacifántos, amit csinált), vagy félvállról veszi és nem is akar (vagy tud) jó példát mutatni. :))

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#11122) smallmer


smallmer
őstag

Sziasztok!

Készítettem 4db JList-et a programomban. Azt szeretném elérni valahogyan, hogy egyszerre csak egy kijelölt elem lehessen. Tehát ha a JList 1-ben kijelölök egy elemet akkor a másik 3-ban ne legyen kijelölt elem. Esetleg tudjátok, hogy ezt hogyan tudnám megoldani?

köszöni szépen :R

(#11123) disy68 válasza smallmer (#11122) üzenetére


disy68
aktív tag

Kézzel. Hozzáadsz a listákhoz egy mouselistenert, amivel nézed, hogy mikor van klikk és amikor kijelöltél valamit, a többi listában de-selectálsz minden elemet.

“Yeah, well, you know, that’s just, like, your opinion, man.” — The Dude

(#11124) fatal` válasza disy68 (#11123) üzenetére


fatal`
titán

Inkább egy listselectionlistenert kellene szerintem.

(#11125) disy68 válasza fatal` (#11124) üzenetére


disy68
aktív tag

Nem ismerem mélyen a swing-et egy gyors keresés alapján ezt találtam, de ha van rá jobb alternatíva akkor nyilván azt érdemes inkább használni. :K

“Yeah, well, you know, that’s just, like, your opinion, man.” — The Dude

(#11126) fatal` válasza disy68 (#11125) üzenetére


fatal`
titán

Én sem ismerem, ezt találtam hirtelen, és jobban illik az esetleges use casehez. :)

(#11127) MasterMark válasza fatal` (#11126) üzenetére


MasterMark
titán

Üdv,

A java dokumentációt úgy emlékszem le lehet generálni a jdk fájljaiból. Ezt hogy lehet nem emlékszem már.

Erre gondolok: [link] csak offline verzióban.

Switch Tax

(#11128) MasterMark válasza MasterMark (#11127) üzenetére


MasterMark
titán

Az előző nem válasz akart lenni, és a kérdés is kimaradt, hogy ezt akkor hogy lehet?

Köszi. :R

Switch Tax

(#11129) fatal` válasza MasterMark (#11127) üzenetére


fatal`
titán

A javadoc paranccsal lehet generálni (de IDE-hez szokott lenni extension hozzá, vagy build rendszerekben parancs).

(#11130) MasterMark válasza fatal` (#11129) üzenetére


MasterMark
titán

Tudom, hogy azzal lehet, de hogy lehet ezt az egészet?

Switch Tax

(#11131) fatal` válasza MasterMark (#11130) üzenetére


fatal`
titán

(#11132) bucihost


bucihost
senior tag

Sziasztok!

Nem tudom nennyire idevaló a kérdésem, de hátha tudotok segíteni.
Linuxon futtatok egy java-s progit. java -Xms1024m -Xmx4096m -jar core.jar
A kapcsolókat nem igazán értem. Az xmx gondolom a max memória amit használhat. Ezt le is foglalja előre? Mi lenne az xms? :R

(#11133) fatal` válasza bucihost (#11132) üzenetére


fatal`
titán

The flag Xmx specifies the maximum memory allocation pool for a Java virtual machine (JVM), while Xms specifies the initial memory allocation pool.

Note that the JVM uses more memory than just the heap. For example Java methods, thread stacks and native handles are allocated in memory separate from the heap, as well as JVM internal data structures.

[link]

(#11134) bucihost válasza fatal` (#11133) üzenetére


bucihost
senior tag

Köszi de számomra ebből nem derül ki, hogy az xmx -et le is foglalja, vagy csak annál többet nem enged neki használni?

For example, starting a JVM like below will start it with 256 MB of memory and will allow the process to use up to 2048 MB of memory: java -Xms256m -Xmx2048m

Mit jelent, hogy 256 MB-vel fog indulni?

Mi történik, ha elhagyom a fenti kapcsolókat és simán "java - jar core.jar"-al indítok? (elhagyhatóak egyáltalán?) :R

(#11135) disy68 válasza bucihost (#11134) üzenetére


disy68
aktív tag

A JVM lefoglal magának bizonyos méretű memóriaterületet, amit ő fog kezelni különböző dolgokra (lásd Memory Management). Xmx a maximum, amit lefoglalhat, de ha nincs rá szükség nem fogja.

A dokumentációban olvashatsz még részletesen a memória kezelés finomhangolásáról.

Ahogy a Xms és Xmx kapcsolókról is.
Pl. Xms:
"Default Values
If you do not set this, the minimum Java heap size defaults to (depending on which mode you are running):
-server mode: 25% of the amount of free physical memory in the system, up to 64 MB and at least 8 MB
-client mode: 25% of the amount of free physical memory in the system, up to 16 MB and at least 8 MB If the nursery size is set with
-Xns, the default initial heap size will be scaled up to at least twice the nursery size. "

“Yeah, well, you know, that’s just, like, your opinion, man.” — The Dude

(#11136) mobal válasza bucihost (#11132) üzenetére


mobal
MODERÁTOR

Stack és a heap memória méretét állítod. [link]

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#11137) bucihost


bucihost
senior tag

Köszi! Így már kezdem kapisgálni. xmx 4096-ra van állítva. Csak furi volt, mert 6 giga ramból ~ 30% szabad maradt. 1.79 GiB free / 1.25 GiB cached. A javas alkalmazás meg azt írja, RAM Used: 2457. így viszont kijön a matek. 1.79+1.25+2.45 = 5.49 a maradék ~ 500 megát meg a rendszer és egyéb cuccok eszik el. 2.45+1.25 = 3.7 (~4gb)

Más. Javahoz full kuka vagyok és a google sem barátom most. Nem tudom szokás e ilyet kérni, de egy kódot valaki ki tudna nekem egészíteni vagy útba tudna igazítani?
[link]
Ez egy bugreport rendszer ingame. A 110-es sor szerint "reportoló karakter neve.txt" -ként menti a reportokat, és (113-117-sor) nem enged 1 karakternek több "aktív" reportot küldeni.

Ez így nekünk nem jó, mert testing phase van, és jó lenne minél több bugról értesülni.

Arra gondoltam, a 113-117 sorokat megszüntetném, a 110-es sort meg kiegészíteném egy időbélyeggel. (System.currentTimeMillis())

Csak nem tudom, hogyan. Mert ehhez valóban hülye vagyok. :R

[ Szerkesztve ]

(#11138) Sirpi válasza bucihost (#11137) üzenetére


Sirpi
senior tag

A 110-es sort cseréld ki erre (igy csak másodpercen belül lehet egy usernél ütközés):

String timeStamp = new SimpleDateFormat("YYYY-MM-dd-HH-mm-ss").format(new Date());
String fname = "data/BugReports/" + player.getName() + "-" + timeStamp + ".txt";

Egyébként pedig a dátum formátumát úgy állítod be, ahogy szimpatikus. Azért választottam ezt, mert így se pont, se szóköz nem lesz benne.

[ Szerkesztve ]

Hazudnék, ha cáfolnám annak tagadását, hogy ez az ital nem nélkülözi a koffeinmentesség megnemlétének hiányát. Na most akkor van benne koffein, vagy nincs?!

(#11139) bucihost válasza Sirpi (#11138) üzenetére


bucihost
senior tag

köszönöm szépen :R

(#11140) mobal válasza bucihost (#11137) üzenetére


mobal
MODERÁTOR

Amit lefoglalt darabot és amit felhasználó az nem ugyanakkora.

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#11141) togvau


togvau
senior tag

frissítettem linuxos kis szerveremen java-t 11-re. Az eddig java 8-on futó kis servlet most:
Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: javax/servlet/http/HttpServlet

Nincs máven, és nem is szeretnék belemódosítani a jar-ba.
Van rá megoldás azon kívül, hogy visszateszem a 8-at?

hitler, sztálin, micro usb

(#11142) Ezekiell válasza togvau (#11141) üzenetére


Ezekiell
veterán

Ha nem akarsz módosítani a Jaron, akkor vissza a java8, vagy adsz classpathot neki system envben. Vagy dockerben indítod java8al, és mehet a java11 a rendszerre.

[ Szerkesztve ]

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#11143) disy68 válasza togvau (#11141) üzenetére


disy68
aktív tag

"Runtime" is meg lehet adni további dependenciákat pl. a CLASSPATH környezeti változóban vagy -classpath kapcsolóval: link
pl: java -classpath /path-to/servlet.jar MyApplication

[ Szerkesztve ]

“Yeah, well, you know, that’s just, like, your opinion, man.” — The Dude

(#11144) bambano válasza Ezekiell (#11142) üzenetére


bambano
titán

ahhoz, hogy linuxon kétféle java legyen fent, nem kell docker.
ha ilyen gond áll elő, akkor fel kell rakni egyszerre a két java verziót.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#11145) Ezekiell válasza bambano (#11144) üzenetére


Ezekiell
veterán

Én amikor csak lehet, elkerülöm az egyszerre 2 java installt - de igazad van, lehet olyat csinálni.

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#11146) mobal válasza Ezekiell (#11145) üzenetére


mobal
MODERÁTOR

Ha nem windows-t használsz akkor könnyen működik együtt.

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#11147) togvau válasza bambano (#11144) üzenetére


togvau
senior tag

ja így lett, openjdk 11 az elsődleges minden más azon fut, és teljes path-al 8-al van indítva ez az app

hitler, sztálin, micro usb

(#11148) bambano válasza togvau (#11147) üzenetére


bambano
titán

környezeti változót beállítottad?

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#11149) aDtG


aDtG
tag

Sziasztok!

Kaptam egy feladatot. Egy olyan programot kellene írnom ami látványos, de nem túl bonyolult.
Nincsen semmi meghatározva igazából, hogy mi a minimum, de le kell nyűgözni a nézőket.
Tudnátok adni nekem ötleteket? Gondoltam már valami szép telefonkönyv megoldásra, jelszókezelő alkalmazásra. Az utóbbit szívesen csinálnám is, csak nem tudom, hogy mennyire lehet nehéz egy olyat összedobni.

Van bármi ötletetek? Köszönöm :R

(#11150) Ezekiell válasza aDtG (#11149) üzenetére


Ezekiell
veterán

A nézőket esztétikai szempontból kell lenyűgözni ("hú de szép" "nézd hogy villog") vagy szakmai szempontból ("de ügyes h ilyet írt") vagy hogy? Ez így nem sok támpont, amit adtál.

Jelszókezelőt meg nem annyira bonyi:
- kell egy adatbázis
- backend, amivel mentesz ileltve olvasol a DBbe/ből
- UI amivel megjeleníted a dolgokat

Ez így nyilván rettenetesen elnagyolt, de a kérdésed is az :)

[ Szerkesztve ]

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

Útvonal

Fórumok  »  Szoftverfejlesztés  »  Java programozás (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.