Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
Kérdés, ismeri valaki alaposabban a hüvej B900-230 AI cube modem-routert? mennyi esély van arra, hogy külső 4G antennához csatlakozót forrasszon rá az ember?
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
t72killer
titán
Újabb hálózati eszköz kérdés: adott egy szupi devolo powerline adapter amit megörököltem, viszont szerencsétlenkém svájci csatlakozós. Sehol se találok hozzá konnektor és dugó-modult, pedig jól láthatóan ezek külön, cserélhető egységet alkotnak:
Mi lenne a legjobb megoldás? Ha beteszek egy, pláne két átalakítót, az esélyesen tovább rontja a kapcsolat minőségét, ráadásul 2db átalakítóm akkor állandó jelleggel le lenne foglalva - svájci konnektort se feltétlen állandósítanék a házban.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Ahhoz ki kéne ütnöm a földvezetéket, amit tudtommal szintén használ = jelveszteség, ennyi erővel adapterezhetnék is és akkor nem barmolom szét az adaptert.
A föld egyébként a középső, az kerülne kiütésre, a fázis és a null kompatibilis az EU konnektorokkal
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Konnektort nyilván csak szétszerelve fúrkálunk , de értelemszerűen lehet valami ehhez hasonló alapból nemzetközi konnektort beszerezni, kérdés, ezeknek mennyi lehet a powerline jelvesztesége a mezei konnektorokhoz képest .
-
t72killer
titán
Tudtommal 150-500kHz-es frekiről van szó, ami nem tudom hogy reagál pár extra csatlakozóra.
#79747: Ezt egy másik adapternél olvastam: "MIMO Technology means the TL-PA8010P can use the 3 wires, including the live, neutral and earth to create multiple data paths, meaning that you benefit from faster data throughput and more stable connections"
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz Dr. Szilikát #79751 üzenetére
Kb mint a wifinél. Ott ugye alapból is csak egy közeg van. Beletetted a bogarat a fülembe, ki fogom próbálni mit tud 3 dróton és mit, ha leragasztom a földet .
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz Dr. Szilikát #79753 üzenetére
Esélyes, h működik, a régebbi powerline cuccok csak a fázis+nullvezetéket használták.
-
t72killer
titán
válasz t72killer #79741 üzenetére
Közben jött adapter az adapterhez, azaz a fura csatis powerline dobozkát sikerült konnektorra varázsolni. Ahol bedugtam, van közepes-gyenge wifi jel, kb azzal azonos sebességeket adnak ki a mérőoldalak .
Kérdezhetnénk, akkor miért nem wifi: egyrészt asztali gépbe macerás, másrészt a kütyü funkcionál wifi routerként is,kiterjesztve a hálót oda, ahova már tényleg nem ér.
-
t72killer
titán
Márkás telefonos töltőknél mennyire reális az, hogy a 15W-ra címkézett töltő csak kb 10W-ot juttat az akksiba? (Akksi Wh spec, és 20-80% töltöttség között eltelt időből számolva). Samsung a52s, gyári töltőjével illetve egy s7 edge kb uannyit tudó töltőjével töltve.
-
t72killer
titán
válasz #85619712 #81972 üzenetére
Igen mindegyik .
#81973: van USB mérőm, bár nagyon laza már a csatija, félő, hogy pont miatta bukna az átvitel . Lehet inkább a konnektornál mérek teljesítményfelvételt és besaccolom a töltőfej hatékonyságát 80-90% közé.30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
t72killer
titán
válasz Barret001 #81975 üzenetére
, az öreg xiaomi powerbankom elvileg tud 9V/1.6A-t szívni, ráakasztom majd. Más éhes eszköz nincs itthon.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Ha csinálok egy BT, szerencsés esetben ANT+ kerti hőmérőt, az alapból fog tudni a garmin órák temperature widget-jével kommunikálni, úgy mint a gyári Tempe-egység? Vagy a használt interfész még kevés, kell valami spéci formátum, amiben kommunikál?
A tempe nem túl olcsó és nem fix telepítésre van kitalálva, ezért gondoltam, hogy összeütnék inkább egy házi főzésű példányt.
-
t72killer
titán
szerintetek van realitás régi mobiltelóra ráheggeszteni valahogy 4G antennát? olyan helyen gondoltam felhúzni, ahol nincs bent térerő, de pl jó lenne ha a hotspot funkciókon kívül droid menne a kütyün pl okosóra szinkronhoz.
Egy s7 edge-em van elfekvőben, kijelző törött, akksi végét járja...
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz tordaitibi #83353 üzenetére
értem .
Félig témába vágva, gondolkodtam itthonra egy napelem+akksi+inverteres rendszerkét összeszerencsétlenkedni, a gázkazán részére ha esetleg elmenne a gyári 230V, de ott ugye egyenáramból kéne szinuszt gyártani, ami költséges mulatság. Egyelőre nem hajt a tatár, figyelgetem a használtpiacot, hátha lepottyan valami használható darab.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Adott egy fireangel wi-safe II szénmonoxid-detektor, ami nekiáll hisztizni. CO nincs a lakásban, ígyhát felboncoltam. A CR123A akksi (1800mAh) 2.99V-ot, a CR17335 nem újratölthető elem 3.05V-ot mutatott. Töltenem kéne az akksit, hogy rendbejöjjön a lelki világa ?
Bónuszkérdés, vajon lehet rossz benne a CO-szenzor? Ha jól értelnezem, 5 éves lehet a cucc, miközben a dobozán 10év élettartamot írnak. A szenzor:
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz fatpingvin #83497 üzenetére
Bocsánat, utólag szerkesztettem - szóval hm, a kütyü valós életkorát nem tudom, mert a házzal együtt vettük tavaly, ez inkább 2017ben gyártott szenzor lesz - igencsak meredek lenne, ha 2006-os szenzort eladtak volna 2010 után. Így viszont lennie kéne a cuccban még 5évnek. Egyedül a szenzor öregszik - amire viszont 10évet írtak, nem mozog ebben semmi...
Nem szívesen szemetelek, pláne nem elem+akksi+NYÁK kombót, szóval értékelném, ha meg lehetne bütykölni,
#83505: rá van írva, hogy 1800mAh, és nem írják sehol, hogy ne lehetne tölteni - a másikon kifejezetten írják, hogy ne töltsd.
#83503: így van, erre 10évet ír a gyártó.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Levegőtisztaság mérésre használ vki vmilyen ketyerét?
PM, voc, co2, co...
Leginkább kész kütyü érdekel, de ha darabokból olcsóbb jót összerakni, az még jobb30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
t72killer
titán
Láma kérdés: egy párátlanító pakoláskor kint maradt az udvaron és elkapta egy alapos felhőszakadás. Elég macera szétszedni, muszáj nekiesni kiszárítani, vagy elég, ha 1 hetet várok az első áram alá helyezéssel ?
Kapcsoló és ventimotor térsége kaphatott elméletben vizet, gyakorlatban a belső részt én száraznak nézem, amennyire a lyukakon be lehet nézni .
-
t72killer
titán
válasz gordonfreemN #85320 üzenetére
+#85321: , köszi, intézem. Ilyen amúgy (ebac 2650e):
Hnap első dolgom, h veszek rizst, asszony majd csodálkozik, hogy termett valahonnan egy nyitott zacskónyi
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Közvetlen villámcsapást max egy dupla Faraday-kalitka, ez párezer voltos impulzus megfogására jó, ha 2 utcával arrébb kapott egyet a tranyó.
#85457: +1 . Annyi, hogy a közvetlen csapáshoz neked kell az 500méteres körzet legpechesebbjének lenni. Ha már 2 házzal odébb csap be, van esély ilyen mezei, konnektorba dugós/elosztós megoldásnak.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz #70211840 #85476 üzenetére
Én két eneloop csomagot a "hivatalos" pana (gyors)töltővel vettem kb 6éve, azóta jó karban tartja az akksikat. nem csak eneloop, kínaikacat noname darabokat is:
Igaz, azon kívül, hogy "élnek", nem teszteltem, hány mAh maradt az öreg akksikban
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Walkie talkie-hoz szeretnék egy apró GPS kütyüt, amivel pl Morze formátumban le tudom adni a helyemet, a másik oldalon pedig valami lefordítja a Morze-jelet koordinátákra.
A rendelkezésre álló pmr walkie talkie-nak van 2,5mm-es headset jack csatija, ez lenne a kapcsolat a kütyüvel.Össze lehetne ezt dobni egy olcsó NMEA 0183 GPS vevő és valamiféle jelátalakító segítségével?
-
t72killer
titán
válasz t72killer #87277 üzenetére
közeledek a megoldáshoz: itt kolléga rágányolt egy gps-t a walkie talkie mikrofon helyére, a párján pedig a hangszóró helyére egy rs232 kábelt.
Működött! A kivitelezés tényleg gányolás viszont, simán megoldható lett volna ha egy 2,5mm jack kábelre köti a cuccokat.
Másik, hogy a gps-ből jövő jel erőssége és a jel formája nem feltétlen optimális: emberi hanggal történő összevetés kedvéért: beszélhetünk lassan-tagoltan (jelforma) hangosan (jelerősség), vagy halkan hadarhatunk: nagyon nem mind1 valós zajos környezetben.Ahogy olvasgatok, azért volt szerencséje a tagnak, mert az NMEA 0183-on szokásos feszkó közel jár az audión jellemző peak-to-peak 3V (???) -hoz, és a jel mackós (lassú, "tagolt") - igazából semmi értelme nem lenne Morzéra fordítani.
-
t72killer
titán
Melyikben bíznátok jobban? Újratölthető PP3 9V-os lítium vagy 4db AAA NiMH? Egy arduino nanót (6-20V) kellene etetnie GPS modullal úgy, hogy több hónap standby mellett 15-20 órát aktívan kibírjon.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz ekkold #87310 üzenetére
Jogos, bár az eneloop azért kivétel . Közben az arduinós topikban rájöttem, hogyha túl nagy feszkót adok rá, azt nem fogja szeretni a belső konverter aminek 5V-ot kell kiadni, úgyhogy az 5-6V tápfesz környékét fogom becélozni.
2db CR123-on gondolkodtam még, csak ahhoz totál külön töltő kell+a kétcellás tartó is ritka állatfaj - igaz, van okostöltőm, ha tényleg hónapokig bírja a cuccos, akkor nem gond, hogy nincs mindíg karnyújtásnyira.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
-
t72killer
titán
válasz Dr. Szilikát #87329 üzenetére
, 6 év szép kor egy akksinál. Még vacillálok, milyen apró áramforrással tápoljam az arduino nano + GPS rendszert: 5V és 3.3V is kéne neki, erre ideálisak lennének az egycellás 16340-es tápok, de a rendszer szumma fogyaszt kb 300mW-ot ami egy 360mAh-s lítiumakksin nem fog kibírni egy napot.
A 18650 nekem is túl nagy, amire még gondotam egy Breadboard PSU, amit 9V-os cellára lehet kötni - de ezzel meg az a bajom, hogy a bemeneti feszkója 6V felett van, azaz tényleg csak a 9V-os cella marad, mert lítiumosokból rögtön 2db kéne. Ha valaki találkozott már készre szerelt 3 - x Volt bemenetű, 5 ÉS 3.3V kimenetű ehhez hasonló apró táppal, azt szívesen látnám :
-
t72killer
titán
válasz ViZion #87331 üzenetére
18-19. oldal: ~3Volt, 30mA-t eszik nagyjából, ha jól értelmezem .
-
t72killer
titán
válasz ViZion #87333 üzenetére
2.5V felett, de ha jól értelmeztem, 3.7 alatt (a pdf-ben, amit linkeltél 2.1.1-ben 1.ábra). Most alkuszom a kínainál a 16340-es töltős tápocskára, ha másért nem is, arra jó lesz, hogy USB-n könnyen utántöltöm a lemerült kütyüket.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz Donki Hóte #87335 üzenetére
Ja, csak mire aliról megjön, beleőszülök . Kb viccből használtam az offer gombot - ha már nem írt ki multibuy kedvezményt. Inkább kifizetem a teljes árat, minthogy 3hónapot várjak a cuccra, mint legutóbb.
Más: használ valaki ilyen 0,96"-os OLED kijelzőt? Mennyire olvasható direkt napfényben?
-
t72killer
titán
válasz ViZion #87337 üzenetére
1méter bőven jó, kézi gps-koordináta üzengető megoldásnak lesz . A kijelzőkről annyit tudok, hogy mobiltelóknál-tableteknél igen komolyat kell virítani a gyártónak, hogy ne gúvadjon az ember szeme a nyári napsütésben, az samu telóim 600nit felett okésak - a Tab A 500 nittel viszont nagyon gáz.
-
t72killer
titán
Mit gondoltok a forrasztás felváltásáról mini-breadboardokra? Sose voltam ügyes forrasztó, ráadásul ha már nem kell a kütyü, sokkal egyszerűbb így szétkapni és mást építeni a darabokból. Igaz, nem lesz olyan apró a végeredmény...
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz lanszelot #87359 üzenetére
Tanulok-tanulok, durvább dolgokat simán megforrasztok, de az tuti, hogy nem állnék neki pl egy lábsort feltenni NyÁK-ra . Addigis veszek egy csomag ilyen apróságot, ezekkel alkalmasint "terepen"/kisebb műszerdobozba szerelve is lehet már tesztelni a cuccot úgy, hogy ne nézzem magam nógrádi kábelújrahasznosítónak (az is lehet, h keresek még kisebbet + 3-5centis kábeleket bele).
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz aujjobba #87364 üzenetére
szép .
Első nekifutásra én sztem 55pontos lapkával és rövidre vágott kábelekkel fogok ügyeskedni.30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
t72killer
titán
válasz aujjobba #87391 üzenetére
Olyanra építjük, ami kijön a gyárból . Arduino 5V, csatolt apróságok (szenzorok, kijelzők, gps modul) gyakran 3.3. Én is 2féle feszre tervezem 16340es tápot.
-
t72killer
titán
audiókábeleknél miért fontos az "oxygen-free" jelző? mezei 3.5mm2-es "ruhaszárító" rézkábel nem jó egy jobb hangfal meghajtására?
-
t72killer
titán
válasz Donki Hóte #87431 üzenetére
. Engem az lepett meg, hogy sokan sodrott kábelt használnak, gond nélkül.
-
t72killer
titán
válasz Donki Hóte #87438 üzenetére
+#87439: pontosan . én sokeres mezei kábellel fogom kezdeni, azon prózai oknál fogva, mert itt porosodik kb 10 méter már évek óta. A kinézet miatt sztem fogom cserélni idővel, mert azért a vastag fehér kábel kicsit gáz .
Másik kérdés: ebben az erősítőben (Nobsound NS-15g) vajon elég ennyi hűtőborda? Két TPA3116**-os chip bújik meg alatta, ami elvileg 24V-ig eszi a feszkót - a gyakorlatban 19V-os táppal adják.
**kolléga bejegyzésében találtam hatásfokgörbét, itt bizony 200W teljesítmény esetén 20+W hő termelődik, azaz igencsak gizdakínaira sikerült az a borda
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Ezekbe a kis elemtartó-tápegységekbe vajon LiFePO4 akksikat is tehetek? Gondoltam jó lenne valami hidegálló kémia "udvaron hagyott" hőmérőmodulnak - azaz akár egész éjszaka mínusz 10 fokban. Ha a töltést mellőzni kell majd, azt még túléljük
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
A kék csomagolás jelent bármi pozitívumot a lítiumakksiknál?
-
t72killer
titán
válasz tordaitibi #87458 üzenetére
Tölteni tuti nem fogom, csak kisütni, kicsi-közepes terheléssel
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest