Hirdetés
-
LOGOUT.hu
DIGI internet Gyakran Ismételt Kérdések
(Kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. február
Új hozzászólás Aktív témák
-
ToM2oo4
tag
Üdv!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy valaki tud valamit arról, hogy DIGI-ék mit tettek annak érdekében, hogy eltűnjön egyik napról a másikra 10 Gbit/s forgalom? Kíváncsi lennék arra, hogy hogyan csinálták.
Amiről beszélek:
Én pl. semmilyen sebességváltozást nem vettem észre (hacsak nem azt, hogy most már tényleg csak annyival megy a net, ami rá van írva, ugyanis régebben volt, hogy a csomaghoz adott feltöltés dupláját is tudta).
-
ToM2oo4
tag
XI. kerulet, Kelenfold, FTTB: 15:41-kor es 16:11-kor volt szakadas, 5-5 percre (1-2 perc utan mar autentikacios hiba jott a PPPoE szervertol, szoval csak a timeout miatt volt ennyi ido valoszinuleg. Tipikus, ha nem rendesen terminal le a PPPoE kliens). Csak a PPPoE kapcsolat doglott meg, a pincei routerrel a link nem.
[ Szerkesztve ]
-
ToM2oo4
tag
válasz Afro77 #90727 üzenetére
A GPON szabvány titkosítást használ, ami függ az ONT-től. A te saját eszközöd (pl. GPON SFP modul) más titkosító kulcsot fog használni (talán a sorozatszámból van származtatva, de nem tudom pontosan), így nem fog tudni kommunikálni a hálózattal, amíg nem regisztrálják (és gyanítom nem fogják kérésre sem). Valamennyire utána néztem, mert a routeremben van SFP+ port, de sajnos hiába vennék bele GPON modult.
-
ToM2oo4
tag
Itt van egy lista: https://c.speedtest.net/speedtest-servers-static.php
[ Szerkesztve ]
-
ToM2oo4
tag
válasz turulbird #91551 üzenetére
Ami ebbol a tablazatbol jol latszik, hogy semmilyen jogi alapod nincs arra, hogy panaszkodj a sebessegre. A garantalt 300/75 Mbps minden meresednel megvolt.
Mindezen felul a digi honlapjan vilagosan fel van tuntetve, hogy a teljes sebesseg kihasznalasahoz legalabb 2.2 GHz-es Intel Core i7 kell. Ha peldanak okaert csak a *legelso* generacios (ami iden 13 eves) processzort nezzuk, meg az is 117%-kal (!) (2 magos terheles) gyorsabb annal, mint ami neked van: https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i7-920-vs-AMD-Athlon-64-X2-Dual-Core-3800-/1981vsm2362.Ezek alapjan amit te itt muvelsz, az szintiszta vergodes, foleg annak fenyeben, hogy elozoleg pontosan ugyanennyit fizettel tizedekkora savszelre. Ez foleg azokat tudja bosszantani, akik tovabbra is 3100/ho-t fizetnek 100/100-ra, mert nincs lehetoseg FTTH atallasra jelen pillanatban. Szerintem teszel egy szivesseget igazabol a diginek azzal, ha nem rabolod feleslegesen az idejuket idiota hibabejelentesekkel, ha eppen csak 4x tobb a letoltesi savszel a garantaltnal 7x-es helyett. Ez valozinuleg amugy is megoldhatatlan problema lesz, mert amikor a szomszedok is raszabadulnak a netre, akkor bizony elofordul, hogy a GPON technologia altal biztositott savszel a limitaciok miatt nem er el gigabitet minden egyes ugyfelnel. Ezen nem fog segiteni, ha naponta 2x felhivod oket, es kovetelozol.
[ Szerkesztve ]
-
ToM2oo4
tag
válasz Dragon3000 #91599 üzenetére
A szolgáltató nem teheti meg, hogy soha nem megy a meghirdetett sebességgel az internet, ha így lenne, akkor mindenki adhatnak 10gbps netet garantált 300Mbps sebességgel és kész.....
Szerintem megteheti, ezert fogalmaznak ugy, hogy *maximalisan* 1000/300 Mbps a savszelesseg, es ennek toredeke a garantalt. Ha valakinek garantaltan gigabitre van szuksege, annak berelt vonalat kell kottetnie, joval magasabb aron, mint a lakossagi csomagok. Ha neztel mar random mobilnet csomagot, ott 0 Mbps a garantalt, es akar gigabit a maximalis, technologiatol fuggoen. Tudtommal nincs definialva egy "aranyszam", ami megmondana, hogy mekkora lehet az elteres a maximum meghirdetett, es a garantalt savszel kozott, de javitsatok ki, ha tevednek. Nyilvan elofizetokent sz@r helyzet, ha mindig csak a minimum jon ki a csomagbol a max helyett, es olyankor csak a szolgaltato joindulatara lehet hagyatkozni, de kovetelozni nem lehet. -
ToM2oo4
tag
válasz radi8tor #91628 üzenetére
Tudom nem annyira konnyen megoldhato (megfelelo eszkoz es beallitasok kellenek hozza), de nalam ezt csak ugy tudtam elkerulni, hogy a MikroTik routeremen csinaltam QoS queue-kat, amiknek a limitjei a kabel max sebessege (nalam 100 Mbps) ala vannak love (pl. 95 Mbps), igy barmekkora is a terheles, mindig marad annyi sav, hogy a PPPoE control csomagok at tudjanak menni. Nem optimalis megoldas, mert valamennyi savot fel kell aldozni, cserebe sosem szakad meg terheles miatt a PPPoE. Szerintem van mas gyartotol is olyan router, amiben lehet hasonlot beallitani, de peldat nem tudok hozni, keresni kell.
[ Szerkesztve ]
-
ToM2oo4
tag
Nem feltetlenul, mert ha kifog egy rosszabb minosegu kabelt (akar tul hosszu, akar rosszul vannak krimpelve rajta a csatlakozok, akar maga a csatlakozo nem erintkezik megfeleloen), akkor elofordulhat, hogy az egyeztetett sebessegtol elmarad az, ami tenylegesen at tud menni rajta. Nalam pont ez volt a helyzet, a digis szerelo kokanyolt egy csatlakozot az UTP-juk vegere, amiben nem volt megfelelo a csatlakozas, es kisebb mozgatas hatasara az egyeztetett 100 Mbps kozelebe sem tudott menni a sebesseg. Raktam ra uj csatlakozot, es maris kijott rajta a 100 Mbps (osregi FTTB csomag).
[ Szerkesztve ]
-
ToM2oo4
tag
Akkor nezzuk mondjuk abbol a szempontbol, hogy a fizikai reteg hibaja miatt idonkent ujra kell kuldeni egy-egy Ethernet keretet (pl. FCS nem passzol). Ettol meg nem garantalt, hogy a link sebessege lejjebb fog kapcsolni, megis a hasznos savszelesseg csokkenni fog a keretek ismetelt elkuldese miatt, vagyis ugy *latszik*, mintha a teljes sebesseg toredekevel menne csak a kapcsolat. Es ha mondjuk pont a kabel hibaja miatt tortenik mindez, akkor a csere meg fogja oldani a dolgot. (Mint ahogy nalam is, ugyanis a routeren elozoleg egyszer sem lattam a naploban, hogy 100-rol 10 Mbps-re kapcsolt volna az interfesz, es gyanusan stabilan tartotta a kb. 80 Mbps-ot a szokasos 96-97 helyett, es ami a csatlakozo csereje utan vissza allt a normalisra.)
[ Szerkesztve ]
-
ToM2oo4
tag
válasz dchard #91719 üzenetére
Koszi, igy mar tisztabb a kep. A 2. ponttal kapcsolatban probaltam utana nezni, hogy az auto-nego mikor mukodik, de nem talaltam egyertelmu valaszt. Nekem is az volt a gondolatom, hogy csak a link felepulesekor tortenik meg az egyeztetes, ezert lehetseges az, hogy egy hibas csatlakozast ha piszkalok, akkor miert tud "koztes" sebessegre leesni az atvitel, es miert nem egybol 1 Gbps helyett 100 Mbps-ra.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Olvasd el az összefoglalót!
Társtopikok:
● DIGI kábel TV
● DIGI Mobil
● DIGI műholdas TV
● DIGI vezetékes telefon
Router kérdésekkel ezekbe a topikokba fáradjatok!
● Milyen routert?
● Router gondok
- Házimozi belépő szinten
- Projektor topic
- Formula-1
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Íme a végleges gépigény
- iOS alkalmazások
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest