Hirdetés
- Használt videókártya 30eft-ból? (Vega56)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Asszociációs játék. :)
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Milyen mosógépet vegyek?
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Mi történik egy netes csalás után?
Új hozzászólás Aktív témák
-
AIex
tag
válasz fogtunder #61690 üzenetére
Egy jó asztali körfűrész nálam is G pont, a Laguna árát tavaly sokalltam, az egy kaptafás Bernardo / HolzMan stb gépektől meg én is fáztam, mert azt láttam, amit fentebb is említettem, ahhoz meg, hogy anyázzak sokbakerül, ahogy említetted.
3 fázist nem kell bemutatni, nálunk 3x16A van, és hegesztő miatt szerettem volna az egyik fázist 32A bővíteni, csak a szolgáltató felé fizetendő sarc 80e Ft, plusz még nem jött ki akkreditált villanyszerő....
Amúgy a K3 basic kérhető 1 fázisú 3KW-os motorral, illetve gyárilag tolóasztallal érkezik. Ára gondolom 4000 EUR körül lehet, ha már szóbakerült a Robland
[ Szerkesztve ]
-
AIex
tag
válasz fogtunder #61695 üzenetére
Igen, sajnos szépen elszálltak az árak,
És ugyan azzal szembesültem 2 éve, amit te is említettél,
Egyedüli ötletem, használtan egy Metabo Magnum, vagy egy Elecktra Bekum gép felhajtás, de nem tudom, mikor találnál értelmes gépet, illetve az EB-k szerintem csak alu asztallal készültek, te pedig gondolom öntöttvas asztalt szeretnél.
-
AIex
tag
válasz dethroner #61715 üzenetére
A4-es lapból vágj le egy 5-10cm-es csíkot, egyik felét beakasztod a rögzítő fül alá, az így rögzített csíkot ráhajtod a talpra, és vissza alá / rá a rögzítőfülhöz. Ha ezt a papírt kiveszed, akkor pontosan látni fogod, milyen hosszú papír kell. Ha nem fogsz elszívást hasznáni, vehetsz tekercsben csisz.papírt, és tépsz olyan hosszút, amilyen kell. Tekercses papírt tudod csiszolóblokkal is használni.
-
AIex
tag
válasz Viktoár #61730 üzenetére
Az a baj, hogy nehéz olyan lapot ajánlani, ami mind a kettőt tudja.
Keresztvágásra jellemzően a nagy fogszámú lapok a megfelelőek.
Neked egy 254mm-es lap kellene, egy kifejezetten keresztvágásra tervezetett lap, ebben az átmérőben, 60-100 foggal rendelkezik, kiviteltől függően, míg keresztvágásra ennél az átmérőnél rendszerint 24 foggal rendelkeznek.
A köztes megoldás, talán egy 36-48 körüli fogszámmal rendelkező WZ fogprofilu (váltó fogazás) lap lehetne.
A büdzsé, ismételten problémás, nem tudom, hogy ennyiért fogsz-e ilyen lapot kapni,
A freud lapok valószínűleg 2x ennyibe fognak kerülni, amit érdemes lehet megnézni, a Pilana, illetve Bosch optiline lapjai,
Pilana-nak van egy lapja, ami jó lehet, 81-26WZ a listában, abból van 250-es, remélhetőleg a tengely átmérő is stimel, bár egy értelmesebb cég, be is tudja huzalozni úgy, hogy az jó is legyen. Az ár szerintem tájékoztató jellegű, azzal valószínűleg kell még futni 1-2 kört.
-
AIex
tag
válasz kerepesig #61772 üzenetére
Láttam már darabot élőben, abból, amit linkeltél. Szerintem nagyjából a pénzkidobás kategória.
Hogy pontosan mire gondolsz, arról jó lenne egy skicc, a 6db 2M-es lábból arra engedek következtetni, hogy magát a tetőt nem döntenéd meg, viszont jó lenne valami lejtést adni neki, ha később befeditek, akkor egy irányba folyjon a viz a tetőről.
@liszi70
Ácsból -is- van olyan aki mm-ben dolgozik.[ Szerkesztve ]
-
AIex
tag
válasz razorbenke92 #61780 üzenetére
Nálunk anno a műegyetemen géprajz/gyártástechnológia tárgyakon az volt szlogen, ha valaki centiben beszélt, hogy azt hagyjuk meg az ácsoknak.
Ez részben felmentés is Nem tudom kik voltak a tanáraid, de azért ott megfordul 1-2 igazán pökhendi alak.Amúgy az objektivitás érdekében hozzá kell tenni azt is, a magyar építőipar -tisztelet a kivételnek- megtett / megtesz mindent azért, hogy ezek az állítások önazonosnak tűnjenek.
-
AIex
tag
válasz Viperator #61785 üzenetére
Ha mindenképpen fából csinálnád, én az akácra szavaznék,
Ha nem kitétel, hogy fából legyen, akkor műanyag raklapból csinálnám.
@York
Érdekes szabászat lehet, azokkal szab.jegyzék táblázatokkal, amikkel eddig találkoztam, ott ki is volt emelve, hogy a méreteket mm-ben kell megadni. -
AIex
tag
válasz liszi70 #61792 üzenetére
bim-nek azt hiszem korábban volt egy hozzászólása, ahol említette, hogy ő például felállítja a székállást, és utána ahhoz viszonyítva mindent a földön számol, mér, illetve szab, majd mehet fel a tetőre. Székállást is lézer szintezővel állítja be, aminek a pontossága 40M-en 1mm alatt szokott lenni. Illetve mivel számított értékeket használ, illetve szintező lézert, gondolom minden szabást körfűrésszel végez, nem láncfűrésszel.
Természetesen itthon inkább az általad leírt metódus a jellemző.
-
AIex
tag
válasz Grizzlu #61805 üzenetére
Nem lebeszélni szeretnélek róla, de van elég helyed, egy ilyen géphez ? Egy ilyen gépnek azért 20-25nm kelleni szokott, hogy tényleg ki tudd használni a kapacitását. Itt most főként arra gondolok, hogy erre már egy egész táblát is fel lehet tenni, ahogyan említetted.
Ár tippeléséhez érdemes lehet megnézni Ebay-t, Surplex-t, Machineseeker-t, hátha árulnak / árultak hasonló gépet.
[ Szerkesztve ]
-
AIex
tag
válasz Grizzlu #61809 üzenetére
Én nem vagyok asztalos, csak amolyan pro amatőr
Emiatt a mondat említettem meg, mivel pro amatőr szinten nem tudom mennyire ekvivalens egy 150-200m2-es műhely, persze függ attól is, mennyi gépet telepítesz egy műhelyben.
Machineseekert és Ebayt nem nézek, mert engem nem a német/olasz piaci árak érdekelnek.
Ezt megértem, de szerinted, aki elad egy hasonló gépet, mi alapján lövi be az árat itthon ? Plusz itthon sok hasonló gép érkezik külföldről, ami szintén német ár + eladói haszon.
Amúgy, ha tesós árat szeretnél, akkor ajánlj fel érte jelképes 1M Ft-ot, valószínűleg ez gép is fel lett véve a cég tárgyi eszközei közé, és éves szinten értékcsökkenést számoltak el rá, addig amíg a maradványérték 0 Ft nem lett, vagy egy minimális összeg (500e Ft alatti). ÉCS pedig adózott eredményt csökkent.
[ Szerkesztve ]
-
AIex
tag
válasz Kiscsőke #61828 üzenetére
Mindenképp 4db-al pántolnám, alapvetően a 3db elég lenne, de a vasalat minősége kérdéses, plusz ezek a vasalatok simán tudnak lógni 3-4mm-t. Ezt nyílván neked kell tudni, hogy ez elfogadható-e.
Vigyázz az ajtóval, elég nagy lesz a szélessége, én alulra legalább 2db 5x10-es anyagot raknék, illetve egyet középre, vagy 2db-ot a közepétől egyenlő távokra, attól függően hányt pántot tervezel rakni. Lehetőség szerint mindent köldökcsappal csinálj, de ekkora fesztávnál nem tudom, ez elég lesz-e, hogy ne lógjon meg a sarka.
-
AIex
tag
válasz Grizzlu #61841 üzenetére
Nagyon vigyázz a bernardo, Holzmann gépekkel,
Fentebb egy kollégával tárgyaltuk ezeket a gépeket,
A lényeg, hogy ezeket a gépeket szinte minden esetben egy 3. fél gyártja, így a bernado-nak, vagy a Holzmann-nak túl sok köze nincsen hozzá, ebből az is adódik, ha kifogsz egy rossz szériát ami nem tökéletes, akkor jó esetben a forgalmazó az első gépet kicseréli, majd a másodiknál, ha ugyan az a baja, szétteszi a kezét, hogy ebben ennyi van.
Van fent rövid videó, egy Bernardo gépről, a srác bevásárolt egy hibás szériát, és mivel a forgalmazó nem tudott neki hibátlan gépet adni, vett helyette inkább egy Felder / Hammer K3-ast.
Érdemes nézgetni a marketplace-t (tudom, hogy fertő), illetve jofogas-t. Néha vannak jó gépek, jó áron, csak nehezen lehet őket megtalálni, mert hamar el is viszik őket, ha az eladó "eladásra" árazza, és nem "hirdetgetésre", illetve műszaki állapotáról nem egy kitaposott gumicsizma jut eszedbe.
@Kiscsőke
A 5x10-es pallóból lenne összecsavarozva a keret, és keresztbe, illetve átlósan további 5x10-es pallóval merevítenéd ? -
AIex
tag
válasz >Deego.. #61851 üzenetére
Z0mbi-nak igaza van, azzal kapcsolatban, amit írt. Ha maga az állvány hasonlóan szekcionált lenne, mint a videóban, akkor érdemes lehet megfontolni, hogy föntről nézve, az első láb aljába tenni egy teschauer anyát, ami fogadna egy menetes szárat, és erre felfűzni a maradék lábat, illetve polclapot, majd az utolsó láb alján rögzíteni egy anyával.
Viszont ez az egész kiváltható azzal, ha valaki olyan csinálja meg, akinek van domino-ja. Persze az még nyitott kérdés, hogy valakivel csináltatnád, vagy te szeretnéd csinálni.
[ Szerkesztve ]
-
AIex
tag
válasz Kiscsőke #61849 üzenetére
Ezzel kapcsolatban érdemes lenne konzultáni egy hozzáértővel, mert nem tudom, hogy az általad tervezett kötésmódok alkalmasak-e arra, hogy megakadályozzák azt, hogy maga az ajtókeret később meglógjon, ugyanis nagy lesz a súlya, illetve a szélessége is. Bár az még kérdéses, hogy amúgy ez egy ráütődő ajtó lesz, vagy közé záródó (akár sima káva / ajtó nyílásba / beugróba), mert ha utóbbi, akkor elég ha lóg a vége 2-4mm-t és állandóan szorulni fog. Plusz itt jön be a vasalat szerepe is, amit említettem, mivel annak a vasalatnak, amit említettél lehet még 1-2mm lógása, terhelés alatt.
-
AIex
tag
Igen, ebben igazad van, azért említettem a domino-t, mert nem tudom, hogy van-e olyan asztalos, aki ezzel időt töltene.
@fogtunder
16A 220V-on, 3.5KW. Miért kellene a freki váltó ? Indulásnál ne csapja le a biztosítékot ?@qqzs
Makitának van kefe gépe, ami ettől anatómiában eltér, viszont kefét fogad. Fein-nek, Flex-nek, Metabo-nak van olyan gépe, ami anatómiájában teljesen megegyezik az általad keresett géppel, viszont azok jellemzően csiszoló hengert fogadnak, mivel palást csiszolók.[ Szerkesztve ]
-
AIex
tag
válasz rasotamas #61868 üzenetére
Az a baj, hogy elég nagyok befoglaló méretek. Kérdéses, ha simán összetiplized, nem fog-e lógni az ajtó sarka, majd akadni.
Ha nem előírás, hogy fából legyen, 20x20-as alu gépépítő profilból csinálnám. Azt levágatod méretre, megveszed hozzá a kellő számú kötőelemet, és otthon jófomán már tényleg csak legózni kell.
-
AIex
tag
válasz hzsolee #61887 üzenetére
Bár nem egy ökör ára, a cambridge extreme, de esetleg lehet alternatíva, ha veszel szálerősített kátránypapírt, vagy bitumenes lemezt, amivel tetők vízszigetelését szokták megoldani. Persze ez csak akkor okés, ha az esztétika másodlagos. Esetleg még az előre korcolt lemez, ami jó lehet.
-
AIex
tag
válasz hramon94 #61892 üzenetére
Kicsivel többért kapsz RP2300-ast, jóval kevesebbért M3600-ast. RP2300-asnak elég jó a reputációja, szinten mindenki azt veszi, aki nem tudja, vagy nem akarja kifizetni az OF2300-as árát. A 3600-as pedig egy 3612C reinkarnációnak tűnik. Persze ezek sokkal nehezebb gépek, mint a Dewalt, és nem biztos, hogy akarsz ekkora gépet emelgetni.
Inkább szimpatizálok a Dewalttal, mint a Makitával, de szerintem DW621-es 110e Ft-ért nem egy jó ajánlat, inkább a 2-3 hónappal előtti, 80e Ft "reálisabb".
-
AIex
tag
Ez sok minden függvénye, mennyit szeretnél rákölteni, neked milyen fa tetszik, és éppen az adott fából milyet kapsz (erezet).
Lehet a legjobban akkor jársz, ha elmész egy fatelepre, ahol valamennyire válogathatsz, és vannak 4 oldalon gyalult anyaguk. Persze ez akkor szempont, ha pl komolyabb szerszámokkal nem rendelkezel, mint pl. egyengető gyalu.
Amúgy a legjobb erre talán a furnérozott rétegelt lemez lenne a legjobb, de szerintem nem lesz olyan fatelep, aki abból vágna neked akár 1m2-t is, meg kell venni az egész táblát.
-
AIex
tag
válasz Mr Paris #61906 üzenetére
Ha zárt helységben lesz (kamra polcozást említettél), akkor én vennék polctartó sínt, illetve a hozzá való polctartót. Bár lehet kevésbé esztétikus, de nem kell bajlódnod a szögvasakkal, illetve a polcok magassága is variálható lenne.
-
AIex
tag
válasz Mr Paris #61908 üzenetére
mdk01 lentebb kifejtette helyettem is, miért javasoltam a sínt, és a hozzá való konzolokat.
Ha mindenképpen esztétikusan szeretnéd megoldani, akkor ami még működhet, hogy veszel 20x20-as installációs profilt. A polclapok tervezett magassága alá felfúrod a falra. Ezekbe a vízszinten profilokba, a gyári sarok elemmel tudsz csatlakoztatni "karokat". Erre rátudod ültetni a polclapokat, a profilokat pedig el tudod rejteni, ha polclapok elejére szabatsz egy 25-30mm széles anyagot, és felrakod a lapok aljára. Kb ugyan az az elv, mint az IKEA-s LACK polcoknál.
-
AIex
tag
válasz Grizzlu #61912 üzenetére
Szia !
Bár ez inkább mentőövnek de jó, de a Tytan-nak van parketta tömítője, több színben elérhető, száradás után nagyon jól csiszolható, homogén felületet ad, és rugalmas marad, így adott esetben tud a fával együtt mozogni. Viszont, ha felületkezelő anyagot kap, nem tudom mennyire ütne el.
Ami talán a legjobb lenne, az a knotfiller, persze nem egy alkalomra éri meg beszerezni.
-
AIex
tag
válasz AxBattler #61918 üzenetére
Ha beltérre lesz, akkor van sokféle előrekevert fa filler / fatapasz, ami magas %-ban tartalmaz fenyő fűrészport. Rendszerint vizet kell hozzáadni, homogénre keverni, majd bedolgozni.
Ezekkel talán jobban jársz , mintha kisérleteznél,
Ezen felül, ha fogad majd az ajtó felületkezelő anyagot, akkor érdemes lehet egyeztetni a gyártóval, hogy milyen fillert ajánl a felületkezelő anyag alá. Lehetséges, van nekik is, aminél szempont volt a termék létrehozásakor, hogy a palettájukon lévő, összes / valamennyi felületkezelő anyaggal, rendszerben lehessen használni.
-
AIex
tag
válasz Grizzlu #61923 üzenetére
Privát vélemény, de ezek a képzések jellemzően arra jók, hogy fel tud venni az adott tevékenységet a tev.körbe, és ezáltal hivatalosan számlát tudj adni ev.-ként, vagy természetes személyként (valamilyen cég forma).
Minimális alapokat fogsz tanulni, de a szakmát nem itt fogod elsajátítani, persze ha amúgy érdekel, akarsz is vele foglalkozni, akkor van értelme vele, viszont szerintem azt nem várhatod el a képzéstől, hogy sikeres vizsga után, "önálló szakember" leszel.
[ Szerkesztve ]
-
AIex
tag
válasz generatoros #61930 üzenetére
1-2 éve teljesen belenyúltak a képzés rendszerben, ha jól tudom már OKJ sincsen. Gondolom ez a képzés a szárazépítésről szól, csak befogadhatóvá kell tenni annak is, aki lusta megnézni, mit jelent a szárazépítés, meg amúgy szakmát tanulni is, csak vagy otthon rugdossák, vagy rájött, hogy 8 általánossal, releváns tapasztalat nélkül, ma már az embert nagyjából sehova nem veszik fel.
szerk.:
Rákerestem a képzésre, nagyjából tényleg a szárazépítés fontosabb "elemeit" foglalja magába az -előirányzott-tananyag.
-
AIex
tag
1-2 éve a Gordius Lignum Kft volt a kizárólagos importőre, illetve a szigetszer-nél lehetett venni, webshop-ból is. A szigetszer bezárt, így legrosszabb esetben Gordius-t kellene megkeresni. Kb árat, talán találsz az Amazonon is.
-
AIex
tag
Na, időközben leltem egy SK webshopot : [link]
Itt van egy részletesebb bemutató róla.
Amúgy, ha veszel egy ilyen pisztolyt, akkor ezzel szerintem meg is vagy, 145, illetve 170C fokra beállítható, a gyártó szerint , gyalukésed gondolom van, hűtőkockát meg tudsz venni pl. bronzkernél, ott gyakran a leeső darabokat oda adják gombokért, csak vigyed. Rudat meg lehet rendelni ebay-ről, vagy az SK shopból.
-
AIex
tag
válasz Viperator #61939 üzenetére
Ha tényleg jó minőségben lett impregnálva, akkor maximum csak szürkülni fog, de a tartósságát sokban nem befolyásolja.
Szülői ház kerítése 22 éve készült, impregnált fenyőből, az oszlopok körbe vannak öntve betonnal, aminél faanyag nem tudom, hogy kaphat-e rosszabbat, de semmi baja. Korhadásnak nyoma sincsen.
Plusz, sokszor az impregnált anyag (ha autóklávban telítették) már fel sem tudja venni a festéket, így a felületkező anyagot, csak "tolod" rajta ecsettel.
-
AIex
tag
válasz Viperator #61942 üzenetére
Szerintem jobb szerelés előtt, bakon festeni, bár úgy a forgatása tud problémás lenni. Ha az alja- teteje (bütüje) nem lesz látható, akkor oda be tudsz hajtani, 1-1 6x100-as, 150-es csavart, és ott alátámasztva tudod forgatni is.
Egy jobb festékgyártóval érdemes lehet beszélni, milyen festéket ajánlanak hozzá, mert ha semennyi festéket nem vesz a felület, akkor lehet úgy fog kinézni, mint amin mindenhol mefolyt a festék.
-
AIex
tag
válasz generatoros #61958 üzenetére
Mivel fizetős képzés, feltételezhetően felnőtt képzés, ezért próbálják úgy sűríteni az anyagot, hogy adott esetben esti tanrendben is leadható legyen, így behúzva azokat, akik munka mellett próbálják magukat átképezni. Ezért is említettem a kollégának, hogy a képzéstől nem várhatja el, hogy a képzési idő végén szakemberré is avanzsál.
Alapvetően igazat adok az aggályodnak, viszont én anno gépész szakközépbe jártam, és az iskolában voltak 3 éves szakmunkás képzések is. Mivel volt műhely gyakorlatunk is, láttuk azt, mit, és mit nem művelnek a 9.-es tanulók. Az ott látottakból, nagyjából ki merem jelenteni, és több tanár is ezt erősítette meg, hogy 9. osztály jellemzően nem a tanulással, hanem a tanulók szelektálásával megy el, mivel itt jellemzően kiesik az osztály létszám fele, egyharmada. Szóval az effektív képzési időből ott is kiesik egy év, viszont a maradék kettőben még lehet így is nagyobb óraszámban fognak tanulni, mint mondjuk egy esti képzésen.
-
AIex
tag
válasz generatoros #61967 üzenetére
Nem nagyon tudok ellenkezni az írásoddal, mert egyet értek veled.
Annyival egészíteném ki, hogy én egy bő 30 évvel később koptattam az iskola padot, ezért biztosan más kép alakult ki bennem.
A képzési szerkezet még tulajdonképpen ugyan ez volt a "mi időnkben" a szakmunkás osztályoknak is. 3 év kellett a sima szakmunkás bizonyítványhoz. Nekik is volt szakmai gyakorlat, amit nyáron kellett teljesíteni, tanév zárása után, jellemzően külsős cégeknél. Ezen felül ugyan úgy voltak alapvető tanóráik, mint irodalom, nyelvtan, matek, stb.
Ugyan akkor az is tisztán látszott, hogy sok olyan ember járt oda, akit máshova egyszerűen nem vettek fel, de különösebben nem érdekelte az egész, viszont iskolába járnia kellett, mert tanköteles volt. Jellemzően a tudások is meglehetősen hiányos volt, a legtöbb tanár pedig próbálta őket felzárkóztatni, amivel akaratlanul is időt vett el az osztály többi tagjától, valamint a lehetőséget a tanulástól, majd ezek az emberek rendszerint az első év végén otthagyták az egészet. Sajnos ez nálunk, szakközepeseknél is tendencia volt, azzal a különbséggel, hogy nálunk 4 év alatt feleződött az osztály, szakmunkásoknál, jellemzően 3 év alatt harmadolódott.
-
AIex
tag
válasz Grizzlu #61976 üzenetére
Plusz egy a DCF850-esre, én mindenképpen kompakt gépet keresnék, főleg, ha kisebb munkákra is ezt használnád,
Annyit azért érdemes tudni, hogy ezek az ütvecsavarozók 8x200-as szerk.építő csavartól annyira nem hatékonyak, oda jobb egy "fullsize" akksis fúró, pl a 996-os, vagy az FPD2-es, akkor, ha rendesen tudod tartani a gépet, és te is stabil pozícióban "vagy". Persze, eseti munkára, gondolom nem tervezel még plusz egy ütvefúrót venni.
Amit ViktorSz mond, abban van valami, viszont szerintem a 4Ah akksit felesleges megvenni, vagy egy 5Ah kéne, vagy egy 3Ah slim pack, azt hiszem abban már 21700-as cellák vannak, amiknek nagyobb az áramkorltjuk -> több A tud felvenni a gép a telepből.
@pacman_123
Nagyjából egál a két gép, sőt, tulajdonképpen az. Dewalt évek óta nem a Nm-el jelöli a teljesítményét a gépeknek, hanem UWO (Unit Watts Out) "értékkel". Ami Dewalt-nál még sokat számít, az az akkumlátor. Az 5Ah akksi tudja rendesen kiszolgálni az alapgépet, az alattalévők nem, esetleg a 3Ah slim pack lehet még. Illetve a 996-ból van egy Power Detect, ami valamivel erősebb a sima 996-nál, ha 8Ah akksival használod, illetve van egy Flexvolt advantage (asszem a 999-es), ami előbbi kettőnél is erősebb valamivel, ha Flexvolt pakkal használja az ember.Viszont a MW órási előnye, hogy nagyon kompakt gép, rövid fejhosszal. 996-os elég robosztus gép, van olyan, aki 38-as téglában fúrt vele 127-es koronafúróval, gond nélkül, (lehet bírná az MW is, nem tudom) de az esetek 99%-ban nem erre használjuk ezeket a gépeket, (illetve attól hogy kibírja, szerintem továbbra sem arra való), és számomra, az sokkal nagyobb előny, ha maga a gép kompakt, jól manóverezhető.
[ Szerkesztve ]
-
AIex
tag
válasz ViktorSz #61983 üzenetére
Ennek 12V akksi kell, neki pedig 18V van elméletileg. Persze ha szettben gondoltad, az megint más.
Amúgy igazat adok, legtöbb munkára, szerintem is jobb egy dedikált pici gép. Szomszédnak van egy 100NM-es 12V-os Maki ütvecsavarozója, és 4x60-as, 4x80-as csavarig kb a legjobb. Aztán ettől felfelé, már nem annyira hatékony, szerintem.
@T J
Bár nem engem kérdeztél, de én is megosztom a véleményem, mert szerintem az akksis fúró - ütvecsavarozó téma nem annyira fekete-fehér, amennyire sokan beállítják.
Nekem van egy Metabo akksis fúróm, ami 120NM-re van "hitelesítve", illetve szintén egy Metabo ütvecsavarozó, ami 1/2" és 400NM-t tud. Ezt egy 1/2" -> 1/4" átalakítóval használom.
Az ütvecsavarozó üresjáratban 2100 körül forog, az akksis fúró 1850-et.Nálam úgy néz ki, hogy 4x80-ig szoktam használni az ütvecsavarozót, amíg nem szinel a csavar feje az anyaggal, le sem old az ütőmű, elég gyorsan be tudja tekerni. 6x150-es mértettől felfelé, viszont valamennyire fordul a kocka, mivel 8x300-as átmérőig az akksis fúróval, 2-es fokozatban gyorsabban betudom tekerni a csavart, az akksis fúró direkt hajt, nem pedig ütőművel. Értelemszerűen itt azért jobban kell kapaszkodni a gépben, illetve én ahol csak tehetem Torx fejű csavarokat használok. Ütvecsavarozót olyan helyzetben, ahol nem tudom rendesen tartani a gépet (fej felett), nagyon kemény az anyag "ellenállása" (tokrögzítő csavar betonban), vagy ha nem tudok Torx fejű csavart venni és marad a PH / PZ fejű.
-
AIex
tag
válasz ViktorSz #61993 üzenetére
Szerintem semmi. Mármint jelenleg a powerstack-ből itthon egyetlen modell kapható, az 1.7Ah-s. Külön cég forgalmazza a szettet, illetve az 1db-os kiszerelést, vagy a zakanyszerszam nem írta bele az XR-t a cég, vagy a Kamody említette meg, hogy egyértelmű legyen, visszafelé kompatibilis minden XR géppel.
-
AIex
tag
válasz ViktorSz #61995 üzenetére
Kamody-t amúgy sem ajánlanám, szerintem ők nem magyar cég, ami regisztrálásnál gond lehet. Mondjuk nem tudom, hogy Dewalt-nál kell-e regisztrálni az akksit. De később akár gariztatásnál is jelenthet pár extra kört.
Mondjuk ha főként bútor készítéshez, vasaláshoz használnád, oda lehet elég egy sima 2Ah is.
-
AIex
tag
válasz ViktorSz #61998 üzenetére
Röviden ? Szerintem nem. Ami árnyalja a képet, hogy az a 300g plussz a gép alján van, így van egy kis "erőkarja", ami árnyalja a képet, de nagyjából ennyi. Plusz egy kis akksival lehet fejnehéz lesz. Ha amúgy elvagy plussz akksi nélkül, szerintem is költsd el azt a 30k-t marókésekre.
-
AIex
tag
-
AIex
tag
válasz ViktorSz #62003 üzenetére
Nekem is sokáig szimpatikus volt a Triton, leginkább addig, amíg 100-120e Ft volt. 160e Ft-ért más kevésbé, hogy őszinte legyek. A stellerje ennyiért szerintem egy vicc. a Fogasléces magasság állítás szimpatikus, viszont maga a gép tömzsinek tűnik. Persze ez akkor szempont, ha az ember nem csak asztalba építve használná. Illetve ennek a gépnek milyen a garanciális háttere ? Az RP2300-as szerintem egy sokkal kerekebb csomag, ugyan akkor fixen asztalalá építve kevésbé impozáns a Triton-nál.
Nekem is szimpatikus ez az új Dewalt, ugyan akkor féllig-meddig zsákbamácska, mert a korábbi felsőmarók túlnyomó része régi Elu modellek voltak, akárcsak a gérvágók, szóval a kérdés az, hogy ezt a feladatot megtudták-e ugrani "önállóan".
-
AIex
tag
Magam részéről nem. Illetve, szerintem az elmúlt pár évben fordult a kocka, és a mai akksis fúrók is brutálisan erősek lettek. a 996-osról annó sok videót láttam, ahol 10-es, 12-es 4-600mm hosszú állványcsavart tekernek be, gond nélkül. Annyira pedig már ismerem az ütvecsavarozókat, hogy ekkora csavart, sima 1/4" hex befogású géppel nem fogsz tudni betekerni, mert kicsi hozzá az ütőmű. Oda már egy közepes méretű 1/2" ütvecsavarozó kell. Ami mostanában már 600NM körül mozog.
Ez illetve ez a videó is elég beszédes, ami a mai akksis fúrók teljesítményét illeti, márkától függetlenül. Számomra itt sem az döbbenet, hogy "megcsinálja", hanem az, hogy ekkora méretben.
[ Szerkesztve ]
-
AIex
tag
Mindenképpen 40mm vastag kell ? 28-as, vagy 56-os nem jó ? 'Keszin és Maglódon van Bauhaus, ott árulnak tömörfa munkalapot, őket érdemes lehet mégkérdezni, hogy van-e nekik leeső darab szabásból, vagy esetleg nem-e vágnak méretre, mivel vannak olyan munkalapok, amiknek az ára fm-ben van megadva. Ugyan ezt Obi-val is el lehet játszani.
-
AIex
tag
Sziasztok !
Valaki esetleg tud ajánlani beszerzési forrást, ahol egzóta, vagy "sötét" árnyalatú / színű fa fajokból (pl dió) készült tiplit / tiplipálcát / fapálcát / farudat lehet kapni ? Esetleg olyan esztergályost, aki elkészítené, ha viszek hozzá faanyagot ?
-
AIex
tag
válasz Jocohun #62124 üzenetére
Dekopírfűrésszel ne állj neki szerintem. Dekopírfűrész tipikusan az a gép, amiből sokszor a profi gyártóknak sem sikerül egy épkézláb gépet gyártani, a barkácsgépek pedig néha kifejezetten elrettentőek. Nem tudom, hogy milyen géped van, illetve mennyi rutinod, de hosszvágásnak nem állnék neki. Ha mégis elköteleznéd magad, akkor előtte azért egy próbavágást csinálnék, hogy mire számíts majd élesben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Számtech boltosok memoárjai, azaz amikor kiborulunk...
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- PlayStation 5
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- SSD kibeszélő
- 3D nyomtatás
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest