2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Xiaomi Mi R1d router

30.000 forintért kapunk egy szép, erős, okos routert + 1 TB merevlemezt. Opcionális kínai és orosz nyelvtanulással.

[ ÚJ TESZT ]

Rövid kis bevezető

Úgy alakult, hogy szükségem lett egy új routerre. Eddig egy Tp-link wdr3600-ast használtam. Nem teljesített rosszul openwrt-vel, csak kicsit gyenge a hardvere. Fájlmegosztásnál maximális sebességek 9/5 MB/s körül alakultak, torrentezni is maximum 3 MB/s-mal tudott egyszerre. Ezt végül is kiváltottam egy htpc-vel, de az már egy másik történet.

Milyen feltételek szerint kerestem routert?
- gigabites lan/wan - gondolva a későbbi nagyobb digis csomagokra is
- 5 GHz-es wifi, mivel rengeteg a konkurencia 2.4 GHz-en
- stabil, megbízható
- olcsó, 15.000 Ft maximum


Ez még nem az...

Először sikerült jól beleválasztani, vettem egy D-link dir 840-et. A különböző netes források nagyrészt dicsérték, bár volt, ahol írtak negatívumot.
Én ilyen megbízhatatlan routerrel nem találkoztam még. A beállításokat nem mentette, vagy csak ritkán, és simán kizárt a webes felületről úgy, hogy az admin adatokat nem is módosítottam... Egyedül az alap beállításaival működött stabilan. Két pozitívum volt benne, a jelerőssége és a 10 ezer forintos ára. Sehol semmilyen támogatás nincs hozzá, mintha a gyártónak is égő lenne. Custom firmware sincs rá. Szerencsére online boltban vettem, ment is vissza. Olcsó húsnak híg a leve.

Nézelődtem tovább, milyen gigabites routerek vannak. Gyakorlatilag 15.000 forint környékén lehet venni normálisat. Közben a htpc-be is kellett volna venni merevlemezt. Átnéztem a külföldi weblapok kínálatát is, és belebotlottam a Xiaomi régebbi modelljébe, az R1d-be 30.000 forintért, Gearbest EU raktárból. Elég jó értékeléseket kapott a neten fellelhető teszteken, így végül megvettem. Végül is kapok egy 1 TB-os merevlemezt meg egy routert... ebből kb. 20 ezer Ft a HDD, a maradék a router, pont jó.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.