Hirdetés

2020. december 3., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Xiaomi Mi R1d router

30.000 forintért kapunk egy szép, erős, okos routert + 1 TB merevlemezt. Opcionális kínai és orosz nyelvtanulással.

[ ÚJ TESZT ]

Custom rom telepítése

Ha szeretnénk a gyáritól eltérő operációs rendszerrel használni, akkor első lépésben ssh-jogot kell szereznünk rá. Ehhez szükségünk lesz Mi-fiókra is. Legegyszerűbb, ha már van ilyenünk például a telefonunkon - a Xiaomi saját mobilos alkalmazásával egyszerű használni.
Ezután a hivatalos oldalrólltöltsük le az ssh-hozzáférést biztosító fájlt. miwifi_ssh.bin Ehhez kell majd az Mi-fiók belépés, mert minden routernek saját jelszót adnak.

mod 2020.02.28.: Fontos: az oldal csak https-sel működik, így mindig ki kell pótolni vele az url-t!

Hirdetés

A router hivatalos oldaláról szükségünk lesz egy developer romra, mivel csak erre telepíthető az ssh. Töltsük le! A router webes felületéről telepíthető.
Sajnos ebben csak kínai nyelv van, de nem probléma, mivel ez csak egy frissítés, így a beállítások megmaradnak. Tehát, ha minden jól megy, telepítés után is lesz internet, wifi. Legrosszabb esetben a telefonos klienssel is beállítható a router, az marad angol.

Ha sikerült, akkor következik az miwifi_ssh.bin. Ezt másoljuk rá egy lehetőleg üres pendrivera. Kapcsoljuk ki a routert, áramtalanítsuk. Csak ezután csatlakoztassuk a pendrive-ot!
Nyomjuk be a reset gombot és adjuk vissza az áramot a routernek! A reset gombot addig kell benyomva tartani, amíg a sárga led nem kezd el villogni. Ekkor el kell engedni, és telepíti a fájlt, majd újraindul. Ha újra kék a led, akkor már ki is lehet próbálni az ssh-t (putty), elvileg menni fog a 22-es porton.

Ha igen, akkor következik a CFE mini web server telepítése. Letöltés. A cfe edittel a router saját mac címét kell megadni! Láttam olyan leírást is, ami szerint van rajta alapból, az enyémen nem volt. Egy próbát megér...

Adjunk fix ip-címet a számítógépnek, mondjuk 192.168.1.2-t. 255.255.255.0
A routert pingeljük a ping -t 192.168.1.1 paranccsal. Amikor 100-as ttl-el reagál, akkor fut majd a CFE.
Szóval megint teljes áramtalanítás, majd benyomott reset-gombos indítás. Kb 10 mp-ig kell nyomni. (usb-s eszköz ne legyen, meg célszerű a wan kábelt is kihúzni)
Ha van CFE, akkor a pingelésből kiderül. Valamelyik böngészőben nyissuk meg a 192.168.1.1-es weboldalt.
A megjelenő oldalon tallózás, és feltöltés. A folyamat gyorsan végigmegy, de a telepítéssel eltölt 1-2 percet akár. Ha minden jól sikerült, akkor a szokásos kék led fogad a folyamat végén, és a 192.168.1.1-en tudunk belépni a tomato webes felületére.

A tomatoba a root admin párossal kell belépni és egyből törölni az nvramot:
Administration -> Configuration -> Restore Default Configuration -> Erase All Data In NVRAM Memory(thorough) -> OK
Újraindul és lehet configolni.
Újraindulás közben lehet, hogy átmenetileg bejön a CFE, de nyugi, túl fog rajta lépni.

Nálam a CFE kizárólag 32 bites Windows alatt működött! 64 bites Windows 10 és Windows 7 alatt semmilyen weboldal nem jött be a 192.168.1.1-re, hiába ment a pingelés hibátlanul!
A másik, amibe még belefutottam, hogy a CFE miatti kb. ötödik újraindítás után már nem volt ssh-jogom! Most, hogy a Tomato felment, újra működik! Szóval csak saját felelősségre! Elvileg simán visszaállítható a gyári állapot, ha megvannak az eredeti partíciók a merevlemezen és visszatesszük CFE-vel az eredeti firmwaret, ezt nem próbáltam!

Hasznos oldalak:

Az oroszoknak van a legtöbb tapasztalatuk erről a routerről, meg a firmware telepítésről. Oroszul kell nekik írni, akkor segítenek is! Orosz nyelvtudás nélkül viszont a captcha kicsit nehéz lesz!
4pda Xiaomi fórum
4pda Xiaomi R1d fórum

Xiaomi SSH letöltés
Xiaomi R1d hivatalos oldal
Broadcom cpu-val szerelt routerekről...
Xiaomi.eu fórum (nem segít igazából senki, kb. mindenki read only
Tomato firmware

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.