2024. május 11., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Win10 és Linux 'low end' laptopon

Élet egy Intel (Atom) N3060 / 2 GB / 32 GB gépen. Hát élet ez egyáltalán???

[ ÚJ TESZT ]

Összegzés

Azt gondolom, hogy a méréseimmel meg tudom mutatni a valós eltérést a Windows 2018-as változata és a Linux aktuális képességei között. A hardver 100%-ban azonos, de a számok nem mutatják meg, hogy mennyivel simább a Linux használata, mennyivel jobb ott a felhasználói élmény. Ott meglátod, mire elég az Atom CPU, a harmatos VGA és a 2 GB RAM, ha nem kell várnod arra, hogy a CPU végre levegőhöz jusson, és ne csak az OS kínkeserves kiszolgálására jusson a kevéske erejéből.

Laikusként számomra érthetetlen, hogy két azonos célt szolgáló rendszer mennyire eltérő mértékben terheli meg a vasat, miközben hasonló módszerekkel, azonos programot futtatnak, elméletileg azonos célból. Csak a Windows 10 fizetős, mögötte áll a Microsoft sok-sok milliárdja, és ezernyi jól fizetett fejlesztője. Közben a szinte 0 büdzséből dolgozó, ingyenes OS-t kínáló linuxos fejlesztők mennyire magasabbra tették a felhasználói élményt.

Merem állítani, hogy a Xubuntu + N3060 kombináció a hétköznapokban egy kompromisszumokban szegény megoldást ad. Igen, valóban. A netezés, a szövegszerkesztés és a HD-lejátszás lazán megy Linux alatt is, de a 2K-ba is bele lehet kóstolni. A 4K-t viszont már nem tudom ajánlani, maximum próbaként. Viszont a külső kijelzők használata teljesen kompromisszummentes, én néztem már videót a szállodai tévén, miközben a gép saját monitorán nagyban gyapáltam az ellenfeleket az UT2004-ben - hadd írjam le még egyszer: Linux alatt...

A hanggal, a Wi-Fi térerővel, a stabilitással fél év alatt semmiféle problémám nem volt, és az akku is jóval tovább bírja Linux alatt. Nem is csoda, ha egyszer a proci terhelése átlagban kb. fele a Windows 10 alattinak. A 2 GB RAM a Windows 10 minimuma, de teljes mértékben elégtelen a vele elérhető felhasználói élmény. A Linux viszont csak 512 MB RAM-ot ír elő, a 2 GB-nak normál esetben a felével beéri akkor is, ha 15-20 lapot tartok nyitva a Firefoxban. Így a felhasználói élmény kimondottan jó. Újabban a játékra is pofonegyszerű lett a megoldás, áldassék a Steam Play-t fejlesztő emberek neve!

Tárhely szempontból a Windows 10 alapból 22 GB-ot foglal az SSD-n, miközben a technológia helyzeti előnye teljesen rejtve marad, hiszen a 32GB-os eMMC tárhelyen szárnyal a Linux, és olyan 18-20 GB-ot hagy az egyéb programoknak. A Xubuntu nálam minden alkalmazással (játékok nélkül) 8 gigát foglal az eMMC-n. Tehát itt is hatékonyabb, de nem is kevéssel.

Meg kell említenem, hogy a Fedora alatt korántsem szárnyalt így a rendszer, sőt még a Windows 10-nél is lomhábbnak éreztem. De azóta találtam még egy disztrót, ami a Xubuntuhoz hasonlóan kiváló élményt ad (sőt!): a Linux Mint XFCE 64 bites változatát. Mindenkinek ajánlom őt is. Meg a Linux gaminget a Steam Playen. :)

Köszönöm, hogy elolvastad, és hogy elmondod, miért is vettem volna inkább használt üzletit. :)

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.