2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Win10 és Linux 'low end' laptopon

Élet egy Intel (Atom) N3060 / 2 GB / 32 GB gépen. Hát élet ez egyáltalán???

[ ÚJ TESZT ]

A Xubuntu

A Xubuntu ingyenes, logikus, egyszerű, okos, szép, könnyen megtanulható, rengeteg hozzá a segítség a neten, és ha még nem mondtam volna: nagyon szééép... Teljesen automatikusan konfigurálja magát, még az egér és a Wi-Fi driverek, sőt a hangerőszabályzó képernyőn történő visszajelzése is működik, rögtön az automatikus telepítés végén. Ja, vagy 40 nyelven kommunikál tökéletesen, például magyarul is. Felrakja alapból a szükséges programokat, a Libre Office-t (ami nagyjából ugyanazt tudja, mint a komplett MS Office csomag, csak épp ingyen), a Firefoxot, a képlopót, a fájlkezelőt, a médialejátszót, meg mindent, ami kell az átlagembernek. Az áruházból csak a VLC-t, a Vibert, a Steamet és az Operát telepítettem, persze mindent tökéletesen ingyen, legálisan, civilizáltan. Mást azóta sem kellett.

Aktiválni sem... khm.


A Linux Mint háttérkép csak az ellenség megtévesztésére szolgál, ez Xubuntu.

Folyamatosan frissíti magát a rendszer és a szoftverek, és nem a primitív-agresszív Windows 10-módszerrel. Csak szépen megkérdezi, hogy most alkalmas-e a telepítés? Ha igen, akkor megoldja a háttérben, és szól, ha elkészült.
Látod, Windows? Lehetne ezt igényesen is csinálni. Nem pedig egy reptéren, töltőtől távol 22%-os akkunál véletlenszerűen, így:

Tudnod kell azonban, hogy ez NEM Windows. Ne lepődj meg, ha pár dolog másképp működik, vagy ha a kedvenc képlopó alkalmazásod helyett egy másikat kell keresned. Ott a szoftveráruház, ahol mindent megtalálsz. De komolyan, mindent, még tudományos számológépet, meg screen recordert is találtam benne.

De nemcsak az nyűgözött le, hogy milyen egyszerű, letisztult a rendszer, hanem hogy milyen egyszerűen lehet hozzáadni gyönyörű időjárásjelentő appletet a menüsorhoz, hogy a CPU- és RAM-terhelés mérése mennyire természetesen is megoldható, meg hogy mennyire suhan a rendszer azon a hardveren, amin a Windows hörögve izzad. Mutatom:

Lemértem a legtipikusabb felhasználási módokat, hogy számszerűen lássátok a különbséget a két rendszer között. Mindkét rendszerben dokumentáltam, hogy a videózás mennyire terheli a CPU-t, mekkora a memóriaigénye, és hogy az akksiból mennyit harap ki 1 órányi videólejátszás. Minden mérést háromszor folytattam le, mindig teljes leállítás és újraindítás után, egy napon belül.

Nem a láma alszik el, hanem a LED. :)

Megnéztem, hogy a rendszer egy véletlenszerű pillanatban mennyire van terhelve a System monitor szerint. Beszédes a különbség.

Természetesen az eltérés nagyon erősen érezhető. A 100%-ra futtatott processzor alapból nem erős multitaskingban. De ha egy feladat a Windows 10 alatt teljesen kihasználja minden egyes erőforrását, akkor egy egyszerű Start menü kinyitás sem megy neki. Van, hogy ilyenkor 10-20 másodperc késéssel hajtja végre a parancsot. A 25-70%-kal gyorsabb műveletvégrehajtás kb. az ég és a föld közötti eltérésnek felel meg. A Windows 10 sebessége általában a vállalhatatlan és az elviselhetetlen közötti skálán mozog. A Xubuntu pedig folyamatosan a jóvanaz és a fürge között. És ez csak az indulási idők közötti különbség.

A használati élmény hasonló. Amikor a kép egyik felén böngészek 12-16 nyitott ablakkal, közben a másik felén egy MKV videót nézek, a honlapok akkor is a megszokott sebességgel nyílnak. A fülek váltásakor nem kell újratöltésre várni, minden azonnali.

Jól látható a különbség a videólejátszás közbeni merülésnél is. A fényerő azonos, 50%-os értéken volt. Csak a proci munkával töltött ideje, a háttérben futó egyéb izék, és a memória telítettsége miatti swappelés okozhat eltérést a fogyasztásban. Okozott is. A Linux ötödével kevesebbet fogyaszt. Ötödével tovább bírja. És közben még a hajszíned épségére is figyel, ellentétben a Windows 10-zel. Ja, mindezt ingyen.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.