2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Útmutató a basszus hangok kezeléséhez

Útmutató a házimozi rendszerünk mélynyomójának beállításához: szűrők, sugárzók, frekvenciák.

[ ÚJ TESZT ]

Házimozi erősítők basszus-kezelési profiljai

Basszus Menedzsment többcsatornás rendszerekben

Egy modern 5.1-es rendszerben az 5 csatorna hangja egy felüláteresztő szűrőn megy át, így csak a vágási frekvencia feletti hangok kerülnek a megfelelő hangsugárzóra. Ezzel egy időben egy aluláteresztő szűrő átirányítja a vágási frekvencia alatti hangokat minden csatornáról a mélynyomóra. Ezzel egy időben az LFE csatorna hangja átmegy a saját beépített aluláteresztő szűrőjén (aminek a vágási frekvenciája független a front hangsugárzók és a mélynyomó vágási frekvenciájától), és ez is a mélynyomóra irányítódik.

Az összes csatorna mély hangja összegződik az LFE csatornával, és a mélynyomón szólalnak meg. A különböző házimozi erősítők különböző megoldásokkal látják el a basszus hangok menedzselését. A következő ábrák különböző lehetőségeket vázolnak a basszus menedzsmentre attól függően, hogy a hangsugárzók kicsire, vagy nagyra vannak állítva. Bár sok új házimozi erősítő az első ábrán vázolt sémát követi a basszushangok menedzselésében, fontos, hogy tudjunk a többi alternatíváról is.

A fő csatornák hangja egyenként felül áteresztő szűrőn megy át, a mély hangok a mélynyomóra irányítódnak át. Az 5 csatorna mély hangja összegződik. Az LFE csatorna hangját az erősítő +10 dB-el megemeli, ezután megy át a hang az LFE saját alul áteresztő szűrőjén. Ez a hang összegződik a többi csatorna mély hangjával és így küldi ki az erősítő a mélynyomónak a hangot. A mélynyomókon lévő állítható vágási frekvenciával ismét megszűrhetjük a mély hangokat a kívánt mértékben. Ezután kerül a hang a végfokra és a mélynyomó hangszórójára.

Az előző ábrán vázolt rendszerhez képest itt annyi a változás, hogy az összegzett mély hangok után van beiktatva egy aluláteresztő szűrő.

Ebben a rendszerben nem keveri össze az erősítő az 5 csatorna összes mély hangjával az LFE csatorna hangját, hanem közvetlenül továbbítja a mélynyomó felé. Az 5 csatorna mély hangjainak összegzése után egy aluláteresztő szűrővel még állíthatunk a vágási frekvencián.

A fő csatornák hangja egy közös felül áteresztő szűrőn megy át, azaz egy frekvencián vágom az összes csatornát. A mély hangok a mélynyomóra irányítódnak át. Az LFE csatorna hangja a szokásos erősítés után szűrés nélkül összegződik a többi csatorna hangjával, majd további szűrés nélkül továbbítja a házimozi erősítő a mélynyomó felé.

Az összes fő csatornán „Large” beállítást használva nincs semmilyen szűrés, a hangsugárzók megkapják a teljes frekvencia tartományt. Az LFE csatornaerősítést, majd szűrést kap, és csak ez irányítódik a mélynyomó felé.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.