2024. május 14., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Útmutató a basszus hangok kezeléséhez

Útmutató a házimozi rendszerünk mélynyomójának beállításához: szűrők, sugárzók, frekvenciák.

[ ÚJ TESZT ]

A házimozi rendszer beállítása

Mire állítsam a hangsugárzóimat? Kicsire vagy nagyra?

Ezt a kérdést állandóan felteszik az emberek. A válasz egyszerű: ha van egy mélynyomód, ami képes jó basszushangokat előállítani, akkor állítsd az összes hangsugárzót kicsire. Általában, ha van egy mélynyomód, akkor bölcs dolog az összes hangsugárzóra (csatornára) kicsi beállítást használni, több okból is:

1. Ha átfedés van a front hangsugárzók és a mélynyomó által lesugárzott frekvenciákban, akkor terjengős, dübörgő mélyeket kapsz.
2. Egy mélynyomó vissza tudja adni az egészen mély hangokat egészen 20 Hz-ig, vagy még alacsonyabb frekvenciáig. Még a relatíve nagy front hangsugárzók sem mennek le ilyen mélyre.
3. A mélynyomó megfelelő elhelyezése az elsődleges szempont a jó basszusátvitel eléréshez. A front hangsugárzókat nem tudod elhelyezni a szoba oldalánál, vagy a végében.
4. Ha a mélynyomó és a front hangsugárzók ugyan azt a frekvenciát szólaltatják meg, akkor egyes frekvenciákon kioltások fognak keletkezni.
5. A mély hangok átirányítása egy mélynyomóra megkíméli a házimozi erősítőt a mély hangok előállításának munkájától, így több tartalék marad.
6. Ha Audyssey MultEQ kalibrációt használsz, akkor sokkal jobb mélyhang teljesítményt kapsz, mert a MultEQ mélynyomó szűrője 8x jobb felbontással dolgozik.

Az embereknek pszichológiai nehézségeik vannak a kicsi szóval. Rengeteg pénzt költöttek a front hangsugárzóikra, és sértve érzik magukat, amikor a házimozi erősítő kicsire állítja őket. Emlékezz arra, hogy ez nem egy személyes sértés a személyeddel vagy a hangsugárzóiddal szemben. Az én (Big Daddy) Definitive Technology front hangsugárzóimnak 15 colos (~38 cm-es) beépített mélynyomója van beépített 300 wattos erősítővel. Ehhez jön még hozzá, hogy 6 külön mélynyomóm van a házimozi szobámban. Amikor a front hangsugárzóimat kicsire állítom, akkor jobb lesz a hangminőség mozinál és zenénél is egyaránt.

Segíthet az is, ha újra definiáljuk a „KICSI” és a NAGY” szavakat:

NAGY = A hangsugárzók basszus hangjai nem kezeltek.
KICSI = A hangsugárzók basszus hangjai kezeltek.

Hangsugárzó és mélynyomó beállítás

Mélynyomó beállítás és keresztezési (vágási) frekvencia beállítások:

1. Először is szükség van egy relatíve hosszú (legalább 3 méteres, vagy hosszabb) szub kábelre, hogy meg tudjuk találni a mélynyomó megfelelő helyét a szobában. A megfelelő kábelnek jó árnyékolással kell rendelkeznie.
2. Lehet, hogy szükség lesz egy Y adapterre (2 apa, 1 anya).
3. Csatlakoztasd a szub kábel egyik végét az „LFE out” („Sub” vagy „Sub pre-out”) kimenetre a házimozi erősítő hátulján.
4. Csatlakoztasd a szub kábel másik végét a mély nyomó bal oldali bemenetére (egyes modelleken a jobb oldalira is lehet). Ha Y adaptert használsz, és a mélynyomó bal és jobb oldali bemenetét is bekötöd, akkor 3 és 6 dB közötti értékkel magasabb hangerőt kapsz.
5. Kapcsold be a mélynyomót és állítsd „Auto”-ra.
6. A mélynyomó hátulján állítsd a vágási frekvenciát a maximumra, vagy kapcsold ki. A vágási frekvenciákat majd az erősítő menüjében állítod.
7. A mélynyomó hátulján állítsd a hangerőt 60-65%-ra. Ezt később a kalibrálásnál még állíthatod. Azonban ne állítsd ¾-ed (75%) állás fölé.
8. Az erősítő menüjében győződj meg róla, hogy a mélynyomó (kezelése) be van kapcsolva.
9. Az erősítő menüjében állítsd az összes többi hangsugárzót kicsire.
10. Az erősítő menüjében állítsd a felüláteresztő szűrőt (High Pass Filter = HPF) (vagy vágási frekvenciát) az összes hangsugárzónál legalább 10 vagy 15 Hz-cel a specifikációjukban megadott érték fölé. Ha nem tudod mennyi ez az érték, akkor az útmutató elején lévő táblázat alapján meghatározható.
11. Az erősítő menüjében állítsd a mélynyomó aluláteresztő szűrőt 120 Hz-re.
12. Ha az erősítőd nem engedi az egyes hangsugárzóid vágási frekvenciájának állítását, akkor állítsd a szűrőket (felül áteresztő/alul áteresztő) valahova 80 és 120 Hz közé, a hangsugárzóid mélyfrekvenciás visszaadási képességeinek megfelelően. Ha nem tudod mennyi ez az érték, akkor az útmutató elején lévő táblázat alapján meghatározható.
13. Az erősítő menüjében állítsd a mélynyomót LFE állásba.
14. Futtasd le a kalibráló programot. Az Audyssey kalibrációs program akkor adja a legjobb eredményt, ha több hallgatási pozícióban is lefuttatjuk.
15. Ha a kalibrációs program megváltoztatja a fenti beállításokat, akkor utána manuálisan még állíthatsz rajta. Általában a vágási frekvencia manuális emelése rendben van. Ha az Audyssey kalibrált értéke alá csökkented, akkor a program nem fogja követni a szűrőkkel a vágási frekvenciánál kisebb értékeket.

Megjegyzés: A fáziskapcsoló a mélynyomók hátulján egy egyszerű analóg szabályzó, ami csak egy frekvencián változtatja a fázist. A megfelelő fázishangolás megköveteli, hogy a fázisváltás minden frekvencián megtörténjen. Ez sajnos nem lehetséges egy analóg szabályozóval. Megoldás: az Audyssey használata mellett hagyd a fáziskapcsolót nullán.

Kalibráció után az aktuális dB értékek eléggé semmitmondóak. Minden helyiség más. Ugyan azok a hangsugárzók teljesen másképp szólhatnak egy másik helyiségben, és teljesen más beállítást igényelhetnek. Például, ha van két ugyan olyan front hangsugárzód, és ugyan olyan szintre vannak állítva, mégis lehetséges, hogy az egyik hangosabban fog szólni. Ez úgy lehet, hogy a környező dolgok nem ugyan azok a hangsugárzó körül, és az eltérő dolgok másként befolyásolják a hangot.

A legfontosabb dolog, amit a kalibrációval el akarunk érni, az a hangsugárzók egységes hangereje a hallgatási pozícióban. Az aktuális pozitív vagy negatív dB értékek nem olyan fontosak.

A mélynyomók a problémás gyerekek. A mélyfrekvenciás hangoknak nagyon nagy a hullámhosszuk, amik akár a helyiség egyik dimenziójának többszöröse is lehet. Ezek a frekvenciák kölcsönhatásba lépnek a környezetükkel (falak, mennyezet, padló) és állóhullámokat képeznek. Ezért kell a mélynyomó helyét próbálgatással meghatározni, hogy megfelelő legyen a mélyhangok visszaadása az elsődleges hallgatási pozícióban. Ha elmozdítod a mélynyomót, akkor újra kell kalibrálni az összes hangsugárzót. Ne lepődj meg, ha a dB értékeid, különösen a mélynyomóé, drasztikusan megváltozik.

Ha kalibráció után a mélynyomó szintje +12 dB-re állítódott be, az általában az jelenti, hogy vagy nincs jó helyen, vagy a hangerő túl kicsire van állítva a mélynyomó hátulján. Próbáld ki több pozícióban és hallgatózz. Ha a mélynyomó reflex nyílása hátul van, akkor győződj meg róla, hogy elég hely van mögötte a megfelelő légmozgáshoz és nincs a falhoz közel tolva. Ha úgy érzed, nagyobb hangerőre van szükséged, akkor se menj 75% fölé.

Általános mélynyomó vágási frekvencia

Egy széleskörű európai felmérés alapján a 80 Hz a legjobb választás fix vágási frekvenciájú erősítők esetén. Az átlagos frekvencia, amin az emberek nagy része már képes volt meghatározni a mélynyomó helyét az 185 Hz, és 80 Hz volt a minimum frekvencia, ami alatt senki sem hallott irányítottságot.

Valójában nincs általánosan alkalmazható vágási frekvencia, ami minden szituációban használható. A THX ajánlás szerinti 80 Hz csak a THX specifikációinak megfelelő hangsugárzóknál alkalmazható. Ezek a hangsugárzók képesek 80 Hz-en is lineárisan szólni. Nem merem vakon ajánlani, hogy minden hangsugárzóra alkalmazható lenne. Semmi értelme a felüláteresztő szűrőt 80 Hz-re állítani, ha például a hangsugárzók kis szatellitek, amik nem tudnak lemenni 100 Hz alá. Még ha a 100 Hz fölötti frekvenciák már irányítottak is, akkor is szükség lehet egy magasabb vágási frekvenciára, például 120 Hz.

A „lyukas” hang elkerülése

Egy alul áteresztő szűrő blokkolni fogja a vágási frekvenciája feletti hangokat. A felül áteresztő szűrő a vágási frekvencia alatti hangokat blokkolja.

Tipikusan, sok új erősítőn, az aluláteresztő szűrő csak az LFE csatorna (a .1 csatorna) hangját befolyásolja, nem pedig az 5 vagy 7 csatornáról átirányított basszus hangokat. Ezért kell normál esetben 120 Hz-re állítani, hogy biztosan megkapjuk az összes információt, amit a producerek az LFE csatornára szántak. Azonban, ha az eszközölt aluláteresztő szűrő az erősítőben a többi csatornáról átirányított basszus hangokra is hatással van, akkor ne állítsuk túl alacsonyra az aluláteresztő szűrőt a felüláteresztő szűrőhöz képest. Ha így teszünk, akkor „lyuk” keletkezik a két érték között.

Fontos, hogy emlékezzünk arra, hogy a szűrőrendszerek fokozatosan vágják a frekvenciákat. Ha például a felül áteresztő szűrőt a kis hangfalakon 100 Hz-re állítod, és az alul áteresztő szűrőt 80 Hz vagy 90 Hz környékére, akkor az nagyjából rendben van. Ha azonban az alul áteresztő szűrőt 60 Hz vagy 70 Hz környékére állítod, akkor lyukas lesz a hangkép. Tényleg hallod a különbséget? A döntést rátok bízom.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.