2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Útmutató a basszus hangok kezeléséhez

Útmutató a házimozi rendszerünk mélynyomójának beállításához: szűrők, sugárzók, frekvenciák.

[ ÚJ TESZT ]

A basszus hangok kezelése

Mi az a Basszus Menedzsment?

A basszushangok kezelésével a mély frekvenciájú hangoktól szabadíthatjuk meg a szatellit, állványos, vagy a basszusban limitált direkcionális hangsugárzókat, és kombinálva az LFE csatorna hangjaival szólaltathatjuk meg ezeket a hangokat a mélynyomón keresztül.

A házimozi erősítőkben és processzorokban többféle basszuskezelési rendszer található.

Fix: Az ilyen rendszerekben csak a hangszórók „mérete” állítható (Large v. Small), a vágási frekvencia nem. Általában az ilyen rendszerekben a keresztezési (vágási) frekvencia valahol 80 és 120 Hz között található.

Variálható keresztezési frekvencia: Ezekben a rendszerekben is állítható a hangsugárzók mérete kicsire vagy nagyra, de itt már megengedett a keresztezési frekvencia variálása, ami minden hangsugárzóra és a mélynyomóra is érvényes.

Variálható keresztezési frekvencia minden hangsugárzóra: A legmodernebb házimozi erősítők és processzorok lehetővé teszik, hogy különböző vágási frekvenciát állítsunk be a front, a center, az oldalsó és a hátsó hangsugárzókra (párokra). Lehetővé teszik továbbá egy külön aluláteresztő szűrő (Low Pass Filter = LPF) beállítását az LFE csatornára is. Bár ezek a rendszerek sokkal flexibilisebbek és összetettebbek az előzőeknél, nem feltétlenül jobbak, és a pontos beállításuk igényel némi szaktudást.

Normál esetben az LFE csatorna aluláteresztő szűrőjét 120 Hz-re érdemes állítani, hogy megkapjunk minden információt, amit a hangmérnökök erre a csatornára kevertek. Másrészt ezzel elkerülhetjük azt is, hogy a 120 Hz feletti hangok a mélynyomóra irányuljanak, ugyanis előfordulhat egyes régi DVD-knél, hogy a gondatlan keverés miatt az LFE csatorna teljes frekvencia tartományú.

Ami az LFE csatorna erősítését illeti, a basszus menedzsment egy kicsit bonyolítja a helyzetet. A lejátszó eszközök az LFE csatornát 10 dB-lel csökkentett jelszinttel adják. A házimozi erősítő/processzor még 5 dB-el csökkenti ezt a jelet. A többi csatorna hangjából átirányított mély hangokat 15 dB-el csökkenti és ezeket egyesítve, összekeverve erősíti 15 dB-lel, mielőtt a mélynyomóra küldené. Analóg összekötésénél ezt a 15 dB-es erősítést általában kézzel kell beállítanunk.

Dupla basszus, vagy LFE + Main:

A gyártók különböző elnevezést adnak ennek a funkciónak.

„Double Bass On” (Onkyo) = „LFE + Main” (Denon) = „Both” (Yamaha)

Ha használjuk ezt a funkciót, akkor a basszus-menedzsment elérhető lesz a „Large” beállítás mellett is. A frekvencia, ami alatt a hangok a mélynyomóra kerülnek Onkyo esetében automatikusan állítódik, vagy szabadon állítható bármilyen értékre a Denon implementálásában. Onkyo és Denon erősítők erre a célra az Audyssey-t használják, és az ellenőrzést is ez végzi.

A dupla basszus, vagy LFE + Main opciót a házimozi erősítők gyártói találták ki kompromisszumként az olyan felhasználók számára, akik „megsértődnek” azon, ha a házimozi erősítőjük menüjében a hangsugárzóik „Small” beállítást kapnak. Ilyen módban a fő (front) hangsugárzók megkapják a teljes frekvencia tartományt, és a mélynyomó is megkapja a meghatározott frekvencia alatti hangokat. Azaz a front hangsugárzók és a mélynyomó is kapnak mély hangokat. A probléma ebben az esetben a frekvencia átfedés a frontok és a mélynyomó között, amitől a mély hangok hangereje megduplázódik és terjengőssé, dübörgővé kezd válni.

Az egyik legfontosabb dolog a jó basszushang visszaadás eléréséhez egy kis házimozi szobában a mélyhang források megfelelő elhelyezése. A mélynyomót bárhová helyezhetjük a szobán belül, hogy megtaláljuk az optimális pozíciót, de a front hangsugárzókkal ugyanezt már nem tehetjük meg. Továbbá, ha a mély hangokat mindkét front hangsugárzó és a mélynyomó is megszólaltatja, akkor egyes frekvenciákon kioltásokkal kell számolnunk.

Előnyös, ha külön mélynyomót használunk, és a mély hangokat ide irányítjuk. A megfelelő megoldás a basszus hangok szobán belüli szétterjesztésére több mint egy mélynyomó használata. Ez lehet kettő, de akár négy is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.