2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

ThinkCentre A61e

Mire alkalmas egy kis méretű, alacsony fogyasztású, hét éves brand, asztali gép? Mit tehetünk, ha lassú?

[ ÚJ TESZT ]

CPU tesztek

Nagyjából a megszokott teszteket vetettem be. Nincs másik gép, ami ellen futna, bár régi eredményeket ide tudnék citálni, de nem tettem. A lényeg az volt, hogy mennyit sikerült gyorsítani a kis gépen, és minimális befektetéssel mennyire tudtam aktualizálni. Az értékelésnél azért majd kitekintek más konfigokra is.

Az AIDA szintetikus tesztjei felemás eredményeket hoztak. A memóriakezelés gyorsabb az új processzornál, de az igazi megváltást a dual channel jelenti. A CPU- és az FPU-tesztek felemásak. A sebességkülönbség 34% és 150% között szór. Érdekes lesz látni a további teszteket.

Cinebench 11.5 alatt nagyjából 50%-ot gyorsult a procicserétől a gép. A dual channel nem sokat dobott a teljesítményen. Ami érdekes, az az egy és két magos teljesítmény aránya. A K10-es processzor sokkal jobban skálázódik, szinte duplázódik két szálon a teljesítménye a régi +84%-ával szemben.

A Cinebench 15 eredményei hasonlóak. Az újabb CPU 50% gyorsabb, de itt már a K8 is lineárisan gyorsul két maggal.

WinFF-fel HD-kódolást végeztem. Ez a teszt azért is jó, mert a bizonytalan tuning rendszerint kibukik a futás alatt, de az új processzor ezt is jól vette, akár a többi tesztet. Az Athlon II 67%-kal gyorsabb, mint az eredeti processzor. Két memóriával nagyjából 5%-ot hoz ráadásnak.

A Winrar nagyon memóriaérzékeny. A 235e 40%-kal gyorsabb az eredeti processzornál, de DC-vel ez 60%-ra emelkedik. Így megvan ismét az 50%-os gyorsulás.

Excel alatt „csak” 26%-ot gyorsult a gép. Ez nagyjából megfelel az órajelkülönbségnek. Az eddigiekhez képest nem sok, de nem is rossz.

A Picasa volt az utolsó teszt, ahol 108 képet kellett feldolgoznia a gépnek. Ez volt a másik véglet, ugyanis kevesebb, mint feleannyi idő kellett, hogy lefusson az új procival. A dual channel további pár százalékot hozott, de ez már nem volt jelentős.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • IBM PS/1 2133 - 451

    Amikor még az IBM volt a legnagyobb PC gyártó és a Compaq igyekezett a babérjaira törni, avagy ilyen egy 20 éves "home PC".

  • Full carbon mATX dobozka

    Meglévő mATX konfigot épitettem be a lehető legkisebb házba, kapott új elő és hátlapot, majd az egészet lefóliáztam.

  • Gamer PC építés nem szakértői szemmel

    Corsair Obsidian 750D számítógépházam benépesítése egy játékra tervezett konfigurációval.

  • Játék PC-n - olcsón?

    Megvizsgáltam, mennyire olcsó a játék PC-n, ha nem törekszünk minden beállítás maximumra húzására.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.