2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Modding rovat

Full carbon mATX dobozka

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Meglévő mATX konfigot épitettem be a lehető legkisebb házba, kapott új elő és hátlapot, majd az egészet lefóliáztam.

[ ÚJ TESZT ]

Gépház, lemezmunka

Sziasztok!

Szeretném veletek megosztani első munkámat.
A dolog onnan indult, hogy már régóta nem szimpatizálok a hagyományos gépházakkal, szerintem túl nagyok és nem tetszett, ahogy az iróasztalomon foglalják az értékes helyet.

Nálam szempont volt, hogy kis helyet foglaljon és csendes legyen. Erre volt sokáig alternatíva ez az elrendezés:

A konfig leirása:

ASUS F2A85 M alaplap
AMD A10-5800K APU
2x4 GB Kingston HyperX RAM
2 db SSD
DELL DA-2 külső tápegység+200W-os paneltáp
ARCTIC- COOLING Freezer13 hűtő (ezt később lecseréltem egy Scythe Shurikenre, így teljesen be tudtam rakni a tévé mögé az egészet)

Az egész konfigban egy darab 12 cm-es AC venti volt és ez kb. 600-at fordult.

Azért ezzel voltak bajok. Ronda volt, és ha valami csatit kellett bedugni/kihúzni, bajban voltam. Zavart is, de nem volt semmi épkézláb elképzelésem jó darabig.
Végül megtaláltam az ideális megoldást egy rossz IBM Thinkcentre M51 személyében.
Nagyon fellelkesültem és azonnal bele is vágtam.

A cikkírás ötlete sajnos később jött kicsivel, akkor, mikor már láttam, hogy nem egy újabb gányolás lesz az eredmény. Ennek következtében a munkálatok első részéről nincsenek képek, csak az eredményről.

Első lépés volt, hogy a donor gépházat teljesen kipucoltam. Kivettem a teljes hátlapját, a belsejéből minden ponthegesztett dolgot lefúrtam és az oldaláról is levágtam az összes kiálló elemet. Az előlappal sem tudtam semmit sem kezdeni, mivel az alaplapom egy kicsit kinyúlt a dobozból előrefelé. Ráadásul a SATA csatlakozók sem felfelé állnak, hanem az alaplap szélén vannak elfektetve. Ez sajnos plusz kinyúlást jelentett az így is túlméretes alaplapból.

Ezután a tetejére kivágtam a venti helyét, majd következett a hátlap.

A sarokban volt egy jó régi fekvő lp mATX ház kidobva, ennek az alaplapi lemeze és a hátulja került bele a dobozba pár darab popszegecs segítségével. Mivel a szegecselés külső felületre esett, úgy kellett csinálni, hogy kívülről teljesen sík maradjon. A két lemez együtt 2 mm, ezért a szegecseket kb. 3 mm-re vágtam. A külső felületen a furatokat besüllyesztettem és ebbe kalapáltam bele a szegecseket. A kiálló részeket pedig tűreszelővel síkra reszeltem.

Ugyanígy csináltam meg az SSD-k helyeit is.

A hátlap hiányzó részére rozsdamentes fémhálót vágtam, így remekül szellőzik.
Ide került a tápcsatlakozó, amin keresztül a paneltáp megkapja a 12V-ot. Ez egy ipari csatlakozó menetes rögzítéssel, mert nem szeretném, hogy a csati valami miatt kicsússzon.
Ezután lefóliáztam a házat.

[L:/dl/upc/2014-09/06/13228_gf2ndpkzve6tusfv_p1190230.jpg](IMG:/dl/upc/2014-09/06/13228_gf2ndpkzve6tusfv_p1190230.thumb.jpg)(/IMG)[/L]

Az alaplapot persze többször belepróbáltam a házba:

Sajnos az előző paneltáp nem volt megfelelő, mert ha beleraktam a csatlakozóba, akkor a gép eleje felé több centire kiállt volna, ezért venni kellett másikat. A régi fiókba került.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • BitFenix Prodigy M bemutató

    A nagysikerű Prodigy után a BitFenix bemutatta az M változatot, mely kívülről megegyezik az előddel, belül viszont gyökeresen eltér.

  • Poseidon ROG mod

    Az ASUS szponzorálásának köszönhetően egy újabb mod született, ezúttal egy casecon, vagyis egy, teljesen az alapoktól felépített gép.

  • Cooler Master HAF XB - A kocka átalakítása

    Az a cél, hogy egy jól átgondolt, könnyen szerelhető, praktikus házat készítsek költséghatékonyan, ami megfelel az igényeimnek.

  • Corsair 760T - A csodálatra méltó

    Nem hittem volna, hogy a Corsair 600T után lesz számomra olyan ház, ami szebb, nagyobb, jobb lesz, de mégis rátaláltam, a 760T személyében.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.