2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Gamer PC építés nem szakértői szemmel

Corsair Obsidian 750D számítógépházam benépesítése egy játékra tervezett konfigurációval.

[ ÚJ TESZT ]

Miért is írtam?

Szeretném bemutatni a nemrégiben vásárolt Corsair Obsidian 750D számítógépházam benépesítését egy játékra tervezett konfigurációval. Ez a cikk nem igazán szakmai jellegű, mivel én nem értek a számítástechnikához, inkább benyomások, egyedi igényeimnek megfelelő alkatrészek és a hozzájuk tartózó megjegyzéseim összefogott halmaza.

Aki nem szakmabeli, de egyedül szeretné összeállítani, és későbbiekben maga összerakni a saját számítógépét - no elsősorban rájuk gondoltam, amikor úgy döntöttem nekifogok ennek az írásnak. Nekem maga az összerakás és összeválogatás jelentette az igazán nagyszerű kikapcsolódást, aki naponta 10 gépet rak össze, annak bizonyosan mindez unalmas, de az úgyis átlapozza ezt a cikket...

Az általam összeválogatott konfigurációnál arra is figyeltem, hogy az összerakott gép lehetőleg jól mutasson. Ennek megfelelően az alkatrészeknek bizonyos feltételeknek meg kellett felelniük, és természetesen a rendelkezésre álló összeg is korlátozott volt. Ezért aztán az összetevők erősen szubjektív rostán estek át, de mégis a legteljesebben: ez pedig, hogy az én igényeimnek feleljenek meg!

Egy 12 éves konfigot váltottam le, szóval sebesség tekintetében nekem minden jelentős előrelépés volt. (Ha valaki még emlékszik azokra az időkre: Abit NF7-S, AMD 2800+ Barton magos, Radeon 9700, Corsair Platinum 2x256 MB DDR memória, és ez akkor egy csúcsgép volt... hát igen. Azt még szeretném hozzátenni, hogy az akkori és a mostani gép árban szinte teljesen megegyezik. Mármint nemzeti fizetőeszközünk mennyiségében, hogy aztán annak értéke hol áll a múltbelihez képest... :)

De most a jelenlegi gépemet szeretném bemutatni. Leginkább WoT-ozok, azt még bírta a régi gép igen erős megszorításokkal, ezért teljesítmény tekintetében szinte mindegy lett volna, mit vásárolok. Eredetileg 200 ezer volt a keretösszeg, de aztán elkezdtem belemélyedni, és mivel általánosságban szeretek jobb minőségű dolgokat vásárolni, az ár persze elkezdett kúszni felfelé.

És bejött az, amit eddig sosem figyeltem a számítástechnikában: a belbecs mellett a külcsín. Ha már számomra jelentős összeget áldozok erre a kikapcsolódásra, akkor miért is ne nézzen ki úgy, ahogyan az nekem tetszik?

Azt már az elején el kellett döntenem, hogy mi legyen a domináns szín a gépemben, mivel ablakos házat szerettem volna. Végül is a fekete-piros maradt, a sárga-fekete kiesett.

A gépházba első pillantásra beleszerettem, nekem nagyon tetszett, így ezt meg is szereztem. Igaz, jó húszassal drágább volt, mint szántam rá, így nem lett Core i7 sem.

Valamikor azt is be kellene szúrnom, hogy laikus felhasználó vagyok, ezáltal elég hosszú ideig tartott a rendszer összeválogatása. Sok cikket, fórumot, honlapot végigolvastam, volt amikor segítséget is kértem.

Nagy segítség volt a Prohardver közössége, mind cikkek, tesztek, hozzászólások tekintetében. Ez úton is szeretném megköszönni a segítséget a közösségnek, hogy néha, talán tudtukon kívül is engem a megfelelő irányba tereltek. (daveoff és gbors nevét külön megemlíteném, remélem nem haragszanak meg érte!)

A konfiguráció:

Alaplap: Asus Z97 Maximus Hero VII
CPU: Intel Core i5-4670K LGA1150
CPU hűtő: Corsair H110 kompakt vízhűtő
VGA: MSI R9 290 Gaming OC
RAM: Corsair Vengeance Pro 1600MHz 2x4 Gb DDR3
PSU: Seasonic X 650 W moduláris
HDD: WD 1 TB 7200 rpm 64 Mb
SSD: Samsung 840 EVO 120 Gb
Optikai: LG DVD-író fekete

és ami az egészet elnyeli: Corsair Obsidian 750D
(Monitor, egér, billentyű, hangfal már megvolt, ezekről nem írok.)

A tapasztaltabbak láthatják, hogy egyedül a tápegység nem fekete-piros, hanem arany-fekete. De a minőségért áldozni kell. Hosszas latolgatás után maradtam ennél a márkánál, előzőleg az EVGA volt a befutó, de úgy gondoltam egyszer élünk („Pincér! Még egy doboz gyufát...”), és emiatt nem lett végül is R9 290X, „csak” a sima verzió.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • ThinkCentre A61e

    Mire alkalmas egy kis méretű, alacsony fogyasztású, hét éves brand, asztali gép? Mit tehetünk, ha lassú?

  • Gépfejlesztésem története

    Honnan indultam, milyen volt az első gépem, milyen amatőr hibákat vétettem, és, hogy hol tartok most...

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.