2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Sony Xperia SP

A Sony nagyon komolyan gondolja mobilpiaci szereplését, ennek egyik bizonyítéka az Xperia SP.

[ ÚJ TESZT ]

Külső

Amikor először a kezembe vettem, kicsit megijedtem. Egy pillanatra arra gondoltam, hogy átestem a ló túloldalára, mert ez egy nagyon nagy tepsi. Pár óra nyomogatás után viszont nagyon kényelmes volt a használat. A telefon másik szembetűnő tulajdonsága a súlya. A 155 g nem kevés, de ennek hátrányát eddig nem éreztem. A körbefutó fémkeret ad egyfajta határozottságot a szerkezetnek. A hátlapi műanyag matt, és minőségi hatást kelt. Az ilyen típusú műanyagokat kifejezetten kedvelem. Kicsit gumiszerű a tapintása. Hátlapon a LED villanó és 8 MP-es kamera található a hangszóróval együtt. Ezekre később még visszatérek.

Nem mehetünk el szó nélkül az alsó átlátszó sáv és hátlap találkozási pontja mellett. Itt tapasztalható némi elállás, vagy pontatlanság. Ez addig zavaró, amíg az ember foglalkozik vele. A mindennapok során ennek nincs hatása a használhatóságra.

Az akkumulátor beépített, nem cserélhető házilag. Sokan hördültek fel ettől a ténytől. Olvastam valakitől olyan hozzászólást, miszerint ő kategorikusan elutasítja az összes ilyen készüléket. Ennek én nem érzem különösebben hátrányát. Egyrészt azért, mert ha valami oknál fogva csontra fagy, akkor van lehetőség a resetre. A másik része ennek, amikor esetlegesen tönkremegy az akku. Mivel 2 év garanciát adtak rá, ezért úgy gondolom, az első 2 évben ennek nincs jelentősége.

Ahhoz, hogy ez komoly fejfájást okozzon, ezen időn túl is használni kell a készüléket, ami a mai világban már nem túl gyakori. Persze tudom, hogy sok ellenpélda szokott ilyenkor előkerülni. Be kell látni, a tendenciák azt mutatják, hogy viszonylag gyakran cserélnek telefont az emberek. Felmerülhet a kérdés, mi van mégis a kivételekkel, akik 3-5 évig is használnának egy telefont.

Eddig ilyen probléma több, mint 12 év mobilhasználat alatt egyszer sem fordult elő velem… Ezért úgy gondolom, ennek a paraméternek a megítélése elég szubjektív. Önmagában ez alapján nem lehet megítélni az egész telefont. Ettől még nem kell leírni.

A másik olyan eleme, ami alkalmas a vitaindításra, az a kijelző. A képátló 4,6” és 720 x 1280 pixel felbontású (HD), ami technológiáját tekintve TFT. Nem kevés véleményt olvasni, amiben sokan az IPS vagy AMOLED/SAMOLED-ek alkalmazásának hiánya felett értetlenül állnak. Jelen esetben ez a panel teljesen korrektül ellátja a feladatát. Napfényben jól olvasható, és a betekintési szögekkel sincs komolyabb probléma. Bizonyos szög felett ezt nem is értem.

Ki nézegeti a telefonját mondjuk 70 fok felett? Szerintem sokat számíthat az is, hogy mennyire van jól kalibrálva egy kijelző. Bár ezt csak szemre tudom mondani, nekem nem volt vele problémám. A kép éles és kifejezetten kényelmes a szemnek. Azért a 319 ppi magáért beszél. A védelemről Gorilla Glass 2 gondoskodik.

Az érintésérzékeny gombok a kijelző részévé váltak. Ezzel némi hasznos területet veszítünk. Ez is egyéni megítélés kérdése, van akinek már átlépi az ingerküszöbét. Vásárlás előtt érdemes erre is figyelni.

Az átlátszó sáv az alján 8 színben tud jelzéseket küldeni felénk. Szerintem ennek a működése még finomítva lesz a jövőben. Az egyetlen komolyan problémát én abban látom, hogy éjszaka töltés közben világít az akku aktuális állapotának megfelelő színnel. Ezt nem lehet kikapcsolni, legfeljebb letakarni. Én legalábbis ezt szoktam. Az értesítés működésével egyébként abszolút elégedett vagyok.

Bal oldalt a microUSB, jobbra pedig a fizikai gombok találhatóak. Hangerőszabályzás, kikapcsolás/feloldás, illetve a kamera gyorsindító összeállításból áll. Fent 3,5 mm-es jack csatlakozó található, ami a hátlap íveltsége miatt nem takarja be teljesen a csatlakoztatott fülhallgatót/headsetet. Az előlapon mikrofon, előlapi kamera és érzékelők sora található. Úgy érzem, teljesen jó az elrendezés. Nem lehet rá panasz. A microSD a SIM-mel együtt a hátlap alatt lakik. Legfeljebb 64 GB-os méretű kártyával lehet bővíteni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.