2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

A Sony megcsinálta, amit vártunk: SmartWatch 3

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Végre egy olyan okosóra, ami szép vonalvezetésű és nem dudorodik ki a kézről, nem bumfordi.

[ ÚJ TESZT ]

Amikor megjelentek az okosórák, én is csak olvasgattam a teszteket, és nem tartottam komoly dolognak őket, hiszen mégis csak a telefonunkkal végzünk el rengeteg mindent, de ahogy eltelt egy év, már látni lehetett a fejlődést.

A Samsung órái már tetszetősek voltak, kipróbáltam egyet én is egy hétig, nos, a véleményem megváltozott. Akkor eldöntöttem, hogy nekem is szükségem van egy ilyen kütyüre, mert nem kell a zsebemben kotorásznom a szórakozóhelyeken, ha rezzent egyet a telefon. Buszon, vagy vonaton sem kell elővenni a telót, elég csak rápillantani a kezemre, mi történt, és reggel barátnőm sem ébred fel, mert az én csuklómon rezeg, így már alakul a szükségessége.

Végül egy Sony SmartWatch 3 mellett dötöttem.

Külső, doboz

A doboz egy szép, átlátszó műanyag kocka, aminek a belsejében egy fehér talpon nyugszik az óra, alatta tájékoztató, egy rövid, 15 cm-es USB - microUSB kábel, és más semmi. 1 A leadására képes töltővel tudjuk árammal feltölteni.

A SmartWatch 3 egy olyan óra végre, ami szép vonalvezetésű és nem dudorodik ki a kézről, nem bumfordi, így akár pulóver alá is simán fel lehet venni, alvásnál sem zavaró, és a szíj is mindenki kezére jól beállítható.

Magát az órát a szíjból hátrafelé ki tudjuk pattintani, ám előre már sokkal nehezebb, így nem kell félni attól, hogy elhagyjuk a "lényeget", mert amikor a kezünkön van, akkor biztosan benne marad a szíjban, amikor levesszük sem azzal fogunk foglalkozni, hogy kinyomkodjuk a helyéről.

A szíjon levő csat jól tart, viszont pulóver, esetleg kabát levételekor kikapcsolódhat, erre figyelnünk kell.

Az óra előlapján található egy fényérzékelő, a hátlapon pedig a (FIGYELEM!) microUSB csatlakozó egy szilikon ajtócska mögött, így biztosítva az IP67-es védettséget. Végre egy óra, amit ily módon tölthetünk.

Az oldalsó részen egy feloldógomb található, amivel a kijelzőt ébreszthetjük fel rövid nyomásra, vagy ha hosszan nyomjuk, akkor egyből a beállításokba jutunk.

Belső

Az óra lelke egy Snapdragon 400 SoC 512MB RAM-mal és 4 GB belső memóriával. Lehet ez túlzás, lehet nem, de az bizonyos, hogy az óra nem akad meg, a kijelző is gyorsan bekapcsol, és semmilyen panasszal sem lehetünk az óra teljesítményére.

A kijelző 320x320 pixeles TFT panel, aminek a fényereje kimondottan jó, napfényben is nagyon jól olvasható, de oldalról már fakulnak a színek.

Bluetooth 4.0-val kommunikál az óra, és Android 4.3 vagy újabb verziószámú telefonnal képes együttműködni, így erre figyeljünk vásárlás előtt, hogy adott telefonunkkal működni fog-e.

Szoftver

Android Wear rendszert futtat a SmartWatch 3, amiről már leírásokat láthatunk, nem tér el a Sony modelljénél sem szinte semmiben, alkalmazásokat is egyre többet találunk. Egyelőre viszont még nincs magyar nyelv benne, így némi angol kell a kezeléshez, de nem kell perfektül beszélni, mert szerencsére ért magyarul. Ha a telefonon van élő adat- vagy WiFi-kapcsolat, akkor beszélhetünk hozzá magyarul is.

Például egy szálláshelyet keresünk, konkrétan kimondjuk a hotel nevét, és máris kidobja az elérhetőséget a kijelzőre, vagy egyéb információkat. Érdemes olvasgatni kicsit a rendszer után, mert korántsem olyan buta, mint ahogy elsőre látszik. Én most nem írom le, mert hosszú lenne, hiszen itt az órát próbálom bemutatni.

Fontos, hogy a Sony alkalmazásával (Lifelog) szépen együttműködik az óra, és nyomon követhetjük a napunk minden egyes lépését, vagy mozgását. A sportolni vágyók is megtalálják benne a mindennapi társukat.

Üzemidő

Sokak kíváncsiak biztos az üzemidőre, nos, elárulom, hogy a SmartWatch 3 két teljes napot, azaz 48 óra non-stop üzemidőt garantál folyamatos adatkapcsolattal és értesítésekkel. Ha kikapcsoljuk éjszakára, akkor ez az idő kitolható 3, esetleg 4 napra. Viszont van offline mód is ahol majdnem egy teljes hétig "elketyeg", bár ennek nem sok értelmét látom, mert akkor minek az okosóra?

Az akkumulátor 420 mAh, és fél óra, max. 45 perc alatt teljesen fel lehet tölteni, az első héten be fog állni az üzemidő, addig tud meglepetéseket okozni.

Vélemény

Három hete használom a Sony új termékét és nagyon megszerettem, mind használhatóság, mind pedig funkciók terén. Elég csak ránézni a csuklómra és már is látom az értesítéseket, időjárást, napi lépéseimet, plusz még a navigálást is mutatja, merre menjek. Aki szeretne, és megteheti, hogy vegyen egy ilyen órát magának, annak csak ajánlani tudom. Igényes kivitelezés, lehet a szilikon szíj miatt sokaknak elsőre puritán kinézetet ad, de próbáljunk fel egyet és mindjárt más véleményünk lesz, pláne egy fehér szíjjal.

Azóta történt

  • LG G3 és LG G Watch R

    Manapság divatos az okosóra és okostelefon kombinációja: lássuk mit tud az LG házon belüli kombó megoldása!

  • Withings Activité és Activité Pop teszt

    A francia gyártó jól ráérzett arra, hogy hogyan lehet kitűnni az aktivitásmérő karperecek végeláthatatlan sorából; leginkább úgy, ha egy gyönyörű karórába építik be ezeket a funkciókat.

  • Logout TV: Kicsi a bors, de...

    Mai műsorunk témája a Sony Xperia Z5 Compact lesz, amely az egyik legerősebb kompakt telefon a mezőnyben.

  • Logout TV: Vizesnégyes

    Mai adás témája az új és legerősebb Sony táblagép: a Xperia Z4 Tablet. Sikerült a japánoknak megcsinálni a nevükhöz méltó minőséget?

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.