2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Sony Xperia SP

A Sony nagyon komolyan gondolja mobilpiaci szereplését, ennek egyik bizonyítéka az Xperia SP.

[ ÚJ TESZT ]

Belső

A telefon lelkét egy Qualcomm MSM8960T adja. Ebben két darab, egyenként 1,7 GHz-es maximális órajelen működő Krait mag található. A grafikus gyorsító szerepében egy Adreno 320-as játszik. A memória 1 GB. A belső memória 8 GB, amiből kicsivel több mint 5 GB-ot használhatunk saját célra. A rendszer jelenleg Android 4.1.2-es verziót jelenti (4.3 bejelentés is megvolt.).

Én úgy gondolom, hogy már most is aránytalanul erős hardvereket tesznek a telefonokba. Nem látom azokat a felhasználási területeket, ahová egyelőre kevés lenne a fenti SoC. Persze, lehet mondani nagyobb felbontást, vagy extrém igényű játékokat. Az optimalizálás sokszor többet ér, mint 4 mag vagy a magasabb órajel. Erre viszont ritkán vagy egyáltalán nem látunk példát. Pedig sok vásárló látna szívesebben 50%-os üzemidő növekedést, mint 50%-kal erősebb hardvert.

Visszatérve a készülékre, alapvetően elmondható, hogy gyors és akadásoktól mentes a felület. A felhasználói élmény sehol nem szenved csorbát, az lenne a meglepő, ha nem így lenne. Itt kiemelten gondolok az alap telefon funkciókra, aminek működése elsődleges, akármilyen okostelefonról is van szó.

A Sony által készített felület nekem személy szerint nagyon tetszik. Ugyan használati tapasztalatom nincs a konkurenciával, de látvány alapján kifejezetten jobbnak éreztem, mint mondjuk a HTC Sense, vagy Samsung TouchWiz felülete. Kicsit rajzfilmes jellegűnek érzem ezeket, de hozhattam volna a Huawei által készített EmotionUI-t is. Pedig utóbbi is elég kellemes lett.

Sok a hasznos és kevésbé hasznos hozzáadott alkalmazás, ezek megítélése is egyéni preferenciák szerint történik. Sony Select még rendben van és a feljegyzés is jópofa. A Socialife-ot még egyszer nem indítottam el, de a Facebook is tiltva van. Én ilyesmire nem használom a telefont. Viszonylag rendszeresen használom még a QR-kód olvasót jó, hogy volt rajta alapból.

Egy kis összehasonlítás az Xperia U-val. A telefonkönyv és a hívásindítás meglehetősen lassan történt meg az U-val. Érezhető volt hívásfogadásnál is 1-2 másodperces késlekedés. Az Xperia SP esetében ilyen nincs! Időben megtörténik minden folyamat, és akkor, amikor a felhasználó éppen úgy akarja, nem amikor a telefon képes rá.

A billentyűzetnél pedig azt éreztem, hogy Igen! Megérkeztem! Pontosan ezt a kényelmet vártam el, amikor gépelek. Nagyon jól használható. Gyors. A kiegészítő (T9) néha erőszakosabb a kelleténél, de tűrhető.

A Flashről már régóta le kell mondanunk, ami a gyári kiépítést illeti. Eddig egyetlen alkalommal sem éreztem hiányát. A Chrome nem rossz, bár általában a Dolphin Browser-t használom. Kifejezetten jó a böngészési élmény ekkora felületen.

A YouTube alkalmazásnál, ha megoldanák a takarékos háttérben futás képességét, azzal szerintem nem kis pofont adnak a fizetős zenei stream szolgáltatásoknak…

A Google Now-ban eddig időjárást nézegettem és az útvonaltervezéssel szórakoztam. Ez is hasznos tud lenni a mindennapokban, ha részletesen testre szabjuk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.