2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

NEC SpectraView 231 bemutató

Az NEC SpectraView széria egyértelműen a gyártó törekvése a tökéletességre. Lássuk sikerült-e nekik...

[ ÚJ TESZT ]

Tulajdonságok

Bevezető

A címben szereplő NEC monitor(om)ról írnék pár szót elsősorban talán azoknak, akiket nem csak az EiZO érdekel 200k felett! Aztán remélhetőleg azokban is sikerül majd gondolatokat ébresztenem, akik az említett összeg felett ezidáig csak egy monitor márkában gondolkodtak.
Ezidáig…

A monitor adatai

Méret: 23" (58.4 cm), 16:9 képarány
Felbontás: 1920x1080 60 Hz-en (Full HD)
Képponttávolság: 0.265 mm pixelméret (96 dpi)
Paneltípus: natív 8 bites H-IPS panel
Fényerő: 270 cd/m2
Betekintési szög: 178°/178°
Kontraszt: 1000:1 natív kontrasztarány
Válaszidő: 8 ms (grey-to-grey); 14 ms (8 white / black; 6 black / white)
Elektronika: 14 bites 3D LUT, 16 bites belső színszámítás (színcsatornánként)
Színek: 16.77 millió, Standard Gamut, ~96-98%-os sRGB lefedettség (~75% AdobeRGB)
Fogyasztás: 46W (max), stand-by < 1W

Különlegességek

Először is mi az a SpectraView sorozat: lényegében erről van szó, azonban a monitor árnyékoló hood és a 6 hónapos "Zero Defect Pixel Warranty" csak a Reference modelleknél elérhető.
A SpectraView 231 tehát egy gyárilag átvizsgált és szűrt PA231W a hardveres kalibráció lehetőségével és ehhez adott SpectraView Profiler 5-tel (amely szoftvert a basICColor készíti az NEC-nek, s gyakorlatilag egy permanens basICColor 5 licencet kapunk SpectraView monitorunkhoz a software-update lehetőségével!).

Továbbá:

- 3x16 bites feldolgozás, 3x14 bites programozható 3D (!) LUT hw-kalibrációhoz
- 6 komponenses szabályozási lehetőség
- Automatikus Black Level állítási lehetőség
- ColorComp (digitális képhomogenitás javítás)
- MultiProfiler (táv-adminisztrációs lehetőség Windows vagy OS-X alól)
- AmbiBright (környezeti fényviszonyoktól függő fényerő szabályzási lehetőség)
- Környezeti fényviszonyoktól függő ki/be kapcsolási lehetőség
- Belső óra, előre programozható heti napirend (ki/be kapcsolás)
- Rapid Response Technology (OSD-ben ki/be kapcsolható Overdrive)
- Hosszú kábel kompenzáció (analóg + digitális jelek)
- Video-fal építési támogatás (VESA)
- Picture In Picture és Picture By Picture módok

Állvány: Állítható magasságú, döntés, forgatás, elfordítás (pivot) és beépített kábelrendező. Az állvány masszív, stabil, kitűnő mechanikával, így az állításokat könnyedén, akadások nélkül végezhetjük, s a panel hátulján megvan az NEC-kre jellemző fogantyú is. Különlegesség talán, hogy az állvány magasságát rögzíthetjük a hátoldalán található kapcsoló segítségével, amely mindenképpen praktikus dolog.

Csatlakozás: VGA; 2x DVI-D; DisplayPort (+2 USB-HUB, 3 USB bemenet - kettő alul, egy oldalt)

Külső

Nem sok monitornál mutat képet az ember a készülék dobozáról, de jelen esetben - különlegessége miatt - én mégis megteszem. Íme:

A monitor doboza már a nem mindennapi voltáról árulkodik. Egyrészt - legalábbis véleményem szerint - igen tetszetős, másrészt fel vannak rajta tüntetve a főbb erényei is, amelyek a benne lévő panelről és elektronikáról adnak tájékoztatást.

Tartalma: Maga a monitor, driver CD, SpectraView Profiler CD (erről majd később), MultiProfilerről egy tájékoztató (szintén később) és a monitorhoz szükséges kábelek.
(Monitor hood nincs a dobozban - mint említettem - ehhez a szériához nem jár, de rendelhető.)

Ezek a következők: tápkábel, d-sub, DVI, Displayport, USB-HUB és egy miniDisplayport-Displayport kábel(!).

A doboz különlegességén túl itt is van egy-két apróság: az egyik maga a miniDisplayport-Displayport kábel - amely a mai (főleg) AMD VGA-kat tekintve rendkívüli figyelmességre utal és nagyon hasznos lehet (minden bizonnyal ez utólag került bele a dobozba, mert nem kapott csomagolást, illetve a hivatalos honlapon sincs feltüntetve tartozékként) - , a másik pedig (amivel még szintén nem találkoztam eddig a monitorok dobozában) a videó kábelek fejének ütésálló anyaggal való beburkolása, amely lehet hogy kissé "overprotective", de én mosolyogva könyveltem el, hogy még erre is gondoltak.

Maga a külső a PA sorozatnál megszokott designt követi, letisztult, masszív, profi és kiemelném a felhasznált műanyagok kiváló (!) minőségét, főleg a panel és a káva színvonala nagyon megnyerő. A műanyagok kiváló minőségére akkor figyeltem fel, amikor átvettem a boltban a monitort és bizony nemcsak a Dell UltraSharp (U2410, U2711) szériájánál volt látványosan igényesebb, de az akkor épp kiállított EiZO Forisnál és EiZO SX2462W-nél is lényegesen kellemesebb benyomást keltett bennem. A káva a panel felé nagyrészt olyan 45-60 fokos szögben közelít és csak a legvégén lesz rá merőleges, ami megkönnyíti az esetlegesen odakerülő por tisztítását és matt volta miatt nem tükröződik rajta a monitor képe.

(További képek: elölről, hátulról, oldalról)

A monitor alapvető adatairól és megjelenéséről ennyit gondoltam elmondani.
Összességében egy igényes, átgondolt, robusztus darabról van szó, amelynek szinte minden porcikájából sugárzik a profizmus és a minőség.

A továbbiakban a monitor OSD menüjéről és ennek szoftveres irányítására szolgáló MultiProfilerről szólok, majd ismertetném a SpectraView Profilert és pár kalibráció eredményét is közlöm, végül szó esik a szubjektív képminőségről, képi élményről és a monitor napi használat során nyújtott teljesítményéről.

A bemutató további részeiben törekszem majd inkább az eddigi használat során született személyes tapasztalat és élmény megosztását előtérbe helyezni, mint a szakmaiságot, szakmai különlegességeket. Tehát a szakmai részletekbe nem kívánok mélyen belemenni és mindent elmagyarázni, azonban a monitor adekvát elhelyezéséhez és bizonyos funkcióinak megértéséhez szükséges lesz majd néhol ebből szempontból is megközelíteni a kijelzőt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.