2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

NEC SpectraView 231 bemutató

Az NEC SpectraView széria egyértelműen a gyártó törekvése a tökéletességre. Lássuk sikerült-e nekik...

[ ÚJ TESZT ]

Mindennapi használat

Lényegében itt az általános felhasználáson túl (netezés, szövegszerkesztés, egyéb alaptevékenységek) a filmezés és a játék merül fel, amelynek érdemes utánajárni.

Filmezés

A 16:9-es képarány, Full HD felbontás, az IPS-ekre jellemző kiváló betekintési szögek, nagyszerű kontraszt, színhűség és homogenitás adottak, így túl sok zavaró tényező, akadály nem lehet a filmezéssel kapcsolatban.

Egyedül a bevilágításokról és az IPS-glow-ról nem ejtettem még szót, ami azért történt így, mert nincs túl sok mondandóm. A monitornak erre a típusra (és pl.: EA231WMi-re is) jellemző csóvás bevilágítása van a négy sarokból, de elhanyagolható (legalábbis nem nagyobb az átlagosnál) és alig észrevehető mértékű. Egyedül talán a jobb felső szélen van egy minimális szivárgás, de ez még kevésbé vehető észre, így kijelenthető, hogy a kijelző durva bevilágításoktól mentes. Ami az IPS-ekre jellemző, rézsútos szögből nézve jelentkező felfénylést illeti, természetesen ettől a jelenségtől ez sem mentes, a H-IPS-eknél szokásos mértékű enyhén kékes "tejfölösödés" jellemzi ezt a modellt is.

Nagyon itt nem lehet többet mondani, megnéztem pár 1080p-s filmet (pl.: Becstelen Brigantyk, Star Wars III), nagyon jól mutattak rajta, mindegyiknél hozta az elvárható képminőséget a monitor - szép, kontrasztos volt a kép, a betekintési szögekre természetesen nem lehet panasz, többen is elé lehet ülni bátran.

Játék

Nyilván nem a hardcore gaming a monitor fő profilja - meg úgy egyáltalán a játék - azonban azt kell mondjam, hogy ennek ellenére relatíve könnyen megbirkózik ezzel a kihívással is.

Nem készítettem PixPerAn tesztet, illetve nem állt módomban input lag-ot sem mérni, így ebben a részben a - szakmailag hiteles és színvonalas - tftcentral.co.uk PA231W tesztjére és méréseik eredményére fogok hivatkozni, s nyilván személyes tapasztalataimra.

Játék kapcsán az egyik kardinális kérdés a válaszidő. A monitor az IPS-eknél kifejezetten jónak számító 8 ms-os (gtg) válaszidővel rendelkezik, azonban alapállapotban a "Response Improve" (overdrive) kikapcsolt állapotban van - ilyenkor 14 ms-os (gtg) válaszidővel bír a panel. Nyilván - ha lesz játék - érdemes azzal kezdeni, hogy az overdrive-ot bekapcsoljuk (Advanced OSD menü / MultiProfiler).

Íme a PixPerAn képecskék:

Response Improve OFF - 14 ms (gtg)

Response Improve ON - 8 ms (gtg)

Láthatóan jótékony hatással van az overdrive a monitor válaszidejére, s nagyon is kiegyensúlyozottan alkalmazza a monitor ezt a funkciót, ugyanis látható overshot (inverz szellemkép) nélkül teszi a dolgát, ami igazi ritkaság - jól eltalálták tehát ezt is a monitorban.

Hogy legyen viszonyítási alap, megmutatom összehasonlítás gyanánt a népszerű Dell U2311H és U2410 - szintén tftcentralos - PixPerAn képeit is az NEC-é mellett.
(Azért ezt a két Dellt választottam, mert ezek teljesítettek legjobban az UltraSharp Dellek közül a tftcentral PixPerAn tesztjeiben)

Dell U2311H - 8ms (gtg)

NEC PA231W - 8ms (gtg)

Dell U2410 - 6ms (gtg)

Akinek van hozzá szeme - és érzéke - az láthatja, hogy nagyon hasonló(an kiváló) eredménnyel teljesíti a három IPS a tesztet. Az U2311H-nál felfedezhető egy kis overshot, az NEC-nél és U2410-nél nem. Az U2410 egy hajszálnyival talán gyorsabb, mint az NEC, az NEC viszont picit jobb az U2311H-nál. Mivel mindkét Dell már bizonyított a tulajainál, hogy válaszidő szempontjából szinte tökéletesek (akár komoly ! ) játékra (is), ezért úgy gondolom, hogy a konklúzió válaszidő terén az, hogy az NEC e tekintetben legalább ekvivalens a Dellekkel.

Input lag

Semmi sem tökéletes, van egy kis üröm az örömben (legalábbis a hardcore gamereknek), ugyanis az input lag terén már nem teljesít ilyen kiválóan a monitor, azonban rosszul se!

A tftcentral mérése a következő volt a PA231W esetében:

A lag átlagosan 28 ms volt, maximum 30, tehát még mindig a jó kategóriába esik.

Tudom sokan megriadnak ilyen számok láttán, de a felhasználói tapasztalatok is azt támasztják alá, hogy kicsit túlértékelik - főleg a "gamerek" - ezeket a számokat, s jómagam is olyan jelzéseket kaptam (CRT-ről, 2 ms-os TN-ről, U2412M-ről, U2211H-ról) ilyesmi laggal rendelkező IPS monitorokra váltó játékosoktól, hogy - habár féltek a lagtól - nem, vagy csak nagyon picit lehet érezni, és játék közben is nem, vagy bőven "tűréshatáron belül" okozott, okoz ez nekik problémát.

Ami a személyes tapasztalatomat illeti, sajnos én nem a hardcore gamerek közül vagyok, de játszani azért szoktam és játszottam is jobb (U2211H, EA231WMi) és átlagos (U2711, SpectraView 231) input laggal rendelkező monitorokkal (COD, Mafia 2, NFS, Starcraft 2), és Én nem tapasztaltam észrevehető lagot egyiknél sem. Lehet bennem van a hiba, de ezt nem részrehajlásból mondom, se a 10 ms körüli (kiválónak számító) laggal rendelkező U2211H-nál, se a szintén 25-30 ms-os laggal rendelkező U2711-nél nem tapasztaltam lagot.

Ettől még a lag nem egy U2311H / U2312HM szintű és biztosan páran jobban észlelnék, mint én, de a 20-40 ms közötti lag még jónak számít és nagy gondokat biztosan nem fog senkinél sem okozni.

Összegezve a kiváló válaszidőt és átlagos / jó input lagot, szerintem hobbi és félkomoly játékra minden további nélkül alkalmas a monitor, és véleményem szerint komolyabbra is, de úgy gondolom, hogy az a veszély nem fenyegeti se a PA231W-t, se ezt a monitort, hogy majd hardcore gamerek hada fogja megvásárolni kifejezetten erre a célra.

:)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.