2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

NEC SpectraView 231 bemutató

Az NEC SpectraView széria egyértelműen a gyártó törekvése a tökéletességre. Lássuk sikerült-e nekik...

[ ÚJ TESZT ]

Konklúzió és Végszó

Konklúzió

Összegzésemben - a monitor értékeit az előzőekben részletezve - a monitor ár/érték arányáról szeretnék szólni és pár gondolatot megosztanék a 200k feletti monitorok kategóriájáról szőtt véleményemről és arról, hogy mit tanácsolnék azoknak, akik arra vetemednének, hogy egy profi monitort vegyenek 200-300k körül.

Először is mit gondolok erről a modellről, az értékeiről és ezek tükrében az érte elkért összegről:

A SpectraView szériát az NEC máshogy forgalmazza a tengerentúlon és itt Európában.

Az amerikai változat az amerikai honlap tanúsága szerint egy ún. SpectraViewII Color Calibration Kit-tel (SVII-PRO-KIT) a dobozban érkezik, amely tartalmaz egy NEC SpectraSensor Pro-t (lényegében egy x-rite i1 display pro) és egy SpectraView II nevezetű szoftvert. Ennek nagy előnye nyilvánvalóan, hogy koloriméterrel együtt forgalmazzák, azonban a SpectraView II szoftver egy lényegesen egyszerűbb - bár elégséges - megoldás a Profiler 5-höz képest. Bevallom őszintén, nem érintett túl jól amikor megtudtam, hogy az európai dobozban nincs koloriméter. Mindazonáltal be kellett lássam, hogy itt Európában a dolog másik oldalára helyezték a nagyobb hangsúlyt, mégpedig a kalibráló szoftverre.

A Profiler 5 (basICColor 5) egy meglehetősen kifinomult és értékes termék, és hosszú távon egy ilyen (update-elhető) permanens licenc úgy gondolom, hogy hasonlóan nagyvonalú és értékelendő tartozéka a SpectraView monitoroknak, mint egy koloriméter.

Ezen túlmenően pedig az ember kap egy szinte tökéletes 23"-es standard színterű IPS monitort a pénzéért, amely szinte bármilyen felhasználásra megfelel és minden tekintetben hozza azt, amit egy ilyen (árú) monitornak hoznia kell. Gondolok itt a csomagolásra, annak tartalmára, a kiváló anyagminőségre, a monitor mozgatásának könnyedségére, a kifogástalan minőségű panelre és elektronikára, a MultiProfilerre és természetesen a SpectraView Profiler 5-re.

A monitor képe szemre rendkívül lágy, nyugodt, kellően jól leszabályozható fényerővel és ami számomra a leginkább lejött a monitort minden szögből boncolgatva, hogy úgy ahogy van - tokától bokáig - , igényesen átgondolt konstrukció, az apróságokra, részletekre is ügyelve gyártott darabról van szó, amelyről ténylegesen sugárzik a minőség és a profizmus.

A monitort - annak tükrében, hogy a PA231W 155-160k körül mozog - én úgy gondolom, hogy itt nem a képméret/árcédula arány alapján kell megítélni, hanem a (kép)minőség-átgondoltság-profizmus-extrák, különlegességek/árcédula alapján. És ha így nézünk erre a monitorra és tisztában vagyunk azzal, amit ez ténylegesen tud és értettük azt, amit én az előző pár oldalon kifejtettem, akkor bizony ez egy kimondottan jó ár/érték arányú monitor.

S ha már az ár/érték arányról beszélünk, én bevallom, hogy ezt a cikket azért is írtam, hogy felhívjam azoknak a figyelmét - akik (értenek hozzá és) esetleg gondolkoznak egy profi monitor megvételében - arra, hogy ebben a 150-400k-s kategóriában mindenképpen azt ajánlom, hogy fordítsanak (nagyobb) figyelmet az NEC-re az EiZO-val szemben.

Ugyanis sokan az EiZO régi jó híre, és valóban ma is jól csengő neve miatt - ha már kiadnak ennyit egy monitorért - nem hajlandóak mást is elfogadni. Pedig ebben a szegmensben érdemes megnézni, megtapogatni, megszagolni az NEC monitorokat is, mivel nekem az a meggyőződésem, hogy vagy abszolút értékben jobbak, vagy ár/értékben jobbak és abszolút értékben nagyon hasonlók, esetleg pár apróságban gyengébbek.

Lényegében itt a PA231W /160k/; P241W /240k/; SpectraView 231 /255k/; PA241W /300k/ és PA271W /400k/ monitorokra gondolok. Ezek hasonlóan jó minőségűek és rendre olcsóbbak (és szerintem jobbak) a velük egy kategóriába tartozó EiZO-knál.

Aztán 400k felett már a CG-s EiZO-k és a többi SpectraView-s NEC között úgy gondolom, hogy nincsenek lényeges különbségek, mindegyik rendkívül profi high-end monitor, arrafelé már igazán nem lehet mellényúlni.

Végszó

Végszóként annyit mondanék csak, hogy remélem sikerült fenntartani az érdeklődést a cikk olvasása során és sikerült egy érthető, befogadható képet adnom erről a monitorról, a képességeiről és a minőségéről.

Habár minden fontos aspektust kifejtettem és elmondtam róla a véleményem, azért - annak ellenére, hogy ez "csak" egy bemutató volt - szokás szerint írok egy pro-kontra összefoglalást a végére, amely az én nézetem és e monitor esetében meglehetősen egyszerű lesz:

Pro:
- A legjobb sRGB-s IPS monitor a piacon.

Kontra:
- Nincs hozzá koloriméter (a telhetetleneknek)

:)

(A cikk írásához felhasznált források: tftcentral.co.uk - PA231W review, dezz NEC EA231WMi, NEC MULTYSINC 2490WUXi² és 2690WUXi² tesztjei)

Köszönet illeti Recon666-ot és Nyugdíjas-t a tanácsaikért, illetve stevve-et korrektori munkájáért.
S végezetül a monitort megköszönném az
Oázis Computer-nek - Köszönöm!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.