2021. január 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Minimax PC-t tízezerből

Eredetileg egy retro party-ra akartam összerakni egy gépet. A játék kimaradt, de a gép kijött 10-ből.

[ ÚJ TESZT ]

Bevásárlás

A keret erősen limitált volt, a cél pedig az, hogy abból olyan gépet rakjak össze, amin elfut a Far Cry és az Age of Empires.
Hogy ez sikerült-e ítéljétek meg ti, szerintem sokkal többet nem lehet kihozni tíz darab ezresből. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy végül csak 2 ezer forintba került a mutatvány, mert a szekrény tetejéről és a hulladékok közül sikerült a gép nagy részét összeszednem, de nem akartam csalni ezért úgy számoltam, mintha megvettem volna az eredetileg tervezett alkatrészt.

Minimum 512MB memóriát és 1GHz-es CPU-t - lebegett szemeim előtt egy Nvidia Ti4200 vagy ATI 9600 társaságában. A monitor-ház-táp trióra a maradékot szántam, de az egyértelmű volt, hogy csak CRT futja.

Alaplap, CPU és memória

Hirdetés

Duron és Pentium 3 processzorokat nézegettem. 1500 Ft-ért már lehet kapni 1GHz-es Duront vagy Pentium 3-mat alaplappal együtt. Az FC-PGA Coppermine-t egy Slot1 átalakító segítségével házasítottam össze a P3B-F-el. A BX chipset sajnos limitál, ugyanis elvileg maximum 100MHz-es FSB-t tud. Szerencsére az Asus 150MHz-en is stabil. Sajnos azonban ez a maximum, amit ki lehet csikarni a BIOS-ból, így a tuning korlátozott.

A memórián lehetett volna kicsit spórolni, de úgy éreztem, hogy nem érdemes. Amikor először kipróbáltam a gépet kellemesen meglepett a sebessége. Ennek örömére a játék teszteket kibővítettem, de erről majd kicsit később. 256-os 133MHz-es Kingston modulokat ezer forintért lehet venni.

Memória, ház és táp

A ház és táp egy érdekes kérdés. Kis szerencsével ingyen is hozzá lehet jutni, de én újabb ezrest húztam le a költségvetésből egy Fujitsu Siemens ház-táp párosra. Minőségi, nem sorjás, jól szerelhető és a 200W-os Delta táppal elpusztíthatatlannak tűnik. A legnagyobb előnye az XP matrica a gép oldalán és a hozzá tartozó CD készlet. Persze nem minden móka és kacagás, ugyanis a kábeleket toldani kell, hogy elérjék a front panel tüskesorát, a ventilátora pedig akár egy Ka-26-al is versenyezhet.

Egy P4 alaplap is volt a házhoz, de hiába próbáltam feléleszteni három 478-as CPU-val is, sajnos teljesen halott.

Merevlemez

Egy selejtes Maxtort fogtam be az adatok tárolására. Egy fillérbe sem került, de hirdettek 40GB-os merevlemezt két doboz sörért, ezért csak 500Ft-ot vontam le. Régi játékokhoz bőven elég ez a kapacitás is.

VGA és monitor

A videokártya nem egészen úgy sült el, ahogy terveztem. Volt egy Ti4200 a fiókban, ami a tesztek közepén kimúlt végelgyengülésben. Egy ATI 9200SE ugrott be helyettesíteni, de nem voltam kibékülve a teljesítményével még akkor sem, amikor szénné húztam. Öröm az ürömben, hogy sikerült egy másik pontosan ugyanolyan kártyát vennem két ezresért. Ekkor már kicsit kezdett gyanús lenni, hogy a kétezer valami lélektani határ lehet.

Ti4200 (felül) és Radeon 9200SE

A monitorra nem maradt csak 3000 pénz. Ebből kijön egy 17-19"-es CRT, ami vidáman viszi a klasszikus 1024x768-as felbontást. Nagyobb igények esetén 5 lepedőért már van TFT is, igaz csak 15"-es és nincs talpa, de az ember ne legyen telhetetlen.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.