2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Apple távkapcsoló XBMC-hez

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Apple remote, USB-s hangkártya, lirc és kis türelem a kényelemért.

[ ÚJ TESZT ]

Hardver

Nem ez az első infrás vevő, amit linux alatt beüzemeltem, de eddig soros porthoz illesztettem. A mai alaplapokon azonban már nincs soros port, ezért valami új módszer után kellett néznem. Próbálkozhattam volna a printer port használatával is, de valami univerzálisabbra vágytam. A lirc kezeli a hangkártyára kötött vevőt is, ezért ebbe az irányba indultam el. Egy USB-s hangkártyára esett a választásom több dolog miatt is:

- A vevőhöz mindenképpen szükség volt 5V-ra, amit az USB portról vettem volna
- Féltem, hogy tönkreteszem az alapi hangkártyát, az USB-s vacak sokkal olcsóbb, mint egy ITX alaplap
- Egy USB hosszabbítóval így elég tág határok között helyezhetem el a vevőt
- Az USB-s hangkártya már eleve dobozolva van, amibe bele lehet hekkelni az TSOP-ot

A hangkártya kiválasztásánál az ár volt az elsődleges. Magyarán bementem az első boltba és megvettem a legolcsóbb külső hangkártyát. A méteres USB kábel komolyan megdobta az árát, majdnem 3000Ft-ot kellett fizetnem.

A távirányítóból érkező jel a jobb zavarvédettség miatt 38kHz körüli infra vivőre van ültetve impulzusmodulációval. Másként megfogalmazva a magas frekvenciás jelet megszaggatják az információt hordozó jellel. A jelfolyam távirányítóvezérlőnként és gombonként változik, hogy ne legyen ütközés. Persze ennél bonyolultabb az egész, mert van bevezető rész és a folyamatosan nyomva tartott gomb is miatt az ismétlődés is más, de a lényeg az alábbi ábrán látható.

Mivel létezik cél elektronika nem álltam neki sajátot építeni. A kiválasztott TSOP1738 elég egyszerűen használható, mindössze 3 lábbal rendelkezik (táp, föld, jel). A block diagramja sem bonyolult, talán csak a 38kHz-re hangolt szűrőt érdemes megemlíteni. Ez kb. 6-7kHz-es sávszélességgel rendelkezik, így ha a távvezérlő mondjuk 36kHz-en dolgozik, akkor sincs gond. Az elektronikát így nem került kétszáz forintba a infra vevő.

A hangkártya szerencsére nem okozott csalódást, szépen működött linux alatt. A hangminőség nem éppen jó, de a célra tökéletes. Csak az lepett meg, hogy a zöld jack volt a mikrofon bemenet. Miután meggyőződtem róla, hogy biztosan működik szétpattintottam a házat. Belül gyakorlatilag egyetlen chip felel mindenért.

Kiforrasztottam a mikrofon bemenetet és a helyére bekerült a TSOP. 5V-ot közvetlenül az USB csatlakozóról kapott. Biztos, ami biztos raktam egy papír lapot a vezeték alá, aminek a legnagyobb haszna, hogy kitakarja a működést jelző piros led-et. A forrasztás minőségét ne kritizáljátok, csak pillanatpáka volt kéznél. Azt hiszem ez kimerítette a gányolás fogalomkörét. :)

Sajnos a vevő kicsit nagyobb, mint a csatlakozó, ezért nem fért be a házba. Egy tűreszelővel a lukat hozzáigazítottam a TSOP-hoz. Kicsit későn gondolkoztam, hogy a kimenetet is ki lehetett volna forrasztani, de végül azzal vigasztaltam magam, hogy így később egy IR adót is beépíthetek, ha szükséges. Ráadásul így a ház nem árnyékolja a vevőt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Raspberry Pi bemutató

    Pár gondolat, teszt, felhasználási tipp és egy kis overclock a Raspberry Pi "miniszámítógépről".

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.