2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Minimax PC-t tízezerből

Eredetileg egy retro party-ra akartam összerakni egy gépet. A játék kimaradt, de a gép kijött 10-ből.

[ ÚJ TESZT ]

Alkalmazás tesztek

A játékok után úgy gondoltam megnézem, hogy mennyire használható a két gép a mindennapokban. Word, Excel, Winrar, webböngészés, videó konvertálás és nézés volt menü. De mindezek előtt lemértem, hogy mennyi idő kell a Windows indításához. A Pentium 4 sokkal gyorsabb. Nem csak a processzor, de a kétszeres memória is sokat számít. Kár, hogy nem megy a kölcsönbe kapott Tualatin átalakító, kíváncsi vagyok mennyit nyomna a latban, ugyanis a P3 is szinte lineárisan gyorsult.

Winrar

A gép indítása után egy könyvtárat tömörítettem le. 600MB teljesen vegyes (word, excel, mp3...) állomány volt benne. A Pentium 4 hiába fut 3x akkora sebességen mégsem képes mégsem képes jelentősen meglépni. A Pentium III tuning ismét sokat nyomott a latban.

WinFF

FFmpeg segítségével h264-es kódolású anyaggá alakítottam át egy 720p formátumú videót. A cirka egy perces felvételen egy gőzmozdony menesztése van. A fényképezőgép mjpeg felvételt készít, ami a nagy méretért cserébe elég jó minőséggel kárpótol. Az eredeti méreten kívül készítettem egy felezett (640x360) konverziót is, mert úgy gondoltam azt már le kell játszania a gépnek.

A Pentium 4 jobb SSE implementációja, SSE2 utasításkészlete és sokkal gyorsabb FPU-ja miatt majdnem háromszor gyorsabb HD kódolásnál, de 360p-nél is több, mint dupla sebességre képes. Lejátszásnál a P4 ismét tarol, bár a 720p-t nem képes lejátszani, de a 360-as anyag csak 50%-os terhelést ró a CPU-ra. A Coppermine mag viszont már a csökkentett mérettel is küzd. Alap órajelen apró akadásokat lehet megfigyelni a h264-es anyag lejátszása közben. Tuningolva ablakban a lejátszás már tökéletes, de teljes képernyőnél kevés a kraft. Érdemesebb lett volna XVID-et használni, de az nem hozta volna így ki a különbségeket.

Firefox

A teszt kigondolása közben végiggondoltam, hogy hogyan használom a gépet. Ezért mp3-mat hallgattam, miközben mértem, hogy a Firefox 5-ös verziója mennyi idő alatt tölt be négy oldalt (index, prohardver, egyszervolt.hu, ipon) Az oldalak kiválasztásánál törekedtem, hogy legyen flash, java, összetett CSS is a terítéken. Az eredmény több indítás átlaga, a cache-t nem ürítettem. A Pentium III miatt gondoltam kipróbálom mennyit jelent a flashblock.

A Northwood brillírozott, de a flash tartalmak blokkolása még nála is sokat jelentett. A P3-as gép sokkal nehezebben boldogult. A flash tartalmak csúnyán megfogják a gépet. Ha csak az index-et nyitottam meg, már az is leterhelte a CPU-t és a memóriát is.

Ezek után megnéztem, hogy az egyszervolt-ot nyitottam meg és a Kockásfülű nyúl egyik részét próbáltam lejátszani. A Pentium 3 csak képregényként jelenítette meg, de legalább a hang rendben volt, ha előtte lelőttem a zenét. A P4 már majdnem jó volt, de a mese végére a hang és a kép kicsit elcsúszott. Youtube videóval is kísérleteztem és azt tapasztaltam, hogy 240p mellett tökéletes, de 360p csak az Nvidia kártyán megy rendesen. Valószínű, hogy egy AGP-s HD2400 vagy HD2600 hardveres támogatása sokat segített volna.

Office

Először egy szép képes könyvet szerkesztettem Word-ben. A több száz oldal-t átformázta a makró, elmentette, majd a megjelenítés többszöri változtatása közben fel le görgette az oldalakat. Kipróbáltam többféleképpen is. Futtattam önmagában, zenehallgatás közben valamint zene és Firefox közben. Ez utóbbit kombináltam flashblockkal is.

Látható, hogy a P4 ismét elhúz, akár mai szemmel is alkalmas komolyabb doksik szerkesztésére is. Egy kétmagos Atom vagy E350, ami kicsit erősebb bőven elég lehet kisebb irodai munkákra. A P3 viszont már eléggé nyögvenyelős egy ekkora dokumentumnál. 30-40 oldalt, ha lassabban is, de el tud kezelni. Érdekes, hogy a flash mennyire leterheli a gépet. Számítottam rá, hogy lesz különbség, de ez több, mint amire gondoltam. Jobban megvizsgálva arra jutottam, hogy a flash miatt nem folyamatosan lapozza a gép a virtuális memóriát, kevés a fél giga RAM a böngészőnek és a sok képnek.

Excelben egy hatalmas, több lapot tartalmazó táblázatot fogtam munkára. Grafikonokat hozott létre a makró és többször is újraszámolta a táblázatokat.

A két gép közötti különbség sokkal kisebb, mint a Wordnél volt és a flash sem fogja meg annyira a Pentium 3-mas rendszert. A tuning most is sokat számított. Sajnálom, hogy nem mértem le, hogy mennyit jelentett a GPU és mennyit a CPU túlhajtása.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.