2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Minimax PC-t tízezerből

Eredetileg egy retro party-ra akartam összerakni egy gépet. A játék kimaradt, de a gép kijött 10-ből.

[ ÚJ TESZT ]

Fejlesztés, tesztgép

Fejlesztési lehetőségek

Ha pár ezressel több van a zsebünkben sokkal gyorsabb gépre tehetünk szert. Ha csak kivárjuk, amíg befut pár százassal többért egy Tualatin a tesztben szereplő P3-hoz képest 20-30% CPU teljesítményt nyerhetünk.

Ha lényegesen erősebb gépet akarunk, akkor egy Socket A, vagy 478 CPU-alaplap (Barton 2500+, P4 3GHz) páros hűtővel együtt +3500Ft-ért vásárolható meg.
Ha nem csak a CPU teljesítményét, de a memória méretét is meg akarjuk duplázni, akkor további 2k vándorol más zsebébe. A VGA kártyát is lehet jobbra cserélni, egy 7600GS 3000 forinttal kerül többe, mint a Ti4200, ekkor már nyugodtan játszhatunk DX9-es játékokkal.
Összesen 18500-ért egy sokkal gyorsabb gépet lehet összerakni. Azt viszont érdemes figyelembe venni, hogy ekkor már nem csak teljesítményben, nyomja a dupláját a gépünk, de árban is.

Ennyi pénzből már érdemes megfontolni egy sokkal jobban fejleszthető AM2-es gép építését. Pár hetente felbukkan egy-egy nv6150 alapú mATX lap, ami egy alap Sempronnal párosítva 8000 Forintba kerül és PCI Express videokártyával bővíthető. Persze tovább is van, de azt hiszem nincs értelme tovább folytatni.

Tesztrendszer

A teszteléshez a felsorol P3-mas gép mellé egy a továbbfejlesztésnél is említett 478-as P4-et választottam. Egy 3GHz-es 478-as Pentium 4 alapú IBM gép akadt a kezembe, gondoltam így legalább kiderül, hogy a Ti4200 teljesítményét mennyire limitálja a P3. A menet közben elhalálozott Ti4200-nak "hála" két GPU-t is használtam. A gép végül így nézett ki:

Tuning

Természetesen a P3 nem úszta meg a tuningot, 1125MHz-re emeltem az órajelét. A két videokártya közül csak az ATi-t tuningoltam. Nem akartam hazavágni a második 4200-at is, ezért az Nvidia üdvöskéjét végig alap órajelen járattam.

A 9200SE elég gyenge kártya a kortársaihoz viszonyítva. A GPU eleve az alsóbb kategóriát célozta meg, de az SE 64 bites memória busza elég nagy vágás volt.

Gondoltam kicsit megpiszkálom, hogy összekapja magát. Ez jobban sikerült, mint gondoltam. A GPU-n 50, a memórián 40 százalékot sikerült emelnem. Hogy ez mire elég majd kiderül a tesztekből, ha tovább lapoztok. Hogy biztosan ne küldjem a Ti után, az addig passzív kártyát egy 8 centis ventilátorral hűtöttem. Elvileg a GPU teljesítménye már alulról közelíti az TI-t, de a memória még mindig nagyon gyenge.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.