2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Minimax PC-t tízezerből

Eredetileg egy retro party-ra akartam összerakni egy gépet. A játék kimaradt, de a gép kijött 10-ből.

[ ÚJ TESZT ]

Játék tesztek

Játékra raktam kezdtem el építeni a gépet. A lanpartykon az fps-ek vannak túlnyomó többségben, ezért a 99-es Unreal Tournament és a Far cry teljesítmény igénye közötti különbség szépen meg tudja mutatni, hogy mi a szűk keresztmetszet.

3DMark 2001

A 3DMark pontszámokból az olvasható ki, hogy a 9200SE-nek nagyon jót tett a tuning, bár még így sem éri utol a Geforce 4-et. A Pentium 4 sebesség előnye is szépen látszik. A gyengébbik GPU-nál még nem tud nagyon meglépni, de a TI4200-vel háromnegyedével több pontot kap.

Unreal Tournament

Az Unreal Tournament sokáig volt terítéken az újabb és újabb verzióival, de nekem az első az igazi. Lehet, hogy a grafikája ma már nem számít szépnek, de a pörgős játékmenet mellett még mindig jó vele egy kis CTF vagy DM meccset játszani.

1024x768-as felbontást és maximális részletességet állítottam be 15 bottal. Az eredményeken meglátszik a 60fps-es limit, amit elfelejtettem kiiktatni. A Pentium 3 - 9200SE páros kevés a gondtalan játékhoz, de a ti4200-al már teljesen élvezhető. A Pentium 4-nél csak a min fps-t érdemes nézni a 60-as limit miatt. Láthatóan a jobb CPU több, mint kétszeres sebességen képes hajtani a GPU-kat.

Serious Sam

A Serious Sam nem éppen az agymunkáról híres, ha finoman akarok fogalmazni. A játék mesterséges intelligenciáját megfelelő mennyiségű ellenféllel pótolták. Társainkkal vállt vállnak vetve ágyúzhatjuk át a másvilágra a szörnyek légióinak tucatjait.

Itt is 1024x768-as felbontást használtam maximális részletesség mellett. A leggyengébb beállítás is képes futtatni a játékot. Ugyan a P4 ebben a játékban is erősebb, de a vegyes limit ellenére talán kicsit inkább a GPU felé billen a mérleg nyelve.

Counter-Strike: Source

A Half Life 2 motor-nak már nem mertem magas részletességet beállítani. Azt tapasztaltam, hogy a felbontás csökkentése sokkal kevésbé határozza meg az másodpercenkénti képek számát, mint a részletesség. Éppen ezért a felbontás maradt 1024x768, de minden mást minimumra vettem, még a trilinear filteringet is lekapcsoltam.

Elvileg játszható még a P3-mal is, de hozzáértőbbek szerint 100 fps-nél kezdődik az élet. Hozzám hasonló kocajátékosoknak talán elég, de inkább én is a P4-et választanám ha lehet.

Far Cry

A fülei partikon biztos pont a Far Cry. Bár én nem tartozom a legnagyobb rajongói közé a grafikája a maga idejében kimagaslott a mezőnyből. Ez persze magas gépigényt is jelentett.

A beállításoknál mindent levettem a minimumra, ez a felbontásnál 800x600-at jelent. A P3-nak még ez a felbontás is magas, TI4200-al éppen hogy megüti a játszható szintet. Az igazán élvezhető élményhez a TI4200 és Pentium 4 kell, ekkor már fel lehet tolni a felbontást 1024x768-ra és kicsit a részletesség is emelhető.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.