2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Wintel CX-W8 mini PC

Tabletbe szánt atomos mini PC (Z3735F, 2GB memória és 32GB MMC) került a kezeim közé.

[ ÚJ TESZT ]

IGP tesztek

Az IGP-hez nem fűztem sok reményt. A J1900 sokkal magasabb órajelen futhat és azon is maximum 10 éves játékokat lehet futtatni visszavett felbontással és részletességgel. Az első két tesztben a beépített benchmarkot futtattam, a Far Cry-jal viszont a teszten felül is játszottam egy kicsit. Az eredmény meglepett, mármint nem a Fraps, hanem amit tapasztaltam játék közben.

Egy idő után elkezdett szaggatni a játék. Miután ellenőriztem a GPU hőmérsékletét úgy gondoltam köze lehet az egészhez annak, hogy 90 fokot mutat a GPU-Z- Ezért újból lemértem mindent, sőt több 3DMark tesztet is lefuttattam meleg és hideg gép esetén is. A hideg mérésekhez kilógattam az éjszakai 4-6 fokba az ablakon, míg a meleg esetben pár percig Furmarkkal kínoztam, hogy jó meleg legyen.

Serious Sam-et simán lehet játszani a gépen. A hideg és meleg eredmények között nincs nagy különbség és nem figyeltem meg akadást a benchmarkokban sem. Természetesen utolsó helyre szorult a kis Atom, de ez így van rendjén.

A Counter Strike már jobban megterheli az IGP-t. Hidegre téve a szerkezetet sokkal egyenletesebben fut a benchmark. Melegen elég sok mikrolag figyelhető meg, szóval nem próbálkoznék vele mások ellen.

Far Cry alatt 26% a hideg és meleg minimumok között a különbség, de ez messze nem adja vissza, amit játék közben tapasztaltam. Amikor bemelegszik a gép, akkor nem szimplán lassan fut a játék, hanem néha meg-meg lódul, majd ismét belassul. Ez sokkal zavaróbb, mintha folyamatosan alacsony lenne az fps.

3DMarkok közül csak négyet futtattam le. Nem kommentálom külön-külön őket, de az látható, hogy az újabb darabok egyre nagyobb terhelést rónak az IGP-re, ezért nő a különbség a hideg és a meleg eredmények között. A CPU részt sokkal kevésbé befolyásolja a melegedés. Ez jól látható például a 3DMark 2005 eredményeken, ahol a CPU 20, az IGP 120 százalékkal gyorsabb hidegen.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.