2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Wintel CX-W8 mini PC

Tabletbe szánt atomos mini PC (Z3735F, 2GB memória és 32GB MMC) került a kezeim közé.

[ ÚJ TESZT ]

XBMC

Úgy gondolom, hogy nem csak engem érdekel, hogy lehet-e HTPC-t faragni a kis gépből. A linux telepítést részletesen leírom az oldal végén az XBMC értékelése után, de nem tudok 100%-os megoldást adni.

Vaapi segítségével a gép képes hardveresen dekódolni a legtöbb filmet. Amikor sikerült elindítani az XBMC-t, akkor meglepett pár dologgal. Az első meglepetés az volt, hogy nem volt hang. Ezt meg lehet patkolni, de az lenne az igazi, ha alapból működne. Sajnos a hang minőségével nem voltam megelégedve és a HDMI kimeneten sem tolta ki, de teszteléshez megfelelt. A következő meglepetés az volt, hogy lejátszás közben 2-3 perc után lekapcsolt. Szabályos shutdownt hajtott végre, így a logokat böngészve elég gyorsan rájöttem, hogy szimplán túlmelegszik. Erre gyorsan sikerült megoldást találni.

Amikor már nem kapcsolt le elkezdhettem az alap tesztet. A menü gördülékeny még 800MHz-re levett CPU-val is. Ezt követően elindítottam pár mkv videót és hagytam órákig futni. Látható, hogy a CPU terhelés alacsony még viszonylag magas bitráta mellett is. Magasabbal is elbír, de minden printscreent egy eldobott képkockával honorált.

A sima MPEG-2 viszont már meghaladta a gép tudását. Az eredeti kernellel szaggatott, 4-es kernelnél meg folyamatosan bufferelt. A deinterlacing sem ment rendben, de ez a Samsung demó általában megfekszi a legtöbb lejátszó gyomrát.

Linux telepítés

Ami triviális dolognak tűnik nem is annyira egyszerű. Na nem azért, mert megoldhatatlan, hanem azért, mert nem hajlandó bármiről elindulni a gépezet. Az alábbi leírás alapján egy USB meghajtóra telepített rendszert lehet összehozni többé-kevésbé. Az EFI-be az ESC-et nyomva lehet belépni, ahol egy egyszerű grafikus menü jön be.

Első lépésként a secure boot optionban ki kell kapcsolni az "enforce secure boot" opciót ahhoz, hogy el tudjunk indítani a rendszert.

Ha ez megvan, akkor az SCU menüben lehet a gépet beállítani, hogy tudjon USB-ről bootolni. Az alábbi beállításokat telepítésnél használtam, később a timeout értékét levettem, hogy gyorsabban induljon a gép.

Itt következett az a probléma, amivel sikerült majdnem 4 órát eltöltenem. Próbálkoztam már meglévő, USB-re telepített CentOS-sel. Nem indult el. Megpróbáltam USB-re DVD meghajtót kötni és nem volt szerencsém. Függetlenül attól, hogy 32 vagy 64 bites linux telepítőt használtam, nem látta az EFI. Némi keresgélés után már tudtam, hogy 32 bites efivel van nagy valószínűséggel dolgom [link].

Kis gondolkozás után úgy döntöttem megkerülöm a problémát. Feltelepítettem egy alap x64-es ubuntu LTS-t az USB kulcsra EFI-s grubbal, majd lecseréltem a 64 bites efi loader 32 bitesre. Annyi csavar még van a történetben, hogy a gép a boot könyvtárban keresi a bootia32.efi állományt, míg azt az ubuntu könytárba rakja a telepítő.

sudo apt-get install grub-efi-ia32
sudo cp /boot/efi/EFI/ubuntu /boot/efi/EFI/boot
sudo cp /boot/efi/EFI/boot/grubia32.efi /boot/efi/EFI/boot/bootia32.efi

Így már elindult a linux, de még elég sok problémával küzdött. Az első, hogy folyamatosan lekapcsolt, mert túlmelegedett. A második, hogy az eMMC-re hibát dobál, aminek hála gyakorlatilag használhatatlan a gép. Ezekre sikerült megoldást, workaroundot találni. A wifi és a hang viszont nem működött megfelelően. Csúnya, máshonnan átmásolt firmwares hackelgetéssel sikerült életre lehelnem az utóbbit, a wifihez már nem álltam neki modult fordítgatni, megelégedtem a vezetékes hálózattal.

Az eMMC error miatti lock csökkenthető, ha az /etc/modprobe.d/sdhci.conf állományba beírjuk a következő sort:

options sdhci debug_quirks=0x40

A túlmelegedést meg lehet fogni konzolra kapcsolással és a GPU/CPU frekvencia limitjével. Rootként az alábbiakat kell lefuttatni:

echo 187 > /sys/class/drm/card0/gt_max_freq_mhz
echo "800000" > /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_max_freq
echo "800000" > /sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/scaling_max_freq
echo "800000" > /sys/devices/system/cpu/cpu2/cpufreq/scaling_max_freq
echo "800000" > /sys/devices/system/cpu/cpu3/cpufreq/scaling_max_freq

Ezek után feltelepítettem a legutolsó 4.0 rc7-es kernelt ([link]), amivel megoldódott mind a két probléma. Sajnos a hang és a wifi problémát ez a kernel sem oldotta meg, de bízok abban, hogy hamarosan jön rá megoldás.

XBMC telepítés

Az XBMC-nél nem volt semmi csavar. Csak pár parancsot kellett kiadni és reboot után bejött az XBMC. Legalább valami rendesen működik...

sudo apt-get install software-properties-common
sudo add-apt-repository ppa:team-xbmc/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install xbmc libva-intel-vaapi-driver i965-va-driver

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.