2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Wintel CX-W8 mini PC

Tabletbe szánt atomos mini PC (Z3735F, 2GB memória és 32GB MMC) került a kezeim közé.

[ ÚJ TESZT ]

MMC, hálózat, CPU tesztek

MMC

Az MMC mérete 32GB, ami már elfogadható napi használatra is. Persze nem ezen fogunk HD filmeket vagy több évadnyi filmet tárolni és programokat sem lehet válogatás nélkül telepíteni. Sajnos gyári állapotban nem írtam fel, de két hónap után belakva (Office 2007, Firefox, update-ek...) 15GB szabad a 24.8GB-ból a C: meghajtón. A drive sebessége a merevlemezek és az SSD-k között van félúton. Olvasásban elfogadható, az elérési sebessége pedig a HD Tune által mérhetetlen.

Hálózat

Nem végeztem komolyabb mérést, csak egy méretesebb állományt másoltam át a gépre. Az ethernet csak 100 megabites, tehát hozza a papírformát. Az n-es router miatt a wifi nem tudta kifutni magát. 6MB/s-et hozott egy falon keresztül. Két falon keresztül, a TV mögé eldugva is tartja a 4MB/s-ot. Ami érdekes, az a magas CPU használat másolás közben.

CPU tesztek

A teszteket megmértem hideg és meleg gép esetén is. Hogy egész pontos legyek az első tesztek után újramértem az egészet úgy, hogy előtte felfűtöttem a gépet. Erre a játék tesztek vettek rá, de kitérek rá a következő oldalon részletesebben.

Az Aida64 eredményeknél látható a single channel és az AES hatása. Az első érthető, mert egyszerűsíti az áramkört. A másodikat viszont nem értem, hogy miért kell lekapcsolni a desktop verzióknál. A J1900 380 MB/s eredményével szemben 1218 MB/s-ot ér el a mobil verzió. A korrekt összehasonlítást nehezíti a 32 bites Windows, mert máshol olvasottak alapján jelentősen, akár 10-15%-al is, gyorsabb lehet ezeken a gyenge gépeken a 64 bites verzióhoz képest.

Cinebench alatt, ahogy az várható volt, az utolsó helyen végzett a kis gépezet. A magas burst miatt az A4-5000-hez közeli teljesítményt nyújt egy szálas terhelésnél. Próbáltam a tesztet többször is futtatni, a különbség 8% volt a két szélsőérték között.

Az Excel ha nem is száguld, de használható sebességgel fut az Atomon. Az agresszív turbó itt is meghozta a hatását, ha le is marad, nincs messze az A4-től. Többszöri tesztnél sem vettem észre radikális különbséget, egy szál esetén nem okoz gondot a hűtés, még ha fel is fűtöttem előre a gépet az gyorsan kihűlt.

Picasa is maximum két processzor magot terhelt, de ebből egy volt maga az, ami a képek méretezését végezte. Egyedül itt tudott utolsó előtti helyre vergődni az Atom lehagyva az A4-et.

Winrar tesztben is a szokásos eredmény született. Itt is stabil lemaradást hozott össze a Wintel gépecske. A tesztnél a különbség 5% volt hideg és meleg gépek között. Ez több, mint a hibafaktor, de nem vészes.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.