2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Kis méregzsákok - GeForce GTX 960 és 970 ITX méretben

Kis méretű VGA-t keresel ITX-es gépedbe, vagy csak egy költséghatékony kártyára van szükséged?

[ ÚJ TESZT ]

Tesztkonfiguráció, melegedés, zajszint

A GTX 960-as a jelenlegi saját használatú kártyám, a 970-est pedig készülő processzortesztemhez szereztem be. Mivel jómagam is tervezek a későbbiekben egy ITX-es gépet összerakni, ezért igazán testhezálló környezetben tesztelhettem a kártyákat:

Alaplap: ASUS H81I-PLUS
CPU: Intel Core i5-4460
RAM: 8 GB Kingston HyperX FURY DDR3 1600MHz CL10 KIT
Cooler: Cooler Master Hyper 212 EVO
Táp: BeQuiet! Straight Power E9 400W
Ház: Silverstone TJ06

A gépet saját használatra, saját igényeimnek megfelelően raktam össze, és nem kifejezetten a megfelelő tesztkonfiguráció kialakítása volt a cél. Látható, hogy a hatalmas, szoborszerű, régi vágású Silverstone ház nemigen illik egy ITX-es konfighoz, ez később cserélve lesz. A hőmérsékletmérések szempontjából fontos kiemelni, hogy bár hatalmas légtér van benne, de egyetlen extra szellőztető ventilátort sem szereltem be, így összességében hűtési szempontból talán megfelel egy kisebb, ám szellőztetett ITX háznak. A tápegység és a processzorhűtő kiválasztásánál elsődleges szempont volt a minimális üzemi hangerő, mivel igencsak kényes vagyok a zajra.

Gigabyte GeForce GTX 960 beszerelve

Nézzük meg először a hűtések teljesítményét! A kártyák terhelését a népszerű Furmark legfrissebb verziójával végeztem, mely 100%-os GPU kihasználtságot biztosít.

Gigabyte GeForce GTX 960 - Furmark

Ezek a kártyák sajnos nem rendelkeznek a nagyobb két- illetve háromventilátoros modellek azon jó tulajdonságával, hogy terhelés nélkül teljesen lekapcsolják a ventilátorokat, ugyanis a lecsökkent bordafelület miatt valamennyi légáramlatra így is szükségük van. A GTX 960-as kulturált csendben hűti szobahőmérsékletnél alig melegebbre az üresjáratban mindössze 135 MHz-en járó GPU-t. A ventilátor ilyenkor 700 RPM alatt forog, és gyakorlatilag nem hallani a hangját. Terhelés hatására a GPU-t 75 Celsius-fokig engedi melegedni, miközben kicsivel 2000 RPM fölé gyorsul. Ilyenkor már hallat magáról, de még általam is tolerálható zajszinten dolgozik, pedig én különösen érzékeny vagyok a zajra.

Gigabyte GeForce GTX 970 - Furmark

A 970-es hűtésének zajszintjén sajnos erősen érződik, hogy kár volt kispórolni a PWM vezérlést a ventilátorból. Az még a kisebbik probléma, hogy a számítógép bekapcsolásakor páréves időutazásban részesít minket azoknak a kártyáknak a világába, amik induláskor teljes fordulatszámon járatták a ventilátort, hiszen mire betölt a Windows, szépen visszaveszi a tempót, de sajnos az üresjárati 1200 RPM körüli sebességen is hallani lehet a légkavarót, még ha nem is zavaró mértékben. Pedig a GPU ilyenkor alig melegebb 30 foknál, vagyis okosabb ventilátorvezérléssel ez a probléma kiküszöbölhető lett volna.

Terhelésre is csak 70 Celsius-fok közelébe melegszik a nagyobbik Maxwell, és a fordulatszám sem sokkal haladja meg a 960-asnál mért 2000 RPM-es szintet, a hangerő mégis zavaróan magasabb, ráadásul a motor hangszíne is az irritálóbb, magasabb frekvenciájú tartományba esik. A bajt csak tetézi, hogy néha egy általam csak "Ikarus difi-huhogásnak" hívott hangeffekt is hallatszik belőle, ami igencsak zavaró. Sajnos azt kell mondanom, hogy a 970-es hangereje terhelés alatt számomra már kívül esik a tolerálható szinten, de aki kevésbé érzékeny erre, azt talán nem fogja zavarni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.