2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Kis méregzsákok - GeForce GTX 960 és 970 ITX méretben

Kis méretű VGA-t keresel ITX-es gépedbe, vagy csak egy költséghatékony kártyára van szükséged?

[ ÚJ TESZT ]

A kártyák

Aki extrák tömkelegére számít, az csalódni fog: a meglehetősen kis méretű és visszafogott grafikájú dobozokból mindössze egy rövid leírás, egy driver-lemez, és egy tápcsatlakozó átalakító kerül elő mindkét kártya esetében. Bizony, vége már azoknak az időknek, amikor hatalmas díszes csomagolást, teljes játékokat tartalmazó lemezeket, és esetleges egyéb extrákat is kapott a vásárló a drága pénzen megvásárolt portékához. Most egy korlátozott ideig tartó promóció keretében ugyan jár egy Witcher 3 játék letöltésére feljogosító kupon mindkét modellhez, ám ez nem a Gigabyte, hanem az NVIDIA érdeme, és az összes GTX 960/970/980 szériás kártyához mellékelik.

Gigabyte GeForce GTX 960 és 970

Na de a lényeg nem a csomagolás, és a - valljuk be - sokszor úgyis fölösleges extrák hiánya, hanem maguk a kártyák. Első ránézésre kissé komor hangulatot áraszt mindkét modell esetében az egyszerű fekete hűtésburkolat. Néhány éve még a marketingosztály azonnal kétes esztétikai értékű grafikát (angyalka/szörny/katona szentháromság) matricázott volna egy ekkora szabad műanyagfelületre, ám azok az idők is elmúltak, manapság a cél a költséghatékonyság, és lássuk be: elegánsabban is néznek ki így a kártyák.

Gigabyte GeForce GTX 960 és 970

A kimenetek terén a GTX 960-as modell hagyományosabb kialakítást követ: 2 db DVI csatlakozó mellett egy HDMI és egy Display Port aljzat található rajta, mindegyik teljes méretű változatban. A GTX 970-esnél már 3 db Display Port csatlakozót kapunk a 2 db DVI és 1 db HDMI mellé, így a kártya teljes hátlapját elfoglalják a kimenetek, és nem maradt hely szellőzőrostélynak.

Kissé érthetetlen számomra, hogy miért volt szükség ennyi csatlakozóra, hiszen egyszerre így is csak maximum 4 db monitort tud kezelni a kártya, viszont így a meleg levegőt teljes egészében a gépházon belül teríti szét, ami a nagyobb hőtermelésű GPU-val, és az aprócska ITX házakkal párosítva nem biztos, hogy szerencsés megoldás. Fontos megjegyezni, hogy bár DVI-VGA átalakítót egyik kártyához sem mellékeltek, de a 2 db DVI csatlakozó egyike mindkét modell esetében képes analóg jel továbbítására is, így a régi vagy olcsó monitort birtoklók sem maradnak hoppon.

Gigabyte GeForce GTX 960 és 970

Ami rögtön feltűnhet, az a kártyák hossza: a Mini ITX szabvány szerint egy alaplap mérete 170×170 mm, ezek a kártyák pedig nem lóghatnak le róluk, különben jó pár ITX-es házba nem férnének be. Így a NYÁK csak 17 cm hosszú lehet, a dupla bővítőhelyet elfoglaló hűtés viszont nem akadály, hiszen bár így lelóg a kártya hűtése az alaplapról, de a legtöbb ház esetében biztosítják a kétslotos bővítőkártyák beszereléséhez szükséges extra hátlapi nyílást.

Tápcsatlakozóból a GTX 960-ason 1 db 6 tűset találunk, a 970-es esetében viszont már egy 8 tűs változat bekötésére lesz szükség a működéshez. Természetesen a mellékelt átalakítók ezeknek megfelelőek, így molex aljzatokról is táplálhatók a kártyák.

Gigabyte GeForce GTX 960 és 970

A ventilátorok lapátjainak élén egy kis kiszögellés található, mely valószínűleg a légáramlást segíti. Érdekes, hogy míg a 960-as modell PWM vezérlést kapott, addig a jóval drágább 970-es légkavaróját csak háromtűs csatlakozóval látták el, így az elavultabb és kevésbé precíz feszültségalapú vezérlést használja a fordulatszám szabályozására. Ez kissé érthetetlen spórolás egy ilyen kaliberű kártya esetében, ami a hangerőtesztnél megbosszulhatja magát.

Gigabyte GeForce GTX 960 és 970

A hátoldalon mindkét kártya esetében találunk memóriamodulokat, ám ezeket semmi sem hűti, hiszen a backplate-et a 970-esről is lespórolták (ellentétben a gyári ábrával). Látható, hogy a NYÁK magasabb a hátlapi rögzítőlemez szélénél, egész pontosan 12 cm szélesek a kártyák, így erre nem árt odafigyelni vásárlás előtt, de a legtöbb ITX ház esetében nem lesz gond vele. Amivel viszont érdemes számolni, hogy a bekötendő tápcsatlakozó miatt még ezen felül jó másfél-két cm helyre lesz szükség a kártyák széle, és a ház oldallapja között.

Gigabyte GeForce GTX 960 és 970

A hűtést eltávolítva látható, hogy a 960-ason dolgozó GM206-os GPU magfelülete csaknem fele akkora, mint a nagy testvér GM204-es kódnevű lapkája. Utóbbi egy fém lesarkazásvédő keretet is kapott a biztonság kedvéért. A 960-ason 4 db, a 970-esen pedig 8 db GDDR5-ös memóriamodult találunk, melyeket mindkét modell esetében a Samsung szállított.

A tápellátás mindkét kártyán 5 fázisú. A GTX 970-esen 2 db SLI csatlakozó látható, ugyanis ez a modell képes a 3-way SLI üzemmódra, míg a kistestvérből csak 2 db-ot párosíthatunk össze. Ennek manapság, amikor a több GPU-s rendszerek szerepe egyre csökken, már nem sok jelentősége van.

Gigabyte GeForce GTX 960 és 970

A hűtőbordák felépítése jelentősen eltér a két modell esetén. A 960-ason egy egyszerűbb, két heatpipe-ot alkalmazó megoldást találunk, a feszültségszabályzó áramköröket pedig egy külön kiegészítő bordácska hűti. A 970-es bordázata már 3 db heatpipe-ot rejt, és a VRM blokkra is kiterjed, ezen felül pedig a GPU oldalán lévő memóriamodulokkal is érintkezik egy kiegészítő fémlemez segítségével. Hogy ez használ, vagy inkább csak árt a nem túl forrófejű GDDR5-ös moduloknak, az persze más kérdés. A heatpipe-ok a manapság divatos szokás szerint közvetlenül érintkeznek a GPU-val, ám a polírozásuk minősége, és a bordák anyaghasználata nem túl meggyőző.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.