2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Kis méregzsákok - GeForce GTX 960 és 970 ITX méretben

Kis méretű VGA-t keresel ITX-es gépedbe, vagy csak egy költséghatékony kártyára van szükséged?

[ ÚJ TESZT ]

Összegzés

Meg kell mondjam őszintén, hogy kellemesen csalódtam a GTX 960-asban, mert a 128 bites memóriabusszal kapcsolatos előítéletek ellenére számomra teljes mértékben elegendő a teljesítménye, hiszen csak a fejlesztés alatt álló, optimalizálatlan játékok tudtak kifogni rajta az általam használt Full HD felbontásban. Persze, hogy mit hoz a jövő, az kérdéses, de jelenleg mindenképp marad a gépemben. A 970-es sebességelőnye tagadhatatlan, ám igen erős gépre van szükség ahhoz, hogy kifussa magát, az általam használt alap i5-ös processzor mellett nem mindig tudott villogni.

A konkrét Gigabyte ITX-es kártyák közül is a kisebbik modell volt szimpatikusabb számomra: hűtése halk, kialakítása szimpatikus. Azt gondolom, hogy teljesen felesleges két- vagy pláne háromventilátoros hűtést szerelni egy ilyen kaliberű kártyára, ráadásul ez a jelenleg kapható legolcsóbb 960-as, ezért bátran ajánlom normál méretű házukba megfizethető kártyát keresőknek is!

A 970-essel kapcsolatban már nem ilyen jó a véleményem. A hűtése alighanem a PWM vezérlés hiányának köszönhetően hangosabb, pedig a GPU melegedése ezt nem indokolja. Ráadásul a kimenetek is fölöslegesen nagy számban vannak jelen rajta, ezáltal nem tud távozni a meleg levegő a hátlapon keresztül, hanem megreked a házban, ami egy ITX-es gép esetében nem túl szerencsés.

Ezen kívül az ára sem olyan barátságos, mint kisebb testvéréé, ugyanis kicsivel olcsóbban is vehetünk ennél komolyabb hűtéssel szerelt 970-est (aminek egy ilyen kaliberű kártyánál már van létjogosultsága), ezért ennek a modellnek a megvásárlását kizárólag annak javasolnám, akit nem zavar a zaj, de mindenképp ITX méretű kártyára van szüksége, és ki tudja használni a GTX 970-es teljesítményét.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.