2024. május 9., csütörtök

Gyorskeresés

Kempingezés és sátrazás

Tippek és trükkök a sikeres sátras kempingezéshez, hogy ne legyen gond az eső, a nap, a szél vagy a rovarok.

[ ÚJ TESZT ]

Konyhafelszerelés és kemping bútor választás

Vándorkempingezés esetén a felszerelés súlya itt nagyon fontos és törekedjünk a minimalizmusra! Bögre, kulacs, evőeszközök, edények, csak amire éppen szükség lehet a legnagyobb tömeget a hasznos teher (energiadús enni és innivaló) tegye ki, gázfőzőből lehet egészen kompakt, összecsukhatót kapni. Amennyiben lehet a nagyobb étkezést oldjuk meg (sokkal kényelmesebb) büfében, étteremben, stb...

kép forrása: https://parkkemping.hu/wp-content/uploads/2018/06/Park-Kemping-k%C3%A9p-1-1080x628.jpg

Klasszikus kempingezés esetén amennyiben a főzést mi szeretnénk megoldani, pár dologra érdemes odafigyelni és az alapvető szabályokat be kell tartani. Az élelmiszert (alapanyagot, félkész és készételt is) minden esetben jól zárható műanyagdobozban, és/vagy hűtőboxban, zárt szekrényben kell tartani a bogarak és egyéb állatok miatt (amennyiben indokolt, nagyragadozók esetén értelemszerűen erre a célra gyártott tárolókban és módon). A hangyák kellemetlenül meglephetnek minket még zárt sátor mellett is, mert az étel illatára jönnek és a legkisebb réseket is megtalálják. A rókák, macskák pillanatok alatt kifosztják a sütögetésre szánt kolbászt, virslit, szalonnát az elöl hagyott szatyorból, vagy tálcáról.
Főzéshez - amennyiben áram rendelkezésre áll- a gázfőzőket felejtsétek el (fenntartásuk költséges és a palack mindig rosszkor fogy ki - bár van, amikor nélkülözhetetlenek). Klasszikus rezsóval esetleg kompakt indukciós lappal olcsón és kényelmesen megoldható a főzés.
Praktikusság miatt és mivel a kempingasztal nem feltétlen óriási érdemes a főzéshez és az eszközöknek, vagy akár az alapanyagoknak külön kis asztalt/szekrényt beszerezni.


forrás: https://www.decatlon.hu (QUECHUA kompakt kempingszekrény)

Az élelmiszerek hűtése sokszor okoz kellemetlenséget és gondot, a rekeszek bérlése sem feltétlen olcsó ezért jobb ha magunk gondoskodunk a hűtésről (bizonyos, jól felszerelt kempingekben, vannak szabadon álló hűtők, ahol ingyenesen berakhatjuk az élelmiszerünket - természetesen ennek előnye és hátránya is van, nekünk már tűnt el így cuccunk. A passzív hűtőládák 24-36h hűtésre alkalmasak, előre lehűtött élelmiszereknek. A Termoelemes hűtőtáskák 15-20 fokkal képesek a környezeti hőmérséklet alá hűteni, de itt is jobb ha előhűtött az élelmiszer, ezért erősen romlandó élelmiszert nem szabad tartani bennük 30 fokos nyári napok mellett. Azokat a típusokat javaslom amik 12v/230v-ról is üzemeltethetők, a hűtőtáskát ki kell rakni a szabadba, vagy jól szellőző területre, napon nem szabad hagyni (ne a meleg sátorban tárold), így hűt a legjobban. Elég hangosak, éjjelente simán hallani ahogy duruzsolnak a legtöbb kempingben, ezért a fekvőhelytől minél távolabb tegyük.


forrás: https://www.mobicool.com (Mobicool MT26 AC/DC)

Legkomfortosabb hűtők az adszorpciós gázzal, vagy hagyományos kompresszorral működő hűtők melyek akár fagyasztani is tudnak. A legtöbb kompresszoros vagy hibrid (termoelem 12v/kompresszor 230v) kempingezésre szánt gép ára elég borsos, sokszor egy normál hűtő árával vetekszik. További hátrányuk, hogy a hűtőrekeszben egy adott beállított hőmérsékletet tudunk fenntartani, a legtöbb esetben nincsen külön fagyasztó rekesz.


forrás: https://www.mobicool.com (Mobicool MB40 AC/DC)

A piacon ugyanakkor vannak 40-50 literes egy kaptafára készült "mini" kommersz hűtők, amelyek jó alternatívák lehetnek évi pár alkalommal. Áruk a közvetlenül kempingezésre gyártott gépek töredéke. További előnyük, hogy rendelkeznek a normál hűtőtér mellett külön pár literes (4-6 liter) fagyasztórekesszel. Hátrányuk, hogy a teljes hűtőtér egyben nem működik fagyasztóként.


forrás: https://www.zanussi.hu (Zanussi ZRX51100WA)

Főzés és étkezés esetén előkerül az asztalok és a székek kérdése is. Saját tapasztalatból annyit tudok mondani, hogy a földön enni hosszú távon nem jó dolog és nem mindig akad üres hely a kempingben a padok és asztalok között, valamint ezeket az eszközöket nem csak kempingezéskor tudod használni. Kiválasztáskor a kényelem mellet az egyik legfontosabb szempont az legyen, hogy milyen laposra csukható össze a termék. Aki egy picit szorítani szeretne a pénzügyi kereten az itt ismét megteheti. A "belépő" bútorok (itt elsősorban a Quechua termékekre gondolok) nem fognak nagy csalódást okozni.

Amiről saját tapasztalatból lebeszéllek titeket azok a háromlábú összecsukható pici székek. Rövid idő után is kényelmetlenek tudnak lenni. A fotelszerű összecsukható kempingszékek viszont kényelmesek, minőségük és tartósságuk az árukkal korrelál, bár a lent linkelt Varberg kempingszékek olcsóságuk ellenére egy bizonyos súlyig elég tartósak és kényelmesek éveken keresztül.

forrás: https://www.jysk.hu (VARBERG kempingszék)

Aki több pénzt is adna a kényelemért, tudom javasolni a "rendezői szék" típusú kempingszékeket. Egyrészt nagyon erősek és kényelmesek, másrészt elég laposra összecsukhatók. A pohár és nasitartó is kötelező kellék!

forrás: https://www.coleman.eu (Coleman Camping Chair Deck Chair kempingszék)

Asztal esetén szintén a lapos csomag méret a nyerő, ebből is több fajta létezik a piacon, az árak erősen változnak. Személyes véleményem alapján a Decatlon Quechua asztalai ár/érték arányban és minőségben verhetetlenek jelenleg a piacon.

forrás: https://www.decatlon.hu (Quechua 6-8 személyes kempingasztal)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.