2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Kempingezés és sátrazás

Tippek és trükkök a sikeres sátras kempingezéshez, hogy ne legyen gond az eső, a nap, a szél vagy a rovarok.

[ ÚJ TESZT ]

Hogyan válasszunk lámpát

A kempingezés egyik fontos kiegészítője a lámpa. Azt meg kell jegyeznem, hogy a kiépített kempingekben van közvilágítás, vaksötétség pedig még nomád vaskempingezés esetén sincs. Meglepő az ember számára egy holdfényes éjszaka mennyire világos tud lenni, és a szeme ehhez mennyire hozzá tud szokni. Hasonlóan javaslom, hogy teljesen felesleges 2KW-os reflektort magunkkal cipelni a nyaralásra, egy elemes led füzér, halvány fények sokkal hangulatosabbá és nyugodtabbá teszik az éjszakai világítást. A kemping etikett miatt 4000 lumenes zseblámpával amúgy sem rohangálunk az éjszaka közepén a sátrak között felkeltve mindenkit és bevilágítva az alvóhelyeket. A gyerekeket (és sokszor a felnőtteket is) meg kell tanítani rá, hogy a szembejövő fejére nem világítunk rá és a sátrakat sem diszkó fényezzük az éjszaka kellős közepén.


forrás:https://coleman.com (Coleman Northstar)

A jelenlegi modern led világítástechnika mellett én kizárólag elemes/akkumulátoros/napelemes lámpákat javaslom. Az elemek élettartama több szezonos használat mellett is években mérhető. Áruk a hagyományos kempinglámpák töredéke és üzemeltetésük sem igényel különösebb odafigyelést.

Egy átlagos kempingezés mellett jellemzően kettő vagy három lámpatípusra lesz szükségünk:
- zseblámpa vagy szerelőlámpa: toalettre kitalálni, apróbb tárgyakat, eszközöket a táskából, autóból előkutatni
- klasszikus kempinglámpa: vacsorához, olvasáshoz, éjszakai összejövetelekhez
- hangulatvilágítás: elemes led lampionfüzér
- éjjeli fény (elemes, nyomós): valahogy eljuss a cipzárig


forrás: https://getoutdoorsclub.com (Portable LED Camping Outdoor lámpa)

Ez egy olyan területe a kempingezésnek, ahol lehet és érdemes is spórolni!
Zseblámpának simán megteszi egy barkácsáruházas 1-2000 Ft-os ledes rúd vagy munkalámpa esetleg fejlámpa.

Hangulatvilágításnak egy bútoráruházas 1-2000 Ft-os ledes lampionfüzér

Éjjeli fénynek egy 500-1000 Ft-os "push" lámpa

Az alábbiakban bemutatom, hogy milyen kempinglámpákat lehet a piacon megvásárolni. Árban ismételten határ a csillagos ég!

● Ásványiolaj-alapú lámpák

Ezek a lámpák az 1900-as évek elején lettek kifejlesztve Németországban. Európában Petromax lámpaként, Angliában Tilley-lámpa néven míg az Egyesült Államokban Coleman-lámpaként vonultak be a köztudatba. Működésüket tekintve túlnyomásos, gázharisnyás petróleumlámpák. Üzemeltetésük és begyújtásuk egy fajta rituálé 2-3 perc. Szívmelengető sziszegésük a tábortűz mellett fokozza a kempingezés hangulatát.


forrás: https://www.petromax.de (Petromax HK 500)

Működésükhöz petróleum, vagy etanol szükséges, üzemeltetésük odafigyelést igényel. Beüzemelés előtt a fúvóka kerámia testre egy speciális fémsókkal átitatott gázharisnya kerül. Az üzemanyag feltöltést követően 2-3 bar közötti nyomásra fel kell pumpálni a lámpát. A nyomás alá helyezett üzemanyag egy speciális ködkamrába kerül, ahol megtörténik a keverék képzés (üzemanyag/levegő) és a felfűtésnek köszönhetően gőz halmazállapotúvá válik. Az üzemanyag keverék a ködkamra végén egy speciális kerámia fúvókán át kerül a gázharisnyára ahol elég és hevíti a gázharisnyát. A gázharisnya az izzószálhoz hasonlóan a látható tartományban fényt sugároz (izzik) a hevítés hatására. A lámpákat különböző kiegészítőkkel főzésre, fűtésre, áramtermelésre is használhatjuk. A lámpák teljesítménye szabályozható. Maximális teljesítményük a tekintélyt parancsoló 0,5 kW-ot is elérheti, ez fényáramban >4000 lumen

● Gázlámpák

A gázlámpák a túlnyomásos petróleumlámpák továbbfejlesztett változatai. Az üzemanyag szerepét palackos gáz tölti be. Méretük és tömegük lényegesen kisebb és kompaktabb az ásványolaj-alapú lámpákénál, ugyanakkor működésükhöz ugyan úgy gázharisnya szükséges. Áruk a petróleumlámpák töredéke. Beltérre és kültérre eltérő anyagú harisnya használata szükséges (rózsaszín csík jelöli a szelesebb kültérre optimalizált, merevebb harisnyát). Működtetésük és szabályozásuk egyszerű és jól állítható. Teljesítményük 10-100 Watt környékén szabályozható.


forrás: https://www.campingaz.com (CAMPING 206 L)

● Led lámpák


forrás:https://coleman.com (Coleman CPX6 LED lámpa)

A modern kempinglámpák LED diódával szereltek és elemmel vagy akkumulátorral üzemeltethetőek. Az üzemidejük lényegesen hosszabb az ásványolaj-alapú vagy gáz lámpáknál. Áruk méretüktől és teljesítményüktől függően a gázlámpákéhoz hasonló, vagy egy picit drágábbak (fém burkolatúak).
A klasszikus led kempinglámpák általában egy központi nagy teljesítményű diódával szereltek, melynek fényét egy kúp alakú tükör teríti 360°-os körbe (ezek a legenergiatakarékosabbak). Másik esetben a diódasor egy hengerre kerül és így jön létre a 360°-os világítás. (Összehasonlításképpen nekem egy Coleman CPX 6 lámpám van melyben a Duracell góliátelemek 6 éve üzemelnek - nyaranta 3-4 hetet + 1-2 egyéb alkalmat használva)


forrás:https://coleman.com (Coleman Multi-Panel LED lámpa)

Vannak kompakt lámpák, ahol a kempinglámpa több kisebb egységre bontható, így kettő az egyben funkcióval a zseblámpa kérdése is megvan oldva az éjszakára. Bizonyos kompakt lámpák power bankként is üzemelnek, így USB eszközeinket tölteni tudjuk róluk. Amennyiben lehetséges olyan lámpát válasszunk melynek fényereje szabályozható!

● Termoelektromos lámpák
Peltier-elem segtíségével hőenergiából elektromos áramot előállító lámpa. Opcionálisan a lámpáról USB eszköz is tölthető.


forrás: https://thermoelectric-generator.com

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.