2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Kempingezés és sátrazás

Tippek és trükkök a sikeres sátras kempingezéshez, hogy ne legyen gond az eső, a nap, a szél vagy a rovarok.

[ ÚJ TESZT ]

Áramkérdés

Itthoni és külföldi portálokon nem egy feltétlen túltárgyalt téma, ezért bátorkodom néhány ötltet adni erre a területre is. Áram nélkül a jelenlegi technikai szintünkön nem feltétlen lehet és nem is kell kempingezni. Értelemszerűn itt is nagyon fontos eldönteni, hogy milyen túrát/kempingezést tervezünk és eszerint megválogatni a szükséges eszközöket.

● Gyenge áram (12V)

Gyalogos, kerékpáros vagy vízitúra kempingnél legfontosabb ismét a súly kérdése. Ilyen túrák alkalmával nagyfeszültségű áramforrás és ehhez szükséges eszközök vagy eleve nem állnak rendelkezésre, vagy senki nem cipeli magával a 20 méteres kábeldobot vagy elosztót.
A modern napelemes technológia segítségével azonban van megoldás, ugyanakkor a megfelelő kapacitású cella kiválasztásához szükséges a töltendő eszközök kapacitásának felmérése (telefon, gps, tablet, laptop, professzionális fényképezőgép). Maximum csak 8 óra töltési idővel számoljatok még nyáron is, a panelek mellé érdemes powerbankot/kat is beszerezni. 10-30 W közötti teljesítmény telefonnak, gps-nek elegendő, azonban tablet, fényképezőgép és laptop mellé >50W teljesítményű cellák kellenek. A cellák napsütésben, direkt fény esetén töltenek, árnyékban vagy felhős időben a névleges teljesítményük tödékét adják csak le!

Crossio SolarPower

A kisebb (10-30W) cellák hátizsákra, bicikli-csomagtartóra rögzíthetők (akár a beépített rögzítő fülekkel), menet közben így tudjuk tölteni a bankot esetleg. 50-100+W-os cellák még kajakon is elférhetnek. A rögzítést minden esetben javasolt varrt, vagy öntapadós tépőzárral megoldani, ez a legkényelmesebb rögzítési mód.

● Erős áram (220V)

Bizonyos mennyiségű eszköz illetve lehetőség mellett lényegesen egyszerűbb, kényelmesebb és olcsóbb a hagyományos 220V-os hálózati áram vételezés. Az ehhez szükséges eszközöknél egy nagyon fontos dolgot kell megjegyeznünk, az IP védettség szintjét, ami a kültéri használathoz minimum IP44! 25 méter vagy felette érdemes kábeldobot vásárolni. A gumikábelek nagyon strapabírók, a csatlakozóknál jól szigeteltek, azonban csatlakozást és dobot ne hagyjunk a szabadban, minden esetben rakjuk biztos, száraz helyre a sátorban, vagy csatlakozásvédő vízmentes tokba. A kábelt biztonságos helyen vezessük végig a sátorig, amennyiben szükséges sátorcövekkel rögzítsük a talajra.

Forrás csatlakozásnál többször probléma a kompatibilitás. Az európai kempingekben a hárompólusú CEE csatlakozás biztosított elsősorban, emiatt pár ezer forintos átalakítót érdemes vásárolni a lengő dug-villához szintén IP44 védettséggel.

3 pólusú CEE átalakító, IP44

CEE, zárható csatlakozás védő tok

● Elosztás

Személy szerint nagyon sokat kerestem az ideális elosztót. A normál 5-6-os osztók sok helyet elfoglalnak, ráadásul nekem a konyha sátorba és a sima sátorba is szükségem van 1-1 osztásra. Sikerült rátalálnom szerintem az ideális kemping elosztóra Powercube néven! Nagyon jó minőségű, strapabíró kis kockák. A sátorba az újabb típusú USB-A és USB-C töltővel rendelkezőt vásároltam, ennek töltőárama 21W, ami telefonok gyorstöltéséhez tökéletes (wirelles töltős verzió is van a palettán).

Allocacoc PowerCube 2xUSB-A

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.