2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Kempingezés és sátrazás

Tippek és trükkök a sikeres sátras kempingezéshez, hogy ne legyen gond az eső, a nap, a szél vagy a rovarok.

[ ÚJ TESZT ]

Hogyan válasszunk sátrat

A kempingezés alapja a biztonságos menedék, ami a széltől, esőtől és erős napsugárzástól megvéd. A boltok polcain millió egy féle és fajta sátor kapható, elsőre így nehéz a döntés. Ugyanakkor ha eldöntöd, hogy milyen kempingezést tervezel, egy sátorban hány fő fog aludni, akkor könnyen tudod szűkíteni a típusválasztást.


forrás:https://coleman.eu (Coleman Mackenzie Cabin 4)

A sátortáskán illetve leírásában szereplő kiegészítő ikonok segítenek eldönteni, milyen funkciókkal, paraméterekkel és extrákkal rendelkezik a termék.

Pl.: Ikonok Coleman esetén víz és szélállóságra >>

Pl.: Ikonok Coleman esetén összeállításra, valamint nap és tűzvédelemre >>

A sátor árát nagyon sok minden meghatározza. Alapvetőn kijelenthető, hogy az árral az anyaghasználat minősége és a komfort jelentősen változik. A sátrak igazi prémiuma a könnyűfém vázas pamut anyagú sátrak, nagyon tartósak 10+ évre vásárolhatók, de nehezek és felállításuk bonyolultabb. A poliészter (műszálas) sátrak lényegesen olcsóbbak, üvegszál erősítéses merevítésük azonban az évek alatt elfárad, eltörik, vetemedik. Márkától függően 5-10 évet bírnak ki évi 2-3 felállítással és használattal. Tipikus alagút sátor betegség, hogy az évek során a vetemedés miatt az alagútsátor oldalirányban laposodik.

FONTOS PARAMÉTEREK

tömeg
pontos méret, hálófülkék mérete, befogadó képesség
tűzállóság: a modern sátorszövetek gyulladás gátló anyaggal kezeltek, ugyanakkor a hálófülkék anyaga nem kezelt, ezért erre, illetve a nyílt láng használatának tiltására külön a hálófülkékbe varrt ikon figyelmeztet.

UV védelem: a modern sátrak anyaga már csökkenti a besugárzott UV sugarak mennyiségét, jellemzően 50+ faktoros sátrakkal találkozhatunk.

vízállóság: az egyik legfontosabb tulajdonság (a szövet vízoszlop visszatartó képessége miatt mm-ben adják meg) a sátor és a varratok vízhatlansága. 1000mm vízállóság alatti sátor esős, zivataros időben történő sátrazásra nem alkalmas. 2000-3000 mm felett valamennyi sátor száraz maradhat több napos eső esetén is.

A sátor vízállóságának kulcsa az impregnált sűrű szövésű anyag tulajdonságában rejlik. Minél nagyobb a felületi feszültsége az anyagnak, annál jobban "legurulnak" róla a vízcseppek. A sátoranyag és az impregnáló anyag ugyanakkor öregszik illetve mechanikai dörzsölés hatására is sérülni tud. A karbantartásra "sátrazzunk fejezetben" találsz néhány tanácsot.

Coleman Watertech elnevezésű technológia, mely garantálja a sátorszövet, varratok és cipzárak vízhatlanságát

Coleman Crestline sátram anyaga (2009) zivatar után

kezelhetőség: a gyártók többsége megadja, hogy a sátort 1-2 személy mennyi idő alatt képes felállítani illetve lebontani.
sátor aljzat: Az egyik esetben csak a hálófülke rendelkezik vízzáró aljzattal, az előtér és a sátor többi része nem. Opcionálisan az előtérhez adnak a gyártók vízzáró "tálcát" vagy vehetünk alá alátétfóliát. Legoptimálisabb esetben a sátor egybevarrott (vagy felcipzározható) vízzáró aljjal rendelkezik (beázás és bogarak ellen ez a legbiztosabb).
sátor merevítés: ponyva külső oldalán, ponyva belső oldalán, ponyvába varrt, üvegszálas és/vagy könnyűfém esetleg acél merevítés, felfújható sátormerevítés.

Coleman FastPitch elnevezésű szelepes, modern, felfújható merevítés technológia

.

extrák: sötétített hálófülke, extra szellőzök, szúnyoghálós ajtók és ablakok, ultra tiszta ablakok, rollnis sátor redőny, kisállatbejáró, árambevezető fül

KEMPINGSÁTOR TÍPUSOK

Popup (másodperces) sátrak


forrás:https://www.cymot.com (Malamoo Pop-Up Xtra)

A sátrak anyagába bele van varrva a rugószerű merevítés, így a felállítás pillanatszerűen és automatikusan megtörténik.

előnyök:
- a sátorállítás egy mozdulattal kivitelezhető
- könnyűek de összecsomagolva méretük kevésbé optimális
- rugalmas merevítésük miatt jól bírják a szelet
hátrány:
- max.: 1-4 személyesek
- alacsony belmagasság
- előtér nincsen, vagy pici
- 1db egybefüggő hálófülke
- a minőségi darabok fajlagosan igen drágák
- sokszor időigényes az összecsomagolásuk, ami kellő rutint igényel
felhasználás:
- vízitúrához, gyalog és kerékpár vándortúrákhoz
- fesztiválokhoz
- nomád vadkempingezéshez

Túrasátrak

forrás: https://hannahoutdoors.com (Hannah Covert Adventure 2)

A popup sátraknál masszívabb merevítéssel (üvegszálas és/vagy alumínium csövek) rendelkeznek, igen széles a felhasználásuk. Kialakításuk jellemzően klasszikus sátor, vagy kupola szerű.

Típusaik:
Ultrakönnyű sátrak: kifejezetten kis méretű és pehelysúlyú sátrak gyalogos és bicikli túrákhoz.
Rekreációs kemping sátrak: általános felhasználású, alacsonyabb árfekvésű sátrak klasszikus kempingezéshez, vízitúrákhoz, gyalogos és bicikli túrákhoz.
Expedíciós sátrak: szélsőséges időjárási körülményekre paraméterezett sátrak tracking túrákhoz, extrém vadkempingezéshez, hegymászáshoz.

előnyök:
- pár perc alatt felállíthatóak
- pár perc alatt bonthatóak
- könnyűek
- összecsomagolva kis helyet foglalnak el
- a hálófülke ponyva nélkül is használható
hátrány:
- max.: 2-4 személyesek
- alacsony belmagasság
- előtér nincsen, vagy pici
- 1db egybefüggő hálófülke
felhasználás:
- vándortúrákhoz, vízitúrákhoz
- fesztiválokhoz
- nomád vadkempingezéshez
- hagyományos kempingezéshez

Családi sátrak

forrás:https://coleman.eu (Coleman Mackenzie 6 Blackout)

Coleman MacKenzie cabin 6 blackout sátor teszt>>

A túrasátraknál lényegesen nagyobb méretű, több hálófülkével és nagy előtérrel rendelkező sátrak. Kialakításuk jellemzően alagútszerű, külső vagy belső merevítéssel. A hálófülkék száma opcionálisan variálható. Több és nagy méretű bejárattal rendelkeznek. Sok modell esetén a bejárat fölé opcionálisan elő tető cipzározható.

előnyök:
- 6-8 személy szállásának is alkalmas lehet
- nagy előtérrel és több hálófülkével rendelkeznek
- belmagasságuk lehetővé teszi a kiegyenesedett mozgást
- előterük sokszor moszkitóhálóval védett
- jól szellőztethetőek
hátrány:
- nagy helyet foglalnak és nehezek >15 Kg
- felállításuk és bontásuk >10 perc
- hosszabb idő alatt az üvegszálas merevítés deformálódik, a sátorponyva megnyúlik, így az alagútsátor "hordósodik", ezért hosszabb távra (10+ év) könnyűfém merevítéses modellek ajánlottak.
- gyalogos és kerékpáros vándortúrázásokhoz alkalmatlanok
- a hálófülkék nem állíthatók fel a külső ponyva nélkül
felhasználás:
- hagyományos kempingezéshez családdal, barátokkal

Utánfutó és tetőbox sátrak

A családi sátrakkal megegyező vagy nagyobb (utánfutóba csomagolt sátrak), kompakt (tetőboxba csomagolt sátrak), fémmerevítéses, strapabíró, vegyes vagy pamut anyagú, viszonylag könnyen és gyorsan kihajtható sátrak.

előnyök (utánfutóba szerelve):
- 6+ személy szállásának is alkalmas lehet
- nagy előtérrel rendelkeznek
- a hálófülke az utánfutón található, ahol kényelmes ágyszerű, szivacsfekhely alakítható ki, így az ember nem földön alszik
- belmagasságuk lehetővé teszi a kiegyenesedett mozgást
- előterük moszkitóhálóval védett
- jól szellőztethetőek
- a nagy méretű sátor masszív ponyvával szerelt, amely nem foglalja a helyet külön az autóban
hátrány:
- nagy helyet foglalnak és nehezek (ponyva is) >40 Kg
- felállításuk és bontásuk >15 perc
- vontatásukhoz vonóhorog szükséges
- az utánfutót vizsgáztatni kell és fizetős utakon külön útdíj terheli
felhasználás:
- hagyományos kempingezéshez családdal, barátokkal

előnyök (tetőboxba szerelve):
- roppant kompakt autós utazáshoz
hátrány:
- tömegkorlátos, így meghatározott autótípusokra szerelhető csak fel, drágák
felhasználás:
- autós túrakempingezéshez

Nappali sátrak

forrás: https://www.decatlon.hu (QUECHUA BASE ARPENAZ M)

Kifejezetten társas tevékenységekre gyártott sátrak. Ide sorolhatók a különböző napvédő sátrak, pavilonok, rovarhálós nappali sátrak, elő sátrak. Nem kötelező kellékei a kempingezésnek, de aki sátrazott valaha vízparton az tudja, hogy a nappali erős sugárzás és az éjszakai szúnyogáradat ellen szinte kötelező a családnak egy ilyen. Az is kézenfekvő természetesen, hogy gyalogos és kerékpáros túrákra ilyen fölösleges terhet nem cipel az ember magával, ugyanakkor üdítő tud lenni, ha esős vízitúra alkalmával a busz hozza a pavilont ami alatt kényelmesen meg tud nagyobb társaság is vacsorázni. A gyalogos és kerékpártúrázóknak legyen mentség a legtöbb kempingben van fedett esőbeálló padokkal, ahol az étkezéseket és társas összejöveteleket rossz idő esetén is kényelmesen meg lehet oldani.

Glamping sátrak

A klasszikus sátrakat megigéző luxus kempingezés eszközei. Maga a glamping a szabadban töltött luxus pihenést jelenti. Az eszközöket és a berendezéseket a "kemping" szolgáltatja, mint egy szállodában.

HASZNOS SÁTOR KIEGÉSZÍTŐK

Alátétfólia és előtér fólia (vízálló polietilén takaróponyva): megvédi a sátor alját szennyeződésektől és az éles tárgyaktól, az előtérben komfortossá teszi a közlekedést nem lesz por és sár. Az alátét soha ne nyúljon a sátorszoknyán túl, mert bevezeti a vizet a sátor alá.

Tetőponyva és esővédő (vízálló polietilén takaróponyva): nagy mennyiségű eső esetén (vagy ha kedvenc öreg sátrunk már kevésbé vízálló) a sátor fölé, elé (nap és madárürülék ellen is) az alátétfóliához hasonlóan ponyva feszíthető. A ponyvát nem szabad közvetlenül a sátorra teríteni!

Sátorszőnyeg: nagyobb sátrak esetén komfortossá teszi a mezítlábas mászkálást a sátorban, könnyen kirázható, ha véletlen valami koszt bevittünk a lábunkkal.


forrás:https://coleman.eu (Coleman Oak Canyon 6 sátorszőnyeg)

Sátorszőnyegekről, alátétekről és ponyvákról részletesen ebben a cikkben írok>>

Cöveklámpák: azokhoz a sátorcövekekhez, amik mellet gyakran járunk érdemes filléres napelemes lámpát tűzni, hogy éjszaka ne bucskázzunk át a rögzítőkön (van aki ezt zörgő bevásárlószatyorral, zacskóval oldja meg ami azért elég low-end megoldás).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.