2024. május 6., hétfő

Gyorskeresés

Kempingezés és sátrazás

Tippek és trükkök a sikeres sátras kempingezéshez, hogy ne legyen gond az eső, a nap, a szél vagy a rovarok.

[ ÚJ TESZT ]

Sátrazzunk

● Hogyan válasszunk sátorhelyet

A kiépített kempingek jellemzően adott számú parcellával és nagyobb egybefüggő sátrazásra alkalmas területtel rendelkeznek. Parcellát a főszezonban az esetek többségében csak előfoglalással tudunk szerezni, sátorhely azonban a legtöbb esetben akad még a legzsúfoltabb balatoni, vagy adriai kempingben is (kivéve amikor nem, láttam erre is példát). A sátorhely ne legyen túl mesze a toalettől, lehetőleg szélvédett 50/50%-ban napos - árnyékos helyen úgy forgatva a sátrat, hogy a hálófülke reggel legyen árnyékban. A parcella mérete a sátor alapterületének legalább kétszerese legyen (így kényelmes). A talaj vagy vízszintes legyen, vagy az alvóhellyel párhuzamosan a fej felé emelkedjen. A hálófülék minden esetben a parcellák belső felére kerüljenek. A sátor kiterítése előtt a területről az éles köveket, faágakat távolítsuk el, ellenőrizzük a talajt. A sátor ponyvára ne nyúljon rá faág, a ponyva ne dörzsölődjön semmihez.

● Sátor karbantartása

Megfelelő odafigyeléssel a sátrunk hosszú ideig megőrzi vízhatlanságát és minőségét, azonban pár dologra oda kell figyelnünk! Nem minden esetben tudja az ember tisztán és szárazon összepakolni az eszközöket, ezért a megfelelő összecsomagolásra és karbantartásra időt kell szakítani. A sátorcövekeket ne mosogasd közvetlenül vízben mert megrozsdásodhatnak, inkább csak vizes ruhával töröljük róluk le a sarat, vagy a száraz földet rázzuk le róluk. Ha nedves talajból húztuk ki őket, szárítsuk meg őket a napon összecsomagolás előtt. Bár rozsdamentes vagy horganyzott acélból készülnek, minőségük azért hagy kívánni valót maguk után még prémium sátrak esetén is. Amennyiben esőben kell összepakolnunk a sátrat és kempingben vagyunk akkor szinte biztosan találunk esőbeállót, ahol alaposan le kell rázni a vizet a ponyváról és úgy összecsomagolni. 48-72 órán belül a sátoranyagot napon meg kell szárítani, hogy a penészesedés el ne induljon. A sátorponyvát csak puha ronggyal és tiszta vízzel szabad tisztítani, a madárürüléket (annak vegyi összetétele miatt) minél hamarabb el kell távolítani az anyagról. Személy szerint én egy puha és új, mikroszálas kendőt javaslok erre a célra, tiszta vízzel. Szappan, mosogatószer, vagy bármiféle detergens és a dörzsölés tönkreteszi az anyag vízállóságát, erre mindig nagyon kell figyeljünk. A sátrat érdemes évente egyszer 48 órára felállítani és kiszellőztetni. A nap UV sugárzása fertőtleníti a szövetet, a meleg pedig kiszárítja az anyagot. Hosszabb összecsomagolt állás után az anyag állott szaga, kisebb elszíneződés "sárgulás" elkerülhetetlen, de a napsugarak hatására hamar elillan a szag,és a szövet elszíneződése is megszűnik, emiatt ne aggódjunk.

● Hálózsák karbantartása

Alapvetően kevesen tudják, de a zsákokat nyitott állapotban kell tárolni, száraz, sötét helyen. Ennek az az oka, hogy összetekert és csomagolt állapotban hosszú távon csökken a töltet állóképessége ezáltal a szigetelőképesség (a természetes pehely erre kényesebb). A zsákok végén található fülek arra szolgálnak, hogy a zsákot könnyen fellógassuk. Kempingezés alatt minden reggel rázzuk ki a zsákot és tegyük ki a napra pár órára. Mosni a zsákot nem szabad, azonban ha szükséges ezt speciális mosószerrel kell megtenni és nagyon oda kell figyelni a szárításra.

● Mennyire öltözzünk fel a hálózsákba

Nyári éjszakák mellett hidegebb időben is elég egy pamut póló és alsónemű esetleg zokni, a 10 °C-os komfortzónájú zsákokkal sokszor még így is sok. Azt nem szabad elfelejteni, hogy túlöltözni nagyon nem szabad, mert a zsákot a test hőddel fűtöd ki, amit meg is tartana!

● Teendők vihar esetén

Valamilyen módon győződjünk meg a vihar várható szél erősségéről. A sátorcövekelést ellenőrizzük (a merevítő és rögzítő köteleket nem szabad túlfeszíteni). Amennyiben indokolt vonuljunk szilárd menedékbe a vihar idejére. A bejáratok cövekelését erősítsük meg. Viharos szél esetén ne nyissuk fel a sátor bejáratát (természetesen ha nem menekülőre fognánk a sátorból).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.