2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Játék PC-n - olcsón?

Megvizsgáltam, mennyire olcsó a játék PC-n, ha nem törekszünk minden beállítás maximumra húzására.

[ ÚJ TESZT ]

Első szakasz - baseline tesztek

1. szakasz - baseline tesztek

A 3 konfiguráció megvizsgálásakor a hangsúly nem az egyes játékok eredményein van, hanem a trendeken, ezért itt egy kicsit más grafikonokat alkalmaztam. A nagy információsűrűség kicsit ijesztőnek tűnhet, de igazából a számokat csak a teljesség kedvéért tettem fel az ábrákra, a lényeget a szép színes vonalak mutatják.

Nézzül először az átlag FPS-eket:

Az első grafikonon a mért FPS-értékek láthatók. Az elemzés szempontjából sokkal érdekesebb a második grafikon, amely azt mutatja, hogy %-osan milyen visszalépést jelent a G2020-as CPU, ill. a G2020-as CPU és a HD7770 használata.
A piros vonal elhelyezkedése arra utal, hogy az alapfeltételezések (nem meglepő módon) helyesek - a fele sebességű CPU és a fele sebességű VGA az eredeti FPS-értékek alig több, mint 50%-át képes produkálni. Érdekesebb a kék vonal - míg a Sniper Elite V2, a Tomb Raider és a Heaven 4.0 nem törődik a CPU-val, a Sleeping Dogs és a Borderlands 2 láthatóan elviselne még legalább egy magot, a GRID 2 és a Hitman pedig inkább további kettőt - és akkor VGA-erőben még messze vagyunk egy GTX 780-tól, vagy pláne a két GPU-s kártyáktól.

Lássuk a minimumokat is:

A ritkán felbukkanó, de olyankor a játékélményre erős hatást gyakorló minimumok (ie. potenciális belassulások) hasonlóan festenek, mint az átlagok, csak két helyen van jelentősebb differencia. A Borderlands 2 esetében az ok minden bizonnyal az, hogy az eredeti mérések High PhysX beállítás mellett készültek, míg a HD7770 használatakor erre nem volt lehetőség, ezért a gyengébb konfiguráció közelebb van az erősebbhez. A Hitman esetében pedig még prominensebbé válik a CPU szerepe - ill. a HD7770 igen alacsony számai arra utalnak, hogy ebben a mérésben már szerepet játszott az is, hogy a Radeonon csak 1GB VRAM van. Megfordítva a dolgot, a többi 6 mérést a VRAM mennyisége érdemben nem befolyásolta, ami mindenképpen jó hír.
Érdemes megjegyezni, hogy minimumok terén a CPU-indifferens benchmarkok is mutattak egy kis eltérést - itt a CPU órajele játszik szerepet, nem pedig a magok száma.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.