2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Játék PC-n - olcsón?

Megvizsgáltam, mennyire olcsó a játék PC-n, ha nem törekszünk minden beállítás maximumra húzására.

[ ÚJ TESZT ]

Anyagi megfontolások, konklúzió

Az olcsó PC ára

Az előző oldalakon alaposan kivesézésre került, hogy az "olcsó" PC teljesítményét leginkább meghatározó két elemtől, a CPU-tól és a VGA-tól mire számíthatunk - most térjünk át arra, hogy mennyire olcsó is az olcsó.
A minél magasabb beállítások hajhászása mellett a PC-s játék (ill. a PC-építés) másik nagy csapdája, hogy mindig minden alkatrészből létezik egy kicsit jobb, egy kicsit drágább, és apró lépések megtételével egész könnyen megduplázhatjuk leendő játékos gépezetünk árát. Ettől a "bűntől" én sem tudom magam mentesíteni (nyilván egyrészt emiatt is vagyok kitartó PC-s), ezért két olcsó konfigurációt is készítettem. A második ("Kulturáltan olcsó") tartalmazza azokat a legolcsóbb alkatrészeket, amelyeket saját használatra is megvennék, míg az első ("Minimum") olyan alkatrészekből áll össze, amelyek biztonságosak, megfelelő minőségűek (ld. Codegen tápok feltűnő hiánya), és a konzolokkal való összehasonlításban is megállják a helyüket, de valamilyen szempontból (pl. hangosság) kompromisszumot jelentenek. Íme a két konfiguráció:

Hát hmmmmmmm. Ez bizony így korántsem olcsó - a "Minimum" konfiguráció még úgyis 120e Ft fölé lyukadt ki, hogy a processzort és a videokártyát egy kb. 20%-kal olcsóbb variánsra cseréltem, mert 1280x720 medium beállítások mellett még az a sebesség is megfelelő. További 24e Ft-ba kerül, ha meg akarom tartani a G2020 + HD 7770 teljesítményét, és az alkatrészek többségének kiválasztásakor praktikus és igényességi szempontokat is figyelembe veszek, nem csak az árat. A tápon még így is tépelődtem - igazán komfortosan egy 15e Ft körüli egységgel érezném magam, de a VS450 azért már a "belefér" kategória.

Ezzel szembeállítva a PS3 és az Xbox 360 jelenlegi árát (63e Ft, ill. 60e Ft egy kontrollerrel, beépített HDD-vel), még mindig azt látjuk, hogy a PC megvásárlása jelentős (esetünkben 60e Ft) többletköltséggel jár. Ezt a különbséget lehet csökkenteni a PC sokoldalúságával, ill. a játékok olcsóbb árával, de a fenti számok azt mutatják, hogy játék célokra a PC határozottan drágább, mint a konzol.

Hogyan lehetne a hardveren spórolni? Elméletben többféleképpen is, de a gyakorlatban nem nagyon akar sikerülni, ugyanis:

a) A tesztekből kiderült, hogy a HD 7770 a feltétlenül szükségesnél gyorsabb - a HD + medium beállítások megfelelő sebességű futtatásához egy 2/3 sebességű VGA is megfelelne, viszont ilyen VGA az új generációkban nem érhető el, a korábbi generációkban pedig ugyan van (HD 6750, ill. GTS 450), viszont ezek a kártyák újan alig elérhetők, és korántsem 2/3 áron. Pedig itt rögtön lehetne a "Minimum" konfigurációhoz képest fogni 8-9e Ft-ot.
b) A memóriaárak kissé megleptek, a 2x2 GB-os kitet 7e Ft körül lehetett nemrég kapni, itt is 3-4e Ft-tal felette vagyunk az optimumnak.
c) Míg 2-3 éve 10e Ft körül már egészen normális ház + táp kombókat lehetett kapni, most akárhogy kerestem, 16e Ft alatt nem találtam ilyet (az 5-6e Ft körül most is kapható kombinációkat pedig javaslom elkerülni). 7-8e Ft-tal ezért itt is az optimum felett vagyunk.
d) Az optikai meghajtót én egy költségérzékeny PC-be nem ajánlanám, viszont a konzolokkal való összehasonlíthatóság miatt szükség van rá. Ugyanilyen okok miatt szerepel kontroller is konfigurációkban.

Összességében kicsit olyan érzésem van, hogy a "Minimum" konfiguráció terén 19-20e Ft-ot kidobunk az ablakon - de sajnos az árak meghatározásánál a kiskereskedelmi realitásokat figyelembe kell venni. A használt árakat pedig azért nem érdemes idekeverni, mert használtan konzolt is lehet venni.

Sajnos árban jelenleg ez a helyzet

Konklúzió

Azt gondolom, igen tanulságosra sikeredett az elemzés, és a következtetései korántsem fekete-fehérek. Nézzük röviden összefoglalva:

1. Sikerült, legalábbis részben, megfejteni a PC-konzol ellentét egyik nagy rejtélyét, avagy miért is mondják azok a rendes / gonosz (nem kívánt törlendő) konzolosok, hogy nem látnak különbséget az alacsonyabb felbontáson és gyengébb beállításokkal renderelt konzolos grafika, valamint a full HD-ben, egekbe tolt beállításokkal megjelenített PC-s kép között? Nos, minden bizonnyal azért, mert a játékok egy részében valóban nem nagyon van differencia. Mivel a 7 tesztből az egyik PC-specifikus benchmark, a 6 játékból 4 (azaz a 2/3-a) olyan, hogy a két szélső beállítás között jelentős képminőségbeli különbség játék közben nem látható (természetesen az állóképek vizsgálatával igen). Elgondolkodtató...

2. Az alsó kategóriás, esetleg kis jóindulattal alsó-középkategóriás HD 7770 kitűnően megállta a helyét, némi kompromisszum mellett szinte mindegyik játékban remek teljesítményt nyújtott, folyékony játékmenettel. Láthatóan lényegesen gyengébb tudású VGA is elég lenne ahhoz, hogy a konzolokra hajazó beállítások mellett megfelelő sebességgel szaladjanak a játékok - azonban megfelelő ár / érték aránnyal ilyen VGA-t újan nem találunk. A HD 7750 gDDR5-ös verziójával ugyan lehet 3e Ft-ot spórolni, de a teljesítmény-vesztés ennél lényegesen nagyobb, úgyhogy ajánlani ezt csak iszonyúan akut pénzszűkében lehet.

3. A szintén alsó kategóriás Pentium G2020 meglepően jól teljesített, egy játékon kívül (Hitman Absolution) mindenhol megfelelő számú FPS-t mutatott fel - persze ezek single player tesztek voltak, multiplayer célokra aligha tudnám ezt a processzort ajánlani. Ellenben ha a HD 7770 sebességéhez ideális CPU-t keresünk, akkor Intel oldalon nehezebb dolgunk van - míg a G2030 és a G2120 ára az utóbbi pár hétben normalizálódott, és a G2020-hoz hasonló ár / teljesítmény aránnyal rendelkeznek, a sebeségkülönbség csak néhány százalék (a G2120 esetében 7%), viszont ideális esetben inkább 30%-kal több kraftra volna szükség. Ez a sebesség Intel oldalon 28-30e Ft körül érhető el valamelyik i3-as CPU személyében (kiskereskedelmi árakról beszélünk), ezért ha valaki ebbe az irányba akar lépni, akkor érdemes szétnézni a másik oldalon...
...ahol a G2020-as Pentium (vagy különösen a G1610-es Celeron) sebességét semmivel nem kapjuk meg olcsóbban, viszont a 18-20e Ft körüli árkategóriában már négymagos CPU-kat találunk, amelyek a játékok egy részében látott CPU-limitációt jó eséllyel leépítik, illetve vonzóbbá teszik a high beállítások megtartását egy alacsonyabb felbontásban. Ennek a pontos letesztelése azonban valaki másra vár.

4. Az "olcsó" PC-vel kapcsolatos feltevések tehát megállták a helyüket, vállalható kompromisszumok árán megfelelően magas FPS-eket és kellemes játékélményt lehet már visszafogott árú alkatrészekből is kihozni. A bökkenő csak annyi, hogy a visszafogott árú alkatrészekből elég sokat kell beszerezni, hogy kiadjanak egy teljes PC-t, és ilyenformán az olcsó PC korántsem annyira olcsó (a "Minimum" konfigurációban a CPU és a VGA ára csak 29%-a az egésznek). Az árkülönbözet megindokolható egyéb feladatokra való használattal is - de kizárólag játék célokra csak akkor érdemes PC-t venni, ha relatíve sok játékot veszünk, és ily módon a hardver magasabb árát kompenzálni tudja az olcsóbb szoftver. Vagy persze akkor, ha a PC-t hobbinak tekintjük, és nem zavar a magasabb ára.

Így fest tehát a PC-n való játék ára és teljesítménye az aktuális konzolgeneráció életének alkonyán. A Hitman Absolutiont leszámítva vállalhatatlan eredmények nem születtek a tesztben, viszont a megfelelő sebességhez kompromisszumokat kell kötni - sőt, a megfelelő sebesség meghatározása is némi kompromisszummal jár. Nem feltétlen tudom javasolni a cikkben szereplő konfigurációt olyasvalakinek, aki naponta órákat játszik modern 3D-s játékokkal, és különösen nem multiplayer célokra - azonban ha valaki előszeretettel tölt időt régebbi játékokkal is, és csak az idő kis részét fordítja a modern AAA címekre, akkor ezek a kompromisszumok akár bele is férhetnek. A végső döntést persze mindenkinek magának kell meghozni.
Remélem, érdekes volt a cikk - engem is ért pár meglepetés az elkészítése közben. :)

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.