2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Játék PC-n - olcsón?

Megvizsgáltam, mennyire olcsó a játék PC-n, ha nem törekszünk minden beállítás maximumra húzására.

[ ÚJ TESZT ]

Második szakasz - beállítások összevetése, #2

Sniper Elite V2

High beállítások: Maximum settings, 0xSSAA
Medium beállítások: Medium settings, AO off, Texture detail ultra, 16xAF, AA off, Compute shader off, 0xSSAA

A Sniper Elite V2-ben a beállítások csökkentésével szépen lépkedünk lefelé képminőségben is. FullHD felbontás mellett medium beállítással elsősorban az élsimítás hiányzik (nem az SSAA, az highban sincs), HD felbontásban pedig a Borderlands 2-ben már látott degradáció következik be a képélességben és a részletgazdagságban. HD + medium beállítások mellett nem haboznék csúnyának nevezni a játékot.

Íme az első játék, ahol a CPU semmit sem számít. Amikor csak 1-1 tényezőben kötünk kompromisszumot, akkor mindkét esetben elfogadható sebességet kapunk, a leggyengébb beállítás pedig a diszkréten ronda vizualitást azzal kompenzálja, hogy száguld, mint az őrült - itt esetleg lehetőség van arra, hogy valamelyik harapósabb effektet bekapcsolja a játékos, és még mindig megfelelő számú FPS-t kapjon.

Ajánlott beállítás: 1920x1080, medium.

Tomb Raider

High beállítások: Maximum settings, 0xSSAA, TressFX off
Medium beállítások: Normal settings, 16xAF, 0xSSAA, TressFX off

Kakukktojás a tesztben a Tomb Raider, mert itt a beállítások lecsökkentése mediumra járt látható eredménnyel (a megvilágítás élettelenebb, az egész kép valahogy laposabb lett), viszont a felbontás csökkentésének nem igazán láttam hatását. TressFX persze ilyen grafikus teljesítmény mellett nincs - bár, ahogy alant látszik, a leggyengébb beállítás mellett akár meg is lehet próbálkozni vele.

A grafikonok hasonlítanak a Sleeping Dogs-ra, és még inkább a Sniper Elite V2-re (itt sincs CPU-limit) - azokhoz hasonlóan a Tomb Raider alatt dolgozó motor is jól skálázható a grafikus beállításokkal (ami dicséretes). HD felbontás és medium beállítások használata esetén (a Sniper Elite V2-höz hasonlóan) itt is annyira sok az FPS, hogy valamelyik gyilkosabb effektet (adja magát a TressFX haj) is be lehet kapcsolni.

Ajánlott beállítás: 1280x720, high.

Unigine Heaven 4.0

High beállítások: Ultra settings, Normal tesselation, 4xMSAA
Medium beállítások: Medium settings, Moderate tesselation, 0xMSAA

Miután a Unigine egy PC-re fejlesztett motor, a Heaven benchmark pedig elsősorban a motor reklámozására szolgál, nem meglepő, hogy itt találkozunk a legnagyobb különbségekkel a beállítások között, amit kihangsúlyoz a benchmark lassú menete is. A medium beállítások használata egyfelől az élsimítás hiányában, másrészt a fény-árnyék hatások egyszerűsítésében érhető tetten, ill. kisebb mértékben a tesszelációt erősen használó jelenetekben tűnik fel. A felbontás csökkentése a Borderlands 2-höz hasonló, talán még annál is erősebb veszteséget jelent a részletgazdagságban - ez nagyon látható a távolabbi épületek megjelenítésekor. A leggyengébb beállítás pedig a fentiekből következően már jóval kevésbé alkalmas a Unigine motor előnyeinek bemutatására :)

A sebesség alakulása jól tükrözi a képminőséggel kapcsolatban leírtakat - a felbontásra nagyon érzékeny a motor, minden bizonnyal az 1GB VRAM határait is feszegeti a fullHD-ben való futtatás, mert a sebesség több, mint a duplájára nő, amikor medium beállítások mellett fullHD-ből HD-be kapcsolunk.

A fentiek miatt nehéz egyértelmű ajánlást adni a javasolt beállításokra. A HD 7770 egyértelműen gyenge a fullHD felbontáshoz, viszont a HD felbontást a vizualitás még élsimítás mellett is megszenvedni. Ezért csináltam még egy mérést 1600x900-ban, ami lényegesen barátságosabb eredményeket hozott: átlagban 36 FPS lett, minimumok terén pedig 26 FPS. Ez már így nem olyan rossz.

Ajánlott beállítás: 1600x900, medium.

Összesítés

Ha végignézzük a fenti 7 tesztet, akkor azt látjuk, hogy fullHD felbontás mellett a medium beállításokra való visszalépés komoly képminőségbeli romlást nem okoz. 4 esetben (Borderlands 2, Sniper Elite V2, Tomb Raider, Unigine Heaven 4.0) játék közben is észrevehető a különbség, míg 3 esetben (GRID 2, Hitman Absolution, Sleeping Dogs) csak az állóképek elemzésével állapítható meg az eltérés.

Igen vegyes az eredmény a felbontás fullHD-ről HD-re csökkentésével: a high beállítások megtartása mellett is jelentős a képminőség romlása 3 esetben (Borderlands 2, Sniper Elite V2, Unigine Heaven 4.0), észrevehető 1 esetben (Hitman Absolution), és lényegében láthatatlan ismét 3 esetben (GRID 2, Sleeping Dogs, Tomb Raider).

Végül a HD felbontás kombinálása a medium beállításokkal még mindig nem hoz egyértelmű eredményt, nem lehet mondani, hogy minden esetben sokkal csúnyább így a játék. A GRID 2-ben szinte semmi eltérés nem tapasztalható a fullHD + high beállításokhoz képest, a Hitman Absolution, a Sleeping Dogs és a Tomb Raider esetén pedig látható, de nem igazán zavaró a különbség. Igazából csak az a 3 játék szenvedi meg komolyan a gyengébb beállítást, ahol már önmagában a felbontás csökkentése is jelentős eltérést hozott (Borderlands 2, Sniper Elite V2, Unigine Heaven 4.0).

Nagyon érdekes a sebesség alakulása. Mind az összegzés, mind az egyes tesztek azt mutatják, hogy a 7 tesztből 6-ban igen szépen szerepel a csökkentett teljesítményű konfiguráció. Kivétel a Hitman Absolution, mert nagyon úgy fest, hogy ebből a játékból sem kétmagos CPU-val, sem 1GB-os VGA-val nem lehet magas FPS-eket kierőszakolni, függetlenül attól, hogy mennyire butítjuk le a beállításokat.

Meglepő, hogy a kétmagos Ivy Bridge CPU, bár nem mindenhol "hajtja ki" a HD 7770-et, 6 játékban teljesen elfogadható teljesítményt nyújt - a CPU-érzékenyebb Borderlands 2 és GRID 2 esetében is azt látjuk 720p-ben high beállítások mellett, hogy a minimum FPS-ek 45 felett vannak, ill. a Sleeping Dogs-ban kicsivel 40 alá megyünk, de itt a VGA sem bír többet. Az átlagos FPS-ek pedig mindhárom esetben 54 felett vannak, ami már határozottan jó.

A HD 7770 is remekül szerepelt a tesztben: fullHD felbontás és medium beállítások mellett 5 játékban a minimum FPS-ek 38 és 55 között voltak, az átlagok pedig 60 és 72 FPS között, ami még nem a vajsima kategória, de már egészen kellemes. A terhelésre kitalált Unigine esetében még a felbontáson is kell csökkenteni annak érdekében, hogy a GTX 660 Ti sebességét elérjük - nyilván ez a teszt inkább elméleti szempontból érdekes.

Az eredmények összegzéséhez még egy megjegyzés. A beállítások "belövésekor" azt tartottam szem előtt, hogy játékok lehetőség szerint 60 FPS közelében fussanak legalábbis az átlagok tekintetében, és a minimumok terén se menjenek 40 alá. Ez 5 játékban sikerült is (kivétel volt a Hitman és a Unigine) - viszont ha valaki mondjuk 40-45 FPS körüli átlaggal és 30 FPS körüli minimummal elégedett, akkor a beállítások egy részét magasabbra lehet kapcsolgatni. Az biztos, hogy a HD7770 a fullHD + high beállításokhoz általában nem elég - a Borderlands 2 és a GRID 2 még csak-csak normális sebességgel megy, de a többi játékban már az átlag is 30 FPS körül van, ami igencsak kevés.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.