2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Hogyan válasszunk porszívót?

Porszívó vásárlás előtt állóknak szeretném összefoglalni a legfontosabb tudnivalókat, hogy a kínálat erdejében eligazodva tudjanak dönteni.

[ ÚJ TESZT ]

Szűrés, kiegészítők

Szűrés

A porszívók kilépő levegőjét egy úgynevezett utószűrővel, egészen pontosan kimeneti levegőszűrővel szűrik, hogy a kisebb, mikronnyi méretű szennyeződések se kerüljenek vissza a levegőbe. Ezek a filterek szűrőképességük alapján több osztályba sorolhatóak.

"Az apró részecskék kiszűrésén belül is léteznek fokozatok. A szabvány azt rögzíti, hogy a szűrőrendszer képes a rajta átfolyó levegőből a 0.3 μm-nél (0.3 mikronnál) nagyobb szennyeződéseket legalább X %-ban, valamint az 1 mikronos és annál nagyobb méretű szennyeződéseket pedig 100%-ban eltávolítani, kiszűrni, ahol X a HEPA fokozattól függő érték az alábbi táblázat szerint:

Osztály a szűrés tökéletessége szerint
HEPA E10 > 85%
HEPA E11 > 95%
HEPA E12 > 99.5%
HEPA H13 > 99.95%
HEPA H14 > 99.995%
HEPA U15 > 99.9995%
HEPA U16 > 99.99995%
HEPA U17 > 99.999995%

Tehát ha egy gyártó annyit mond, HEPA szűrős készüléket árul, kérdezzük meg, hogy annak milyen a HEPA besorolása. Minél nagyobb a szám, annál tökéletesebb szűrést végez a porszívó.(Forrás: Sebo-porszivo.hu)

Egyes gyártók azzal a lehetőséggel reklámozzák termékeiket, hogy az eltömődött EPA/HEPA szűrő csapvízben kimosható, így nem szükséges újat venni a telítődött szűrő helyett. Igaz, a tisztítások számát 4-ben maximalizálják, és így is ajánlják az évenkénti cserét. Én mindenesetre azt javaslom, hogy ha kimossuk a szűrőt, akkor azt lehetőleg ioncserélt vízben tegyük, hiszen mint láttuk, itt mikronnyi méretekről beszélünk. A csapvízből visszamaradó vízkő pedig szépen beül a HEPA szűrő apró pórusaiba, részlegesen eltömítve azt.

Allergiásoknak ajánlott legalább Hepa13-as besorolással ellátott szűrőt vásárolniuk.

Az Electrolux cég mosható Hepa szűrője

Fejek, kiegészítők:

A porszívókhoz alapesetben egy úgynevezett klasszikus, univerzális porszívófej jár, melyen találunk egy billenőkapcsolót, amivel válthatunk szőnyeg és kemény burkolatmód között. Ha a lakásban sok a kemény burkolat, akkor érdemes lehet elgondolkodni külön parkettához való porszívófej vásárlásán, vagy szettben parkettaszériás modelleket venni. Ezek ugyanis nagyban megkönnyítik a szilárd burkolaton való munkát és alaposabban is tisztítanak.

Ha a háziállatot a laskásban tartjuk (kutya, macska) és sok a szőnyeg, akkor érdemes lehet megfontolni az úgynevezett hengerkefés fejeket. Ezeknek két fajtájuk van.

1, Turbókefe - a porszívó szívóereje által működik, ahol a beáramló levegő segítségével megpörgetik a kefehengert, ami alaposan összeszedi az állatszőröket, hajszálakat és valamennyire a szőnyeg szálait is kiporolja. Hátránya, hogy a szíverővel működik, így a szőnyeg szálai képesek jelentősen visszafogni a kefe pörgését. Állattartóknak kimondottan ajánlott kiegészítő.

A Miele STB 205-3 típusú turbókeféje

Elektromos kefe - az elv ugyan az mint a turbókefe esetében, azzal a különbséggel, hogy itt egy elektromotor hajtja meg a kefehengert, így nincsen teljesítménycsökkenés. A forgó kefe magasságát állítani lehet, így képes teljesen kiporolni a szőnyeget. A takarítási hatékonysága többszöröse a klasszikus vákuum-elven működő fejekhez képest. Ára miatt hazánkban nem elterjedt, inkább szállodák használják, illetve olyan épületekbe, házakba ajánlott, ahol a helyiségeket padlószőnyeg borítja.
Mivel a fejnek áramra van szüksége, így csak speciális porszívók esetében használható. Ezeknek a porszívóknak és fejeknek az ára együtt 130-160 ezer Forint között mozog. (Országonként változó szokások miatt például Angliában és az USA-ban nagyon sok ilyen fejjel ellátott porszívóval találkozni.)

Ugyanakkor érdekességképpen megjegyzendő, hogy a Multi Level Marketing elven működő cégek háznál történő porszívó-bemutatóin is ilyen fejjel ellátott készülékek szerepelnek. Megkérik a tulajt, hogy porszívózza át a saját szőnyegét, majd előveszik a saját modelljüket. Teljesen természetes, hogy néhány pillanat múlva egy maroknyi port, koszt mutatnak a családnak, hogy ez mind a szőnyegükben volt, ugyanis az elektromos kefék működési elvük miatt sokkal-sokkal több port szednek össze, mint a hagyományos vákuumos elven működő fejek. A kefe sörtéi a szőnyeg szálainak tövéből is kiporolja, felszedi az oda betaposott port. Mindez azonban nem a csodaporszívó érdeme, hanem az elektromos fejé. Ezért szükségtelen 400-600 ezer Forintot kifizetni, mikor mindez töredék áron is elérhető.

A Sebo ET-1 típusú elektromos feje

Orrszívó-porszívó

Kisgyermekes szülők számára nem ismeretlen a fogalom. Az orrszívó a porszívócső végére csatlakoztatható készülék, mely a kisgyerekek orrváladékát segít kiszívni.
Amennyire hasznos a gyerekek szempontjából, annyira ártalmas a porszívónak, ugyanis annyira lecsökkenti a beszívott levegő mennyiségét, hogy az már elégtelen a motor hűtésének, ezért az képes leégni Erre érdemes odafigyelni orrszívó használatakor. A porszívó csövének markolatánál található szellőzőnyílást teljesen nyissuk ki, hogy a motor levegőhöz jusson. Az orrszívó használata után ne kapcsoljuk ki a készüléket, hanem vegyük ki az orrszívót és 1 percig hagyjuk bekapcsolva, hogy a motor visszahűlhessen.
A legideálisabb megoldás persze ez lenne, ha egy régebbi leselejtezett de még működő porszívót használnánk orrszívásra, hogy az újat megóvjuk.

Gyógyszertárban is kapható orrszívó-porszívó

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.