2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Gamer PC építés - amatőr szintről

Ebben a cikkemben szeretném bemutatni nemrégiben vásárolt számítógépem útját az első gondolattól a vásárlásig.

[ ÚJ TESZT ]

Alkatrészek 3: Ház, Táp, Billentyűzet, Egér

Ház

A háznál megkötéseim is voltak: mivel a gép egy íróasztalban kialakított kis "kuckóban" van, ezért maximum 40 cm magas lehetett, illetve fontos volt, hogy mATX méretű legyen, mivel a legtöbb ATX a magasság miatt ki is esett, legyen plexi oldallapja (ez egy kicsit fura logika mivel a gép egy kuckóban van, tehát csak az elejét látom, dehát én ilyen vagyok :DD). Árban se szerettem volna nagyon elrugaszkodni, így az Aerocool Qs-202-re esett a választás.

Shellkretor ill. a Prohardver! tesztje alapján jól hűt a házikó, és ez valóban így van. Azért játék alatt már lehet hallani a VGA ventit, de ez egyáltalán nem zavar, mivel a játék elnyomja a hangját. Ha nem terhelem, akkor szinte semmit nem lehet hallani. Amikor először bekapcsoltam, gondolkodtam, hogy biztosan bekapcsolt-e :). A házhoz rengeteg csavart és kötözőt adtak (ami nagyon jól jön), szinte mindenből többet adtak, mint ami a leírásban szerepel, nem tudom, direkt vagy véletlen, de nagy pirospont az Aerocoolnak.

Egy-két hibája viszont akad neki: lehet, hogy csak nekem zavaró, de az USB és jack aljzatok a tetején vannak, viszont ami nagyobb gond lehet, hogy elöl nincs USB 3.0. A másik, hogy az USB-k nagyon közel vannak egymáshoz, így ha két pendrive-ot akarunk bedugni, akkor kicsit feszülni fognak benne. Amúgy nekem más probléma nem tűnt fel, meg vagyok vele elégedve.

Tápegység

Igen, a tápegység. Ez az a része a számítógépnek, aminél Tilos spórolni. Például: Berakunk a gépünkbe egy "kodegány" tápot, egy áramkimaradás esetén legrosszabb esetben akár az egész gépet tönkrevághatja, de egy minőségi táp ettől véd meg minket. Néhány megbízható táp: FSP, Seasonic (egyik legjobb), XFX, Chieftec CTG széria, Thermaltake (városneves tápok, templom matricával az oldalán), Be Quiet! egyes szériái, ill. a Super Flower. (Neve alapján lenézendő, de kb. az FSP szintjén van.

Én a Thermaltake Hamburg 530-as tápját választottam. Ennél a tápnál figyelni kell (ahogyan előbb is írtam), hogy a templom matricásat vegyük, ez Sirtec belsős, megbízható. Sok mindent nem kapunk a táphoz: Egy hálózati kábel, csavarok és egy leírás. Eddig tökéletesen működik, bár egyszer megijesztett, hogy tönkrement, de erről majd később írok.
Kábelmenedzsment :)

(Az első kép nem tőlem származik, csak a második, mivel nagyon rossz minőségű lett. Forrás: http://www.shellkretor.hu :R

Billentyűzet+egér

Mivel új gépet vásárolok és a régi billentyűzetem és egerem már nagyon le volt kopva, ezért szerettem volna ebből is egy újat. Egy megkötésem volt: legyen világítása. Nézelődtem, keresgéltem és megtaláltam a Cooler Master Storm Octane szettet.

Nagyon hamar megtetszett, hét színben tud világítani, amiből az egyik zöld. Ez nekem nagy pozitívum, mert ez a kedvenc színem. A billentyűzet magyar kiosztású, a hét szín tud pulzálni is, illetve lehet állítani rajta a fényerőt is. A világítást ajánlott nappal is használni, mert különben egyáltalán nem lehet látni a betűket. Eddig semmilyen negatívumot nem tapasztaltam, nagyon jól szuperál, szoftver nem tartozik hozzá.

Az egér számomra megfelel, mivel nem vagyok egy "hárdkór" gamer. Ez is ugyanúgy hét színben tud pompázni és pulzál is. A színt a görgő mögötti második gombbal lehet változtatni. A görgőhöz közelebbi gomb az érzékenységet hivatott állítani, ez 4 szinten lehetséges: 500, 1000, 2000 és 3500 dpi. Ezek közt mindenki megtalálja a számára megfelelő beállítást, és általában 2000dpi-n használom.

Ennyit szerettem volna magáról a gépről, csináltam vele néhány játéktesztet, hogy mégis mire elég ez a konfiguráció.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.