2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Mire elég az i5-2500K, a 280X és 8 GB DDR3?

i5-2500K, R9 280X, 8 GB DDR3 és 5 játék avagy mire elég egy hasonló konfiguráció, ha játszani szeretnénk?

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Bevezetésképpen kezdeném a saját tapasztalataimmal a számítástechnika játékokhoz való viszonyát tekintve. Mint minden játékokat kedvelő felhasználó, én is próbálok lépést tartani azzal a „bűvös” ajánlott gépigénnyel, ami az adott kedvencünkhöz elvárt.
Ezt általában, főleg mostanában, a kiadók szeretik kicsit eltúlozni (lásd CoD adott része, ahol 6 GB RAM alatt el sem indíthattad a játékot). Hogy ennek mi az igazi oka, magam sem tudom.

De valakinek biztosan megéri, ha az adott játékos, látván, hogy a gépigényben szereplő videokártya és a házában munkálkodó hardver nincs pariban egymással, ennek okán szalad a boltba, hogy újat vegyen, mert hát a kiadó megmondta. Kis hazánkban ezt néha elképzelni is nehéz, de biztos vagyok benne, hogy a tehetősebb országokban vannak ilyen felhasználók.

Szóval lehet, hogy itt lesz valahol a megoldás: kiadó – hardvergyártó közti „minek is nevezzem”, legyen egyszerűen „mindenki jól jár business”. De ha az ember kicsit jártasabb ebben a világban, és tudja, hogy nem kell minden leírt adatot elhinni, amit a gyártó közöl, akkor szépen a fenekén marad. Egyébiránt nálunk azért kevés ember van, aki emiatt megengedheti magának, hogy hardvert cseréljen.

Magam részéről én is próbálok lépést tartani a mai hardverkínálattal és technológiai újításokkal, de nem azért, mert egy játék megkívánja. Szerintem minden számítástechnikát kedvelő így van ezzel. Jó egy újításokkal felvértezett hardvert tudni a gépünkben, esetleg nem mindig az FPS értékek miatt aggódni, laggolás vagy szaggatás nélküli, de mégis szép grafikát eredményező beállítást elérni.

A leírt cikkben a mostanság frissített konfigurációm képességeit, illetve teljesítményét szeretném részletezni, tesztelni. Nagy utat jártam be, mire eljutottam a jelenlegi „kompozícióhoz”.

Sajnos úgy érzem, mindig egy lépéssel le vagyok maradva. Előző konfigom szíve-lelke egy Phenom II X4, HD7870 páros volt. Nem nehéz kikövetkeztetni, hogy a CPU volt a gyenge láncszem. 3,8 GHz-re húzva igaz volt ugyan, hogy szépen, meglepően jól teljesített, de például ha jött egy AC, ami szeretett egy magot terhelni a processzorból, akkor a Phenom csak nyomta a fekvőtámaszokat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.