2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Elektronikus könyvolvasó választása

Ha e-book readert akarsz venni, de nem tudod eldönteni, hogy milyen legyen, akkor jó helyen jársz.

[ ÚJ TESZT ]

Hogyan válasszunk?

A legfontosabb szempontok az elektronikus könyvolvasó kiválasztásánál

Ár
Sajnos a magyar piac nagyon árérzékeny. Hogy ki mennyit tud vagy akar szánni egy ilyen eszközre, az egyénenként változó. Először célszerű meghatározni, hogy mi az a maximális összeg, amit hajlandóak vagyunk kiadni egy ilyen készülékért, és csak utána válogatni a többi elvárt tulajdonságot is felvonultató készülék között. Jó tudni, hogy a mérettel együtt nő az ár.

Persze az ár még függ a márkától, az eszköz képességeitől, attól, hogy hol akarjuk megvásárolni stb. Már 20 000 Ft körül kaphatunk egyszerű, de olvasásra tökéletesen megfelelő könyvolvasót a boltokban. Ha nem ragaszkodunk az új készülékhez, az interneten apróhirdetésekben is sokfelé találhatunk használt, nagyon kedvező árú eszközöket.

Figyelem! Sok esetben ugyanazon készülék újabb típusa (nagyobb felbontással, fejlettebb kezelőfelülettel, stb.) kedvezőbb áron kapható kereskedelmi forgalomban, mint a régebbi típus!

Méret
Az átlagos méret jelenleg a 6"-os. Ez egy kicsivel kisebb olvasófelületet jelent, mint egy átlagos regény lapja. Ebben a kategóriában a legnagyobb a választék, mivel a gyártók túlnyomó többsége ezt a méretet preferálja.

Ez a méret a legtöbb embernek tökéletesen megfelel, aki folyószöveget akar olvasni, de aki mondjuk képregényeket vagy pdf-et is szeretne ilyen módon nézegetni, annak érdemes egy nagyobb olvasót választani. Azoknak viszont, akikkel előfordul, hogy csak zsebre vágnak pár dolgot, és már indulnak is, praktikusak lehetnek az egészen kicsi, 5"-os könyvolvasók.

Garancia
Fontos eldöntenünk, hogy kell-e magyar garancia, vagy nem. Az Amazonról és az eBay-ről az itthoni áraknál kedvezőbb összegekért lehet beszerezni jó pár készüléket, de ezekhez nincs magyar garancia. Mindenkinek el kell döntenie, hogy vállalja-e az esetleges külföldi garanciális ügyintézést, vagy nem.

Az a tapasztalat, hogy az Amazonról rendelt termékekre kiemelkedően jó garanciális feltételek vonatkoznak, tehát pl. ha elromlik a készülék, még a postaköltséget is a cég fizeti, míg magyar garancia esetén nekünk kell elhurcolni a készüléket a szervizbe, és eszük ágában sincs útiköltséget téríteni, ha egyáltalán foglalkoznak a problémánkkal.

Világítás
Van, aki szerint hasznos, van, aki szerint nem kell. Szerintem jó dolog, mert ha pl. árnyékban van a könyv, akkor nem árt valahogy megvilágítani a felületet. Ha nincs a hátunk mögött fényforrás, vagy éjszaka nem akarjuk zavarni a mellettünk alvó párunkat, amikor olvasunk, akkor kifejezetten hasznos. Nagyon sokan folyamatosan bekapcsolt világítással olvasnak (persze csak szolid fényerővel), mert úgy fehérebbnek tűnik a "papír".

A világítás nem fogyaszt sokat, felhasználói tapasztalatok szerint kb. 10-20%-kal tudunk rövidebb ideig olvasni folyamatosan bekapcsolt világításnál. Azért az megfontolandó, hogy akik használtak már világítós könyvolvasót, nem szívesen érnék be egy nem világítós példánnyal.

Képminőség
A nagyobb felbontású készülékeknek általában jobb a képminősége, de természetesen a kisebb (800 x 600) felbontású kijelzők is megfelelő olvasási képet adnak. Egyre gyakoribbak azonban a nagyobb (1024 x 768) felbontású kijelzők is, amiknél még papírszerűbb az élmény. A kisebb felbontáson is abszolút élvezhető az olvasás, de aki egyszer a kezébe kapott egy nagyobb felbontású készüléket, az jó eséllyel húzni fogja a száját a későbbiekben a kisebb felbontás miatt.

A különböző típusú kijelzők között lényeges eltérések vannak. Az első generációs e-ink kijelző típus a Vizplex, aminek a fehér része inkább halványszürkének mondható, tehát a szövegben nem olyan erős a kontraszt, mint az újabb típusú kijelzőknél. A második generációs Pearl típusú kijelző már sokkal jobb képminőséget ad, de már megérkezett a harmadik generációs (Carta) kijelző is. Pl. a Kinlde Paperwhite II-ben már Carta típusú kijelző van.

Érintős vagy gombos
Ez is teljesen személyfüggő. Van, aki szereti az érintőképernyőt, van, aki inkább a fizikai gombokat részesíti előnyben. Olyan könyvolvasó is kapható, amin fizikai gombok is vannak, és érintőképernyő is.

Ha fizikai gombokról van szó, lehetőleg a készülék mindkét oldalán legyen mindkét (előre és hátra) lapozó gomb is az univerzális és kényelmes használat érdekében. A gombos készülékek általában olcsóbbak, és kádban vagy strandon is lehet használni őket vízhatlan tokban.

Az érintőkijelzőn gyorsabb és egyszerűbb a navigálás, könnyebb gépelni, keresni és szótárazni. Ez az érintőkijelző nem olyan, mint a telefonoké vagy a tableteké. Nem azonnal reagál, a legtöbb esetben picit várni kell. Pontosabban azonnal reagál, de mi ezt nem látjuk rögtön, mert nem azonnali a változás. Ez nem a készülék hibája, hanem az e-ink technológia velejárója (legalábbis egyelőre).

Az érintés érzékelése alapján két fajta vezérlést szoktak alkalmazni: infrásat, és a napjaink okostelefonjainál megszokott kapacitívat. Az infrás érintőkijlező (pl. Sony T1/T2, Nook Touch, Kobo olvasók) mellett szól, hogy nincs a kijelző előtt semmilyen extra réteg, ami rontaná a kijelző kontrasztját (és mivel olvasásról van szó, ez elég komoly fegyvertény!), viszont a felépítése és működése kicsit nehézkesebb, mint a kapacitívé (magasabb perem-vastagabb kialakítás, bonyolultabb pozíció-érzékelés).

A kapacitív érintőkijelzők (pl. a Kindle-ökben használtak, vagy a Pocketbook Touch) ugyanúgy működnek, mint az okostelefonokban megszokott érintőkijelzők, vagyis a bőr elektromos vezetőképességének felhasználásával érzékeli az érintés(ek) helyét. Hátránya viszont, hogy még ha nagyon vékonyan is, de egy érzékelő réteget kell a kell a kijelző elé húzni, ami rontja a kontrasztot.

E-book formátumok kezelése

Ez sokaknak nem is igazán szempont, viszont ha valaki már sokat olvasott telefonon vagy tableten, és van egy csomó azonos formátumú könyve, akkor érdemes olyan könyvolvasót választani, ami kezeli az adott formátumot. A legtöbb esetben nem túl bonyolult a meglévő könyveket átkonvertálni - ráadásul pl. az Amazon (Kindle könyvolvasók esetén) ezt meg is csinálja helyettünk, ha elküldjük nekik a könyveket -, de pár száz könyv esetén már érdemes lehet a kezelt formátumok alapján is mérlegelni.

Ne hagyd magad félrevezetni!

Jó eséllyel van olyan ismerősünk, akinek xy könyvolvasója van. Ha az ismerős elégedett vele, mindenképpen azt fogja ajánlani, mert az neki tökéletes. Sőt, valószínűleg erőltetni is fogja, hogy olyat vegyünk, hiszen jót akar nekünk. Azt viszont nem tudhatjuk, hogy számunkra is az lenne-e a megfelelő készülék, mivel mindenkinek mások a prioritásai. Biztosan fogunk olyan emberrel találkozni, aki szerint csak az xy márka a jó, a többi meg rossz.

Az ilyen emberekkel nem érdemes leállni vitatkozni, mert nem meggyőzhetőek észérvekkel sem, sőt, megpróbálják majd megmagyarázni, hogy az a hátrány még előny is, azért, mert... Meg lehet (makacsabb egyéneknél kell) őket hallgatni, bólogatni, hogy ne legyen veszekedés, és ennyi. Aztán szépen összeszedni a számunkra fontos dolgokat, és azok alapján kiválasztani a nekünk megfelelő könyvolvasót.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.