2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Elektronikus könyvolvasó választása

Ha e-book readert akarsz venni, de nem tudod eldönteni, hogy milyen legyen, akkor jó helyen jársz.

[ ÚJ TESZT ]

Rövid bemutató - Icarus, Kobo, Onyx Boox

Icarus (E600) Go

Az Icarus Go legnagyobb erényei az olcsó ár mellett a konzekvens és korrekt fapadosság, a könnyű súly (170g), valamint a széleskörű formátum-támogatás. A képernyő 6"-os. A többi Koobe termékhez hasonlóan szinte minden eBook formátummal megbirkózik, még pdf-et is tud áttördelni, ha valakinek arra támadna gusztusa.

Ennek értéke persze a Calibre és hasonló szoftverek mellett kétes, de első olvasóként ad egyfajta biztonságérzetet. Emellett képeket is megjelenít, és zenét is lejátszik. Az olvasó minden ízében kemény műanyag, viszont a lekerekített formák miatt ez egyáltalán nem teszi kényelmetlenné. A 19 kezelőgomb kevésbé sikerült jól, az ideálisnál nagyobb az ellenállásuk, és relatíve hangosak.

A felhasználói felület azoknak lesz intuitív és kényelmes, akik számítógépről jönnek - a fájlrendszer navigációja jó, viszont a kollekciókezelés annyiból áll, hogy ABC betűrendben felsorolja az összes könyvet / zenét / képet. Összességében egy egyszerű, minimális funkcionalitással, de teljesen jó kijelzővel rendelkező belépő szintű olvasó.

Icarus Illumina HD

Aki szereti a lágyabb vonalakat, annak az Icarus Illumina HD lehet az ideális választás. Érintőkijelzős, de gombokkal is kezelhető, mindenki eldöntheti, hogy melyik lehetőséget használja. A készülékház gumihatású, csúszásmentes anyagból készült. Sok formátumot kezel bármilyen konvertálás nélkül, köztük a pdf-et és a doc-ot is.

A nagy felbontás (1024x768 a 6"-os méreten), a világítás és a zenehallgatási lehetőség ellenére az ára kedvezőnek mondható, jelenleg 40 000 Ft körül már hozzájuthatunk magyar garanciával. A világítása nem tökéletes, itt-ott kissé egyenetlen, de a többi jó tulajdonsága feledteti ezt a kis tökéletlenséget.

Nagyon sokoldalú kis készülék, amiben még fájlkezelő is helyet kapott, ami egyelőre ritkaságnak számít a könyvolvasók képességei között. Mindent tud, ami manapság elvárható egy könyvolvasótól, sőt, még többet is, és mindezt igen kedvező áron.

Bővebb ismertető

Icarus 8

Az Icarus 8 nagysága a méretében rejlik, mivel a kijelzője 8". Egyéb képességek terén nem nagyon van oka a dicsekvésre, de akinek számít a nagy kijelző, annak jó választás lehet.

A lehető legegyszerűbb készülék, nincs rajta billentyűzet a kezelőgombokon kívül, nem érintőkijelzős, és nincs világítása sem. Ennek ellenére egy megbízható, a feladatát jól teljesítő könyvolvasó, és kifejezetten ajánlott azoknak, akik a nagyobb méretű betűket szeretik, vagy nem szeretnek gyakran lapozni.

Kobo Mini

A Kobo Mini az 5"-os kijelzőjével a legkisebb és legkönnyebb (134g) könyvolvasók közé tartozik. Fekete és fehér színben létezik, de a hozzá kapható többféle színű hátlappal könnyen fel lehet dobni a külsejét. A burkolat jó minőségű, de a belbecs sem marad le mögötte.

Mindent tud, amit a hasonló kategóriájú 6"-os készülékek, sőt, egy picivel többet is - beállíthatjuk még a betűk vastagságát és élességét is. Különlegessége, hogy ebbe a picike olvasóba belepréseltek egy sakk és egy Sudoku játékot is, ha az ember megunná az olvasást. Első könyvolvasónak, vagy könnyen hordozható, zsebrevágható készüléknek tökéletes.

Bővebb ismertető

Még kép is csak ilyen picike van hozzá a neten, talán azért, hogy ezzel is érzékeltessék a méretét.

Kobo Aura HD

Jelenleg ez a legnagyobb felbontású könyvolvasó a piacon. A mérete sem a szokásos, hanem picivel nagyobb, 6,8". A világítása és a kijelzője gyönyörű a többi olvasóéhoz képest. A böngészőből is rá lehet küldeni cikkeket későbbi olvasásra. Az olvasási élmény valóban élmény, még a betűk vastagságát is tetszés szerint állíthatjuk be.

Rendszeresen érkeznek rá frissítések. Három színben kapható, fehér, fekete és barna burkolat közül választhatunk. A készülékház sajnos közel sincs olyan jó minőségű, mint a Kindle vagy a Nook, egyrészt a burkolat nagyon gyűjti az ujjlenyomatokat, másrészt ha erősebben megnyomkodjuk, akkor itt-ott azért enyhén nyöszörög. Cserébe, ami a házon belül van, az nagyon jó.

A többi könyvolvasótól eltérően teljesen egyedi a kezdőfelülete, és a gyártó figyeli a különböző netes fórumokat, és igyekszik beépíteni a vásárlói igényeket a következő frissítésbe. Saját formátuma a "kepub", de gond nélkül kezeli a sima epub-ot is, bár epub olvasása esetén előfordulhat, hogy az oldal alján elég nagy hely marad üresen (főleg nagyon hosszú egybefüggő bekezdés esetén). Ez az egyik legnehezebb könyvolvasó, 240g, de mivel nagyobb méretű, mint az átlag, ezért ez bocsánatos bűn.

Bővebb ismertető

Onyx Boox c65HD After Glow

Az Onyx Boox c65HD legkülönlegesebb tulajdonsága az, hogy gyárilag Android operációs rendszer van rajta, tehát ha nem tetszik a gyári olvasóprogram, bármikor tehetünk rá elvárásainknak megfelelőt a Google Play áruházból. A burkolat gyűjti az ujjlenyomatokat, és nem is túl stabil, de ha nem nyomogatjuk nagyon, tökéletesen megfelel. Nagy felbontású (6"-on 1024 x 768), háttérvilágítással rendelkező, multitouch érintőkijelzős könyvolvasó, amin még zenét is hallgathatunk.

Mivel a két oldalán vannak lapozógombok, kiválaszthatjuk, hogy a gombok vagy az érintőkijelző segítségével lapoztunk. Sok formátumot kezel, még a docx-szel is elboldogul. A könyvtár- és fájlkezelés ma még nem általános a könyvolvasókban, de az Onyx Boox ezzel is megbirkózik.

Bővebb ismertető

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.