2020. október 29., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Chuwi Vi10, két dudás egy csárdában

Vettem egy tabletet, mert kényelmesebb olvasni mint 5"-on, s ha már lúd, legyen kövér, fusson rajta Android meg Windows is!

[ ÚJ TESZT ]

Teljesítmény

Windows 8.1

Indítási idő: 27mp.
Ahogy már említettem, normál asztali Windows van rajta, így gond nélkül tudjuk használni kedvenc programjainkat. Amit telepítettem: Winamp, VLC, Total Commander, Crystal Disk, Firefox, Office 365. Mind remekül működik, a teszt alatt a NAS-ról szól a zene. A VLC az általam nézett sorozatokkal simán boldogul. Pl: Trónok harca 720p, 1080p.. Lejátszás során az alap videolejátszóval 40% körül van a processzor kihasználtsága, VLC-vel meg 10%, 600Mzh-en vígan kiszolgálja.
Az operációs rendszer váltó program nem volt feltelepítve. Ennek neve: Insyde Windows To Android Switcher. Letölthető innen: techtablets
Ha nincs terhelve a gép, akkor 510MHz-re veszi vissza a processzor sebességét. Internetezésre, videonézésre, zenelejátszásra bőven elég. Az Office 1 évig ingyenes, az általam használt fájlokat gyorsan, zökkenőmentesen kezelte. A jó kis összetett Excel fájlokat is.
Miután mindent feltettem, amit akartam, 2.8GB helyem maradt. Persze ha lenne benne sd kártya, akkor arra telepítenék.

Hirdetés

Aida 64 teljesítmény teszt egy kétmagos mobil amd-vel szemben:

Android

Indulási idő: 1:14mp
Alap 4.4.4-es rom. Van néhány előre telepített kínai alkalmazás, ezeket én töröltem. Rootolható. Szépen, lagmentesen fut. Sajnos alapesetben nem annyira éles a kép, mint Windows alatt, célszerű feltelepíteni a javítást. Utána már ugyanolyan szép lesz.
Androidon kicsit szokatlan, nekem legalábbis hogy a menü gomb nem azt csinálja, mint a telefonomon, miszerint az alkalmazások menüit hozza elő. Ehelyett az éppen futó alkalmazások között vált.
Androidon az Iron Force és az új Angry Birds játékkal teszteltem. Szépen, akadás nélkül futnak. Amit még próbáltam, Es Explorerrel a NAS elérése, ok. Az androidos VLC is szépen lejátszik mindent, és az mkv-nek is van hangja! Telefonomon valamiért nincs.
Szabad hely: 4.5 GB, ez bőven elég szerintem.

Üzemidő, töltés, melegedés:

Most, a bemutató írása közben másfél óra alatt csökkent 100%-ról 72%-ra a töltöttség. A fényerő kb. 50%-on van. A háttérben a Winamp a NAS-ról játszik zenét.
Elérhető a 6,5 óra üzemidő is. A 8 óra azért költői túlzás. Egyelőre még nincs a telep se a maximum kapacitásán, még csak kétszer merítettem le teljesen.
A töltési idő kikapcsolt állapotban kb. 5 óra, bekapcsolva a duplája is lehet. Célszerű éjjel tölteni, vagy amikor nem használjuk.

Melegedés, hőmérséklet:
Windows alatt talán hűvösebb a gép hátulja. Ez gondolom annak köszönhető, hogy jobb az energiagazdálkodása. Egyébként mindkettő operációs rendszer 510MHz-re veszi vissza a sebességet, ha éppen nincs semmi feladata.
Android alatt melegebbnek érezni. Játékoknál meg főleg forrófejű. Vagy csak a kánikula miatt... A lényeg az, hátul a bal oldala eléggé melegszik teljes terhelésnél. Persze nem vészes, Aida alatt 60-70 fokos processzor hőmérsékletet ír. Ennél a hátulja hűvösebb, digitális hőmérővel a legmelegebb résznél 50 fokot mértem. Ha nincs terhelve, akkor éppen csak langyos.

Update: miután már nincs bent a lakásban 35 fok, csak 24, sokkal hűvösebb a tablet hátulja is. Androidra létezik egy Cooler Master nevű app, nem tudom pontosan mit csinál, de ha fut, akkor éppen csak langyos. Gondolom valahogy leveszi a terhelést, vagy az órajelet.

Hangminősége:
A beépített hangszórók hangereje elég jó. Maximális hangerőnél már kicsit torzít. Ha két kézzel fogjuk a gépet, akkor könnyen eltakarhatjuk a hangszórókat, sajnos. Célszerű ilyenkor elforgatni, vagy másképpen fogni. 2.1-es hangfallal hallgatva meglepően szépen szól, a mélyek is teljesen rendben vannak. A Trónok harca ideális volt erre a tesztre is.

Kamera:
Mindkettő fixfókuszos, alap kamera. Chatelésre elég.
Íme egy remek kép:

Biztonsági mentés, visszaállítás

- Amikor megérkezik, akkor célszerű róla egy teljes körű mentést készíteni. Előtte az Androidon factory resetet, a Windowson egy teljes helyreállítást végrehajtani. Így elérjük, hogy megszabaduljunk a kis kínaiak esetleges alkalmazásaitól, és a legkisebb méretűek lesznek a fájlok. A Techtablets oldalán megtalálható a komplett mentés, ha valaki lusta lenne rá, vagy elveszítené a sajátját. A helyreállító partíciókról elvileg bármelyik oprendszer helyrehozható.
Kis plusz élmény, hogy ilyenkor kínai az alapértelmezett nyelv! De könnyen meg lehet találni, hol kell magyarra állítani. A Windows gyárilag angol, aktivált.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.