2023. szeptember 27., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

Bevezetés a wokok világába

Megismerkedhettek a wokokkal általánosságban és egy ígéretes, itthon beszerezhető termék is bemutatásra kerül.

[ ÚJ TESZT ]

Honnan ered a wok?

Úgy vélem, egy rövid kitérőt megér, hogy pár szóban beszéljünk erről is, ha más nem azok kedvéért akik kevésbé ismeretesek a konyhában, elkezdeni sosem késő, hátha pont ez hozza meg valaki kedvét, hogy felkösse a kötényt.

Egy falat történelem: Alapvetően maga az eszköz Kínában érte el a végleges formáját, eredeti formájában maga a serpenyő egy félkörre hasonlít leginkább, és különlegessége a gömbölyű alja, viszonylag kis középső résszel, mely nagyjából egy kisebb tenyér méretű, majd ezt követi a kifelé szélesedő, a hagyományos serpenyőinkhez képest lényegesen magasabb fala. Jelen serpenyő esetén az átmérője 35 cm, ez általánosnak mondható. Hasonló serpenyők megtalálhatóak Ázsia-szerte, eredetét illetően pedig a dél-ázsiai karahi és a délkelet-ázsiai kuali edényektől eredeztetik. Kissé messzebb tekintve pedig Közép-Ázsiából, Indiából kerülhetett Kínába, ahol végül elnyerte végleges formáját, melyet ma wokként ismerünk. Az első leletek egészen i.e. 202 - i.sz. 220-ig nyúlnak vissza, a Han-dinasztia koráig, ekkor még anyagból készültek, és főleg gabonaféléket szárítottak benne.

A fém változatának elterjedése a Ming dinasztia idejére tehető (1366 - 1644), és szorosan összeköthető az úgynevezett stir-fry technikával (mely az ételek nagyon forró, relatív kis mennyiségű olajban való elkészítését jelenti folyamatos kevergetés, mozgatás mellett). A technika maga viszont a Han-dinasztia koráig nyúlik vissza a jelenlegi spekulációk alapján, noha konkrét lelettel nem tudták alátámasztani a feltételezést, a különböző zöldségek és ételek apróra vágása miatt arra következtetnek, hogy már ebben a korban jelent volt ez az elkészítési mód, ám ahogy az olvasható, az sem lehetetlen, hogy csak a gabonákhoz alkalmazták a technikát, a feltételezések itt megoszlanak, ettől természetesen nem kevésbé érdekes egyik lehetséges variáció sem. Amerikába feltehetőleg pedig a Kínából, és a különböző ázsiai területekről érkező bevándorlók által érkezett, hasonlóan az olaszokhoz, az ázsiai népek is “hozták” magukkal a konyhai szokásaikat, elkészítési módokat, eszközöket, így “honosítva” meg azt az országban.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.