2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

Autódiagnosztika: a gyakorlatban

Kicsit ugorva az ígéretemmel ellentétben, bemutatok néhány adaptert és a hozzájuk való programot.

[ ÚJ TESZT ]

Interfészek: Kínai adapterek

Milyen szempontok szerint válasszunk adaptert? Mire van szükségünk, mire nem. Fogós kérdés annak, aki még sohasem használt ilyen eszközt. Persze a "professzionális" eszközöket nem fogom bemutatni, csak a mindenki által elérhető multi protokollos adaptereket.

Hogyan válasszunk?

Döntsük el, hogy folyamatosan szeretnénk-e használni, vagy csak alkalmanként? Mennyire számít a sebessége, sok adatot akarunk megjeleníteni, vagy csak 1-2 PID-ről lenne szó (PID/sec)? A méret sem utolsó a szempontjaink közt. (Főleg akkor, ha kuplung pedál felett van a OBD csatlakozó.) Hibakód olvasásra szinte mindegyik alkalmas, azonban a kivitelezés minőségét mindig tartsuk szem előtt, hatalmas szórás van a piacon.

Olcsóbb cuccok:

Elm 327, kínai olcsó adapterek. Amazon/ebay-en megvásárolhatóak. Magyar online boltokban, vaterán is van belőlük bőven. Szokás klón adaptereknek nevezni őket.

Néhány kép:

Általánosságban elmondható róluk, hogy OBD2 szabvány protokollokat ismerik. Ugyanazon funkciókra képesek, áruk 10$-50$ közt mozog. ELM 327 kompatibilisek.

Adatkapcsolat: Bluetooth, WiFi, USB. Döntsük el melyik a jobb. Szűk keresztmetszet az adatkapcsolat szempontjából egyébként nem a BT vagy a WiFi lesz.

Sebesség: olyan 15-20 PID/sec körül mozognak. De itt is van szórás rendesen.

Minőség: Ha külföldről veszünk, mondjuk ebay, nézzük meg az eladó értékeléseit. 10$ alatt ne nagyon rendeljünk. Ha országon belül vásárolunk, akkor próbáljuk ki ha van rá lehetőség, esetleg csak garanciával (boltból) vegyünk. Bár én nem igazén értem a magyar piacot, 10 $-os adaptereket van ahol 14eFt-ért vesztegetnek.. (Biztos sok a vám, meg az 1000%-os haszonkulcs).

Hibák: Ha kifogunk olyan adaptert ami Kínai a taiwani másolatának a hongkongi kalóz verziója, akkor legrosszabb esetben az interfészünk meg sem fog mukkanni. Jobb esetben, ha akadozva jönnek az adatok, esetleg folyamatosan dobálja a BT, Wifi, Usb kapcsolatot. Ennek okai az alkatrészek silány minősége.

Ilyen adaptert használok:

A márkája: Buyobd,
Típusa: Vgate Icar iV350. kell az iPhone imidzs :)

AZ eladó szerint 4x gyorsabb, mint a hasonló adapterek, 2012-es fejlesztés, stb., sablonszöveg.
Maximum 30 PID/sec-t mértem, nem is olyan rossz ez 20$-ért. Másik fontos dolog, elég jó minőségű cucc, class 2 Bluetooth. Stabil és jól is teszi a dolgát (volt Wifi-s is), van ON/OFF gombja, nem szívja az aksit álló helyzetben.

VIGYÁZAT

Vannak olyan adapterek, melyek a vásárlók beetetésére szolgál pl. itt van egy:

Szép a címkéje, de semmi különbség sincs a fentebb felsorolt adapterekhez képest. Legfeljebb annyi, hogy a vételára pár ezerrel magasabb.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • Autódiagnosztika: alapok

    Szeretnék némi segítséget nyújtani azok számára, akik otthon szeretnék diagnosztizálni autójukat.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.