2019. március 24., vasárnap

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Márciusi Emléktúra XL

  Itt a tavasz, folytatódhat a túraszezon. Márciusra is terveztem egy ötveneset a szabadidő függvényében. Munkahelyen is megkaptam az "ünnepi" hosszú hétvégét, így a tt naptárat is ennek függvényében böngésztem. Végül a pomázi cserkészek szervezésében a Márciusi Emléktúra 50 km-es XL útvonala mellett döntöttem:
  Közel van, a nehézsége a terveimnek megfelel és néhány km kivételével a teljes szakaszt megismerem már az előző éveim túrázásai során.

  Nagyon vártam már a hétvégét, de az időjárás előrejelzés nem volt túl szívderítő. Persze pár éve még a fél országot megbénító havazás és másik autóba átülés volt a program, de nem volt kedvem a sárhoz és az esőhöz.

  Péntek éjszaka és szombat hajnalban is esett az eső. Szombaton szokás szerint elaludtam egy bő fél órával, de ismerve magam, volt bőven tartalék a rendszerben. Alig akartam leszállni a HÉV-ről, annyira jól esett a reggeli kómában az ülés alól felszálló forró levegő. A csillaghegyi teszkóban a nyitás utáni friss, forró sajtosrúd adott új lendületet a naphoz. Ekkor már megint csepergett az eső és volt némi szél is.

  Folytatás...

  wetomi 1 hete 0

 • USS Longbow: csillaghajó papírból

  Nagyjából 13 évvel az első vázlat és 11 évvel az építkezés kezdete után befejezettnek tekintem a makettemet.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 1 hónapja 46

 • Dell Optiplex 3020

  Ritkán írok kocka témában, most azonban mégis összedobtam egy gyors összehasonlítást egy otthoni gépcsere kapcsán:
  Alkatrészekből összelegózott öreg consumer gép, vagy fiatalabb brand PC? Közel 10 éves AMD, vagy néhány évvel fiatalabb Intel platform? A válasz egyértelmű, de azért menjünk végig a részleteken is.

  Az elmúlt hetekben cserélték az irodánkban az utolsó néhány "lassú" Dell Optiplexünket. Lassú, mert a webalkalmazások pillanatok alatt megeszik a 4 GB ramot és főleg azért lassú, mert a relatív kevés ram miatt megnövekedett jelentőségű lapozófájlt megölte a lassú HDD.

  Önmagában már egy SSD is elég lett volna a gépekbe pont a lapozófájl gyorsítása miatt, de azért a plusz ram még jobb lett volna. Sokgépes multi környezetben azonban nem fognak egyesével gépet bővíteni, amúgy is lejárt a 3-4 éves könyvelési "élettartam", így cserélték a gépeket kisebbre, gyorsabbra, alacsonyabb fogyasztásúra.


  Már az otthoni környezetben a régi és az új gép

  Folytatás...

  wetomi 1 hónapja 10

 • Bükki Kihívás

  52 km gyalog, télen, éjszaka, számomra ismeretlen terepen. A nehézsége ellenére minden percét megérte, miközben találkozhattam az olvadó hó minden fajtájával.

  Teljesen véletlenül futottam bele a túraleírásba még 2018 novemberében, de azonnal tudtam, hogy mennem kell. Szerencsém volt, mert a tudatosan alacsonyan (500 fő a három távon) tartott létszám ellenére a december eleji regisztrációba is befértem. Kb fél óra alatt telt be a két kisebb és talán háromnegyed óra alatt a nagyobb táv. Eddig a pontig úgy igazán nem is gondoltam bele, hogy mire vállalkoztam?


  Forrás: az esemény facebook oldala

  Szinte alig jártam a Bükkben, azt is évekkel korábban és más részén, de nem féltem a tájékozódástól. A térképről könnyen tanulható volt az útvonal, a telefonra pedig letöltöttem a tracket, így azt is követhettem. Utólag azt mondom, hogy a jelzések jól festettek, jól láthatóak voltak és ha egyedül voltam, a kitaposott ösvény is segített. Az éjszakára tekintettel fényképek most érthető okokból alig készültek, így nagyrészt az első néhány kilométerről tudtam csak válogatni párat.

  Folytatás...

  wetomi 1 hónapja 9

 • Téli Mátra

  Alapvetően pozitív, de felemás érzéseim vannak a túrával kapcsolatban. Gyorsan le is lövöm a lényeget, az idén nem sikerült teljesítettem, idő előtt ki kellett szállnom. Mindjárt ki is fejtem a miérteket és össze is hasonlítom a tavalyi és az idei élményeket. Teszem ezt elsősorban azért, mert az idei évre több tt van betervezve, amihez tudatosan és szorgalmasan edzenem kellene.


  2019.01.26. Az idén több havunk volt, amit később is láthattok majd

  A tavalyi évemről sem összefoglalót nem írtam és kis kivételével a túrákról sem nagyon írtam. A Téli Mátrára tavaly, 2018-ban jutottam el először. Abban a szezonban jóval többet voltam kint az erdőben, gyakorlatilag októbertől kezdve átlagosan kéthetente még decemberben is, így január végére ha nem is voltam jó formában, de azért volt egy jó alapom.

  Figyeljétek a képek feliratait, mert vegyesen lesznek a tavalyi és idei képek. A fájlnevekben pedig ééhhnn_óóppmm formában dátum+idő is látható.

  Folytatás...

  wetomi 1 hónapja 1

 • USS Asia átépítés 1. rész

  Lassan már inkább 5 éves, mint a 4 és fél az a cikkem, ahol 3 saját tervezésű, Star Trekes papírmakettemet mutattam be. Az akkori állapot szerint volt egy már elkészült hajó, az Andromeda és volt a két félkész, a USS Longbow és az Andromédával közel egy idős USS Asia.

  Azóta annyi változás történt, hogy néhány hete, decemberben végre befejeztem a Longbow-t, amiről hamarosan lesz is majd címlapos írás (majdnem kész vagyok, csak néhány fényképpel vagyok megcsúszva, januárra marad az egész), így erre most nem pazarlom a szavakat, lesz még elég. Kérés esetén a fórumba dobok róla képet és majd utólag pótlom a cikkhez a linket is.

  Az Asia-ról viszont már nem lesz címlapos írás, inkább egy bizonytalan időközönként jelentkező "naplót" tervezek, mert személyes bejegyzésként több rizsa elfér (amit láthattok is lentebb), másrészt így talán könnyebben ráveszem magam, hogy haladjak a befejezéssel.

  Folytatás...

  wetomi 2 hónapja 0

 • Csak egy kör

  Május elején volt szerencsém bringás kísérőként eljutni az Ultrabalatonra, ami hatalmas élmény volt és nagy hatással volt rám. Nagyon megfogott a rendezvény két mottója is: "Csak egy kör" és (nem pontosan idézve) "Azért futom körbe, mert ott van". Most viszont nem futni fogok, mert ahhoz lusta vagyok, hanem tekerni.

  Régóta dédelgetett álmom volt, hogy egyszer egy nap alatt körbetekerjem a Balatont. Sokan megcsinálták, én miért ne tehetném meg? Az Ultrabalaton során ezért ahol tudtam, figyeltem a kerékpáros útvonalat, hogy előzetesen minél jobban fel tudjam mérni a viszonyokat. Gyalogtúrázni továbbra is jártam rendszeresen, de a tekerés az csak nem jött össze, amennyit szerettem volna. Az idei év áprilisában szezonnyitónak volt egy 92 km-es utam az Alföldön úgy, hogy előtte vagy 9-10 hónapja nem ültem bringán. Utána 2-3 darab 60-80 km-es karika még volt, de rendszeres városi tekerésre már nem vettem rá magam. Az idén nyárra már terveztem a kört, de ilyen alapozással nem szívesen vágtam bele.


  4:01 - még én sem ébredtem fel, nem hogy a város

  Folytatás...

  wetomi 8 hónapja 3

 • Erdei vérszívás a négyzeten

  Mostanság már csak egy-egy féléves, éves összefoglalót írok a túrázásaimról, de egy-két ismerősnek e-mailben mindig beszámolok az aprajáról is. Ezek többé-kevésbé jobban sikerülnek, személyesebbek, nyersebbek, nyíltabbak, mint egy modoros blogposzt. Az elmúlt két alkalomról is beszámoltam nekik írásban és most megjött a kedvem, hogy itt a Logout-on is posztoljam. Éppen csak finomítva egy-két apróságon és képekkel kiegészítve. Ha van kedvetek és időtök, olvassátok el.

  (Ha új címet kellene adnom az írásnak, akkor talán a "(vér)Szívás a sokadik hatványon" lenne az.)

  Vágjunk bele a közepébe. Elmúlt szombaton, 06.16-án szombaton Sopronba mentem pocaksimogatóba egy régi ismerősömhez és a férjéhez. Mint minden jó szombat, ez is a péntek esti sörözéssel kezdődött. Hajnali 3-kor hazaestem, aztán 6-kor felriadtam. Ismét csodát tettem, hogy időben elkészültem és elértem a vonatot, ahol nem tudtam aludni.

  Sopronban alaposan bejártuk a belvárost, ami gyönyörű és talán fontosabb a lelkemnek, hogy akkor számomra meglepően csendes volt és kevesen voltak. Végigtalpaltuk a belvárost, délutánra pedig napok óta túrázni terveztem. Péntek délutánig csak a Sopron melletti hegyekbe akartam felmenni, aztán bekattant az OKT. Néztem is menetrendet Kőszeg felé és már vigyorogtam, hogy jó hétvégém lesz.

  Folytatás...

  wetomi 9 hónapja 2

 • Csak néhány kilométer

  Gyorsan eltelt ismét egy év és megint azon kapom magam, hogy a gondolataimat kergetem.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Helyszíni riport 1 éve 19

 • Tudatosan az interneten gyerekként és felnőttként is

  A következő cikk megírásával már több, mint egy éve tartozom, ideje volt hát összeszedni magam. Annyi előnye volt az eltel időszaknak, hogy további élményeket is szerezhettem és volt lehetősége nagyrészt leülepedni a gondolataimnak.

  Alapvetően egy élménybeszámolót olvashattok. Nem én fogom feltalálni a spanyolviaszt és nem is itt születnek a nagy igazságok. Témaindítónak vetek fel néhány gondolatot, kíváncsi vagyok a véleményetekre. Remélem van az olvasók között gyakorló szülő, hozzám hasonlóan a határról szemlélődő, vagy akár még az érintett fiatalabb korosztályból is, hogy minél több szempontot hallhassunk.

  Digitális bennszülött, cyberbullying, digitális zaklatás, digitális lábnyom. Csak néhány kifejezés az amúgy szerteágazó témából, amivel szerencsére egyre gyakrabban lehet találkozni a mindennapokban is. A továbbiakban általánosan csak biztonságos internet használatként hivatkozok rá.

  Bevallom, most is nehéz helyzetben érzem magam, mivel 29 évesen bizonyos értelemben együtt nőttem fel az internettel, együtt fejlődtünk, változtunk (jobb-rosszabb irányba) az elmúlt kb. 17 évben amióta találkoztunk. Nagyon sok területet készség szinten használok, míg más területektől - gondolok itt elsősorban a közösségi oldalakra - kissé konzervatívan, de tudatosan távol tartom magam.

  Folytatás...

  wetomi 1 éve 18

 • Papírból bármit

  Mint a fából vaskarikát, a papírból is szinte bármit meg lehet építeni. Még űrhajókat is.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 2 éve 53

 • Papírból bármit

  "Mint a fából vaskarikát, a papírból is szinte bármit meg lehet építeni..." Így kezdődött az eredeti személyes bejegyzés, amit végül ugyan ezzel a címmel némi finomhangolást eltekintve lényegében változatlan tartalommal elküldtem címlapos cikknek: [link]

  Ízelítőnek az alábbi képet meghagytam az eredeti bejegyzésből, mert törölni nem szeretném, de mégsem akartam hogy duplán legyen kint a tartalom.

  wetomi 2 éve 12

 • 2016 Q1-Q3

  Tavaly november végén pár gondolatban átfutottam az akkori évemet és ugyan nem írtam le mindent, de röviden a következő, 2016-os évre is összefoglaltam, mihez kellene kezdeni magammal. Néha nem árt menet közben felülvizsgálni a történteket.

  Nem mondom, hogy minden sikerült, mert nem sikerült minden és ezért nem is mondhatom, hogy elégedett lennék a teljesítményemmel, de egyáltalán nem rossz a helyzet.

  A szombat reggeli vonatra várakozás során elkezdtem megírni az elmúlt hónapok vázlatát. A két fő vonalat, gyakorlatilag az itt a Logouton tőlem már megszokott szabadidős tevékenységet, a túrázást és a makettezést ragadtam ki, mert kockulós, informatikai témám most nincs. A Sonic Gear EVO 7-es hangszóróim mondjuk javításra szorulnak, 9-10 év után elkoptak a potik, de hacsak nem baltázok el valamit nagyon, nem valószínű, hogy írnék róla.

  Hamar arra jutottam, hogy követhetőbb, ha ezeket külön írom meg. A munkára és a magánéletre pedig nem térnék ki, mert egyrészt nem publikusak, másrészt szerencsére rendben vannak.

  Folytatás...

  wetomi 2 éve 1

 • Hóban egyensúlyozva a Spartacus-ösvényen

  Hólapátolás helyett kihasználtam a vasárnapot és végigjártam a Spartacus-ösvény és az Apátkúti-völgy legnagyobb részét Pilisszentlászló mellett. Az izgalmas és szép útvonalhoz a Szép kilátás! blog vonatkozó bejegyzése adta ismételten az ötletet, mint már nem először. Az őszi színekről ugyan már lemaradtam, de végre egy igazi téli túrára nyílt lehetőségem.

  térkép
  A régi Cartographia térkép helyett az OpenStreetMapra váltok

  Az útvonal a térképen - jelen bejegyzés talán legszínesebb részén - jól látszik. Pilisszentlászlóról indultam a zöld jelzésen, végig a Spartacus-ösvényen lefelé az Apát-kúti-völgybe, majd onnan vissza a piros jelzésen a völgyön keresztül Pilisszentlászlóra. Egyszerű, jól követhető a vonalvezetés, minimális a szintemelkedés.

  Folytatás...

  wetomi 3 éve 4

 • Elmúlóban

  Ha már az év második felénél, annak is a végénél tartunk, jó érzés átgondolni az elmúlt hónapok meghatározó történéseit, áttekinteni ezt a lassacskán elmúló évemet. Nem, még nincs itt az ideje a szilveszteri összefoglalónak, nem az következik és nem, nem megyek bele túl személyes dolgokba sem.

  Keserű évkezdet után a tavasszal sikerült munkahelyet váltani, aminek nagyon örülök. Alapvetően pozitív változást hozott az életemben az új környezet, az új pozíció. Egyelőre szeretem. Az elvárásoknak igyekszek megfelelni, bár mindig lesz még hova fejlődni.


  2015.07.25 - Tarnai-pihenő

  Az év második felében nem igazán sikerült eljutnom túrázni. A néhány szerencsés alkalommal is csak a közelben, már ismert útvonalakat jártam be. Ebből adódóan nem is fényképeztem túl sokat és önálló bejegyzésnek sem volt elegendő esemény, így most egy rögtönzött válogatást készítettem. A tavaszi jó világ után a nyáron sem unatkoztam, program is volt elé és meleg is, csak a hétvége volt kevés.

  Folytatás...

  wetomi 3 éve 2

 • Öregecske AM2-es szívátültetés után

  Az elmúlt években a saját gépemet nem fejlesztettem plusz ramon kívül mással, mert a teljesítményét elégnek éreztem. Az otthoni, családi gép ugyanakkor méltatlanul a háttérbe szorult, közel 8 éves korára már igencsak eljárt felette az idő, hiszen az összerakása óta nem történt a teljesítményét érintő érdemi változtatás.

  Annak idején sem volt csúcsgép, a mai világban azonban már sok esetben kevésnek érződött az 1 magos 2,2 GHz-es AMD Athlon 64 3500+ processzor, de a 2 GB ram is szűkössé vált. Az 5 éve telepített Windows 7 ugyanakkor meglepően jó állapotban van a gondoskodó karbantartásnak köszönhetően. A konfiguráció teljes értékűen használható még így is, egyszerűen csak kényelmetlenné vált már a lassúsága. Kezdeni kellett vele valamit...

  Konfiguráció:
  Processzor: AMD Athlon 64 3500+ (1 mag, 2,2 GHz)
  Memória: 2*1 GB DDR2 800 MHz Kingmax (~735 MHz)
  Alaplap: Gigabyte GA-MA690VM S2
  Merevlemez: Samsung HD160HJ 160GB SATA2
  Tápegység: FSP 350 PNF
  VGA: integrált ATI X1200

  Folytatás...

  wetomi 3 éve 6

 • Válogatás tavaszról

  Néhány korábbi túrámról írt bejegyzésemben elég sokat szövegeltem. Ha az útvonal és az élmények eléggé kikerekítették a napomat, jól esett utólag összeszedni a gondolataimat és megosztani őket, talán azért is, mert legtöbbször egyedül túrázok. Ebből a szempontból most rendhagyó és sokkal emészthetőbb leszek: egy egyszerű válogatást állítottam össze idei képeimből.

  A használt technika egy Sony Xperia Z1 Compact. Utómunka a gyíkos képek megvágásán kívül nincs, mindössze csak átméreteztem a 8 MP-es fotókat az itteni felhasználáshoz. Beszéljenek hát a képek:


  2015.04.06. - Budaörs, a Huszonnégyökrös-hegy magányos fája


  2015.04.18. - Urak Asztala, magányos őrtorony a lérak bázis peremén

  Folytatás...

  wetomi 3 éve 3

 • Látogatás a Magas-Börzsönyben

  Hosszú évekkel ezelőtt jártam utoljára a Börzsönyben, de már régóta vissza akartam jutni. Tavaly végül már több okból nem volt rá alkalmam, de az idén nem halogattam tovább.

  Elsődleges úti célként egyértelműen adott a Csóványos és Nagy Hideg-hegy, már csak a részleteket kellett kitalálni. Továbbra is egy napos utat terveztem, amelyen sokat egyszerűsít, hogy vonattal elég jól elérhető Börzsöny keleti és déli része. Nem utolsó sorban a térségben fennmaradt kisvasutak egyikén is szerettem volna utazni.

  Az útvonal végül már egy évvel ezelőtt elkészült, de csak most jutottam oda, hogy vonatra üljek és végig járjam. A program nagy vonalakban a következő lett: Diósjenő – Csóványos – Nagy Hideg-Hegy – Kisinóc – Királyrét.

  5:48-kor indultam a Nyugatiból, majd a váci átszállást követően a Verőcétől felfelé, a völgyben kaptató, majd Berkenye lankáin szusszanó 2 darab galaktikus kispiros Bz motorkocsiból álló szerelvény megalapozta a kirándulás jó hangulatát és az én kedvemet is.

  Folytatás...

  wetomi 3 éve 0

 • Ebben a véletlenben nem hiszek

  Pár hónapja már nem írtam ki magamból a kikívánkozó gondolatokat, most egy élmény kapcsán mégis billentyűzetet ragadtam.

  Új történettel frissítve alul (2015.06.03.)

  Költözésre került a sor, az új albérletben pedig egészen hamar megtörtént a lakók lecserélése rám. A takarítás nagyrészt megtörtént, bár túl sok idő nem volt rá. Végül is vállalható volt már a lakás, de néhány apróság maradt még a konyhaszekrényben, amire azóta nekem sem jutott időm - nem fogtam még hozzá, hogy kitakarítsam.

  Történt, hogy a minap rántottát akartam csinálni reggelire. Keresem a fűszereket és a borson kívül mást nem találtam. Tisztán emlékeztem hova raktam a többit is, még a blokk is megvan a vásárlásról, de sehol nem találom a fűszereket. A fűszeres/vegyes szekrényben a legfelső polcon volt az a néhány csomag, bontatlan, egyértelműen új fűszer és egy csomag már megkezdett paprika kb. egy ezres értékben. Nem nagy összeg, nem is ez a lényeg, hanem az, hogy nincs meg. De miért?

  Egyedül lakok még, rajtam kívül nem sokan vihették el. A tulajdonos és egy-két személy, akik a napokban a mosógépet szerelték. Bármelyik is legyen, akár hogyan is nézem, elég gáz a helyzet. Eldurrant az agyam, de leültem inkább negyed órára lenyugodni, csak azután telefonáltam a tulajdonosnak, hogy mit tapasztaltam.

  Folytatás...

  wetomi 3 éve 18

 • Generációugrás

  Néhány évvel a kirobbanása után engem is elért az okostelefon láz. Szükségem is volt már új telefonra, és kocka lévén ideje volt haladni is a korral. Egy hónap megfontolt nézelődés, majd a kiszemelt példány tapasztalatainak további egy havi olvasgatása után vásárlásra adtam a fejem. November vége óta egy Samsung Galaxy Ace 4 ( G357FZ ) elégedett tulajdonosa vagyok.

  Nem tesztet fogok írni, mivel azt már megtaláljátok a szokásos kiváló minőségben a Mobilaréna oldalain. Inkább a váltást késleltető részleteket próbálom utólag csokorba szedni. Valamint megfigyelve az új felhasználói szokások kialakulását, a régiek változását, amelyeken már biztosan sokatok biztosan átesett, én azonban csak most indultam el ezen az úton.

  Előre szólok, saját vélemény következik, néhol talán nehezen emészthető részletekkel!

  Folytatás...

  wetomi 4 éve 2

 • Félúton a KDE 4 és 5 között

  Hónapok óta kíváncsian vártam mi lesz a KDE 5-ből, most pedig volt egy kis időm, feltettem, apránként ismerkedek vele. Még csak pár órás az ismertség, ezért csak egy gyors helyzetjelentést írok.

  A KDE-től indulva a KDE SC-n keresztül eljutottunk a hangzatos nevű KDE Frameworks-höz és a Plasma Workspaces-hez és ennek a kettőnek az 5-ös verziójához. A 4-es verzió legutóbbi, 4.14-es kiadása is, de már az azt megelőző javítások is nagyon jók, nálam gond nélkül működtek, ezért kicsit félve vágtam bele a váltásba.
  Szerencsére egyszerűen, problémamentesen történt a telepítés. Az openSUSE két tárolóját kellett csak felvennem, egyikben a QT 5 a másikban a KDE 5 van.

  Ha a YaST-ból, grafikus felületen telepítjük a rendszert, akkor egy-két csomagot kell kiválasztani, pl. a plasma5-desktopot és a függőségeknek megfelelően a többit mellé is rakja a rendszer. Bizonyára van szép és egyszerű parancssoros módszer is, én most kattintgatni akartam.

  Néhány csomag törlésre kerül a telepítéskor, majd újraindítás után már az új felület vár minket. A látvány a mai trendeknek megfelelően változott kissé elhagyva a hagyományos KDE érzést, de még mindig nem olyan drasztikus a váltás, mint a Unity és a Gnome 3 esetén. Eddig tetszik, sok szép részlet van benne.

  Folytatás...

  wetomi 4 éve 9

 • Spontán kirándulás Nagykovácsi környékén

  Utoljára már több, mint egy hónapja, május utolsó napján jutottam ki az erdőbe túrázni, amikor végül egy szerencsés véletlen folytán Nagykovácsi helyett Pilisborosjenőn kötöttem ki. Az akkor kimaradt célpontokra: a Remete-szurdok, a Zsíros-hegy, a Nagy-szénás, a Nagy-kopasz tetején álló Csergezán kilátó és a Tarnai pihenőre továbbra is nagyon kíváncsi voltam. Elmúlt vasárnap, 6-án végül ismét sikerült kiszabadulni a természetbe.

  Múlt szombaton még nem terveztem semmit, elmentem dolgozni éjszakára. Vasárnap hajnalban azonban kifejezetten frissnek éreztem még magam, sőt, egészen fel voltam pörögve. Hazafelé menet eldöntöttem, ha törik, ha szakad, elindulok Nagykovácsiba. Egyedül kell lennem, kint az erdőben, mozogni, izzadni, porosnak lenni, szenvedni az emelkedőn, pihenni a lejtőn és a nap végére újabb élményekkel telve hullafáradtan elaludni!

  Folytatás...

  wetomi 4 éve 0

 • IDE, oda, AHCI!

  Nagyon sok időt töltöttem el, tulajdonképpen fölöslegesen egy apróság miatt, amire a fene se gondolt volna. Legalábbis én nem. Előre szólok, hosszú és fárasztó írás következik.

  Történt, hogy a múlt héten szerdán nálam járt bő másfél órára egy videokártya kipróbálásra. Nem maradt nálam, nem is kellett, csak ki akartam próbálni. Normál leállítás után kiveszem, gépet összerakom, indítom, de miután látom, hogy nincs kép, akkor jutott eszembe, hogy a biosban nem állítottam vissza az IGP alaplapi kimenetét.

  Nem volt kéznél fémpöcök, így a powergombothosszannyomós leállítás után áramtalanítás és az alaplapi elem kivételével terveztem resetelni a beállításokat. Egy újabb képtelen indítás után rájöttem, hogy ez nem működik, véletlenül a resetet nyomtam meg, újraindul, majd leállítottam normálisan. Egy kés hegyével végül sikerült a biosreset és végre volt képem.

  Gyorsan beállítottam azt a pár apróságot, amit megszoktam, majd indítás után látom a Grub2 rendszertöltő üzenetét, miszerint ismeretlen fájlrendszert lát, ezzel ténnyel pedig nem volt hajlandó folytatni a rendszertöltés műveletét.

  Folytatás...

  wetomi 4 éve 17

 • Húsvéti téblábolás a Lom-hegytől a Kevélyekig

  Húsvét vasárnap egy számomra komoly útvonalat jártam végig a gyönyörűen kizöldült Pilisben.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Helyszíni riport 4 éve 26

 • Nem mindegy, hogy eltévedtem, vagy csak nem tudom hol vagyok

  A kettő szerintem nem ugyan az. Egy szerencsés véletlen folytán alakult szombatomról írok pár szót.
  A legutóbbi, félbeszakított kirándulás óta kezdett rendbejönni a térdem. Nem nyúztam túlságosan, csak bringáztam, de nem tapasztaltam problémát, mehetnékem volt ismét.

  Alg fórumtárs és a gugli Panoramio által kiadott képek meghozták a kedvem a Nagy-Kopasz tetején álló Csergezán-kilátóhoz. Nagykovácsi közel van, nem jártam még a környéken, az útvonal gyorsan összeállt: Máriaremetéről indulva megnéznézem a Remete-szurdokot, majd Nagykovácsi felett a Zsíros-hegy és Nagy-szénás. Majd délnek fordulva a Nagy-Kopasz, a Tarnai pihenő és a piros jelzésen vissza Hűvösvölgy és a Hárs-hegy lábához. Nem túl nehéz ~24 km-es túrának ígérkezett kb. 650 méter szinttel, ez nem sok.

  Budai-hegység térképem nem volt ezért egyszerűen egy A4-es papírra írtam magamnak egy itinert.
  Napok óta piszkált már, hogy nem találom a Pilis-Visegrádi-hegység térképemet. Ez most nem kellett ugyan, de szeretem a helyén tudni a dolgaimat. A hét közben túlságosan nem foglalkoztam vele, de péntek este odáig jutottam, hogy felforgattam a szobámat, hol lehet. Végül eszembe jutott, hogy legutoljára a szkennerben hagytam.

  Folytatás...

  wetomi 4 éve 3

 • Felemás vasárnap fél túrával

  Nem is az eső volt a probléma, hanem a térdem...

  Dömösről indulva Prédikálószék és Pilisszentlászlón keresztül Vörös-kő és Leányfalu volt a tervezett útvonal. A rossz időjárás biztos bekövetkeztének teljes tudatában indultam el. Nem félek az esőtől. Álmosan pislogtam kifelé a busz ablakán. Szentendrénél piszok nagy zuhi volt reggel 7 körül, de Dömösre érve elcsendesedett. Megfordult a fejemben egy rövidítés, mert visszafordulni nem akartam, hiszen egy kis esőtől semmi baja sem lesz az embernek. A Rám-szakadék esőben nagy élmény lehet, Dobogókőről pedig busszal már hazajöttem volna. Végül mégis bevállaltam a meredek emelkedőt Prédikálószék felé.

  Tavaly kétszer is jártam erre, de akkor fentről lefelé jöttem ezen az útvonalon. A meredeksége ugyan nem változott, de felfelé az eső áztatta kaptató elég izgalmas volt, még inkább fárasztó, de leginkább csúszós. A völgyben vagy már felhők, vagy még köd volt, nagyon különleges érzés kerülgetett a látványától, ahogy ki-be úszik a fák közé. Hiába a nappali világosság, egészen horror filmes volt.

  Folytatás...

  wetomi 4 éve 10

 • Fel a csillagokba!

  Avagy saját terveim megvalósítása papírmakett formájában a kedvenc TV sorozataim világa alapján.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 4 éve 87

 • Könnyű ebéd az Urak Asztalánál

  Volt néhány fárasztó kaptató, de átlagos kondícióban még teljesíthető, aki teheti, menjen, mert zöldülés után még szebb!

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Helyszíni riport 4 éve 22

 • Pilis-tető a tavasz első napján

  A meteorológiai tavasz első napján gyönyörű időben volt szerencsém túrázni egyet a Pilis-tetőn és környékén.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Helyszíni riport 4 éve 15

 • Holdvilágból Szentendrére

  Kora tavaszi sárdagasztás az ébredő erdőben

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Helyszíni riport 4 éve 15

 • Tápegység...

  A számítógépeknek is van humorérzéke, csak néha nem értem a poént.

  Átlagos sztori, egy átlagos számítógép javításról. Egy kollégámnak néztem rá a gépére, mert lassan két éve én csinálom a karbantartásokat nála, ha hív. Legutóbb azzal hívott, hogy rendszeresen leáll a gép amikor elmegy onnan több időre és nem fut semmi, viszont ha hagyja futni pl. a torrentet, akkor nem.
  Elsőre csak valami szoftveres energiatakarékossági hibára gondoltam, elalszik a gép és nem ébred fel, de emlékeim szerint azt normálisan beállítottam. Esetleg a Green WD kavar valamit. Sebaj, ránézek a beállításokra 10 perc és minden ok.

  Én naív... :D Szóval, mint kiderült, már harmadik napja be sem tudja kapcsolni a gépet, amikor nekem szólt és állítólag már több hónappal ez előtt kezdődtek szaporodni ezek a jelenségek. Néma gyereknek...

  Folytatás...

  wetomi 4 éve 3

 • Az első százas

  Még nem a Kinizsi, az várat magára, de bringával az első. Szeretek tekerni, de eddig olyan 60-70 között megálltam, azokra is ritkábban vitt rá a lélek, ráadásul az elmúlt bő egy évben elég keveset tudtam menni.
  Az idén most péntek este tekertem először. A gépre rászorulna némi felújítás, ezért nehezen vettem elő. A tapasztalatok azonban jók voltak, így szombatra egy nagyobb kerülőt terveztem Szentendréig.

  Bő másfél év folyamatos leépülés után szombat hajnalban elhunyt apai nagymamám. Idő híján sajnos nem volt időm hazautazni, így miután a hírrel elindult reggelem, mindenképpen kellett a szellőzés, lehetőleg egész napra, emberek nélkül. Csomagoltam egy kis kaját, pumpát és láthatósági cuccokat, majd indultam.

  Szentendrénél még nem éreztem fáradtságot, sőt, meglepően jól voltam. Már terveztem megállni enni és inni, de rengeteg ember volt kint, nem volt hozzájuk kedvem, mentem tovább.

  Folytatás...

  wetomi 4 éve 4

 • Hogyan jutottam el az openSUSE-hoz? A kíváncsiság az első...

  Oktatási rendszerünknek (is) köszönhetően a 3.11-es verziótól kezdve használtam, használok Windowst, a mai napig is folyamatosan. Jelenleg munkahelyemen is napi ~8 órában a jó öreg XP-t nyúzom, de használtam lényegében az összes többi verziót. Nincs informatikai végzettségem, de hobbiból érdeklődök eziránt, kísérletezgetek, okoskodok és néha karbantartással is foglalkozok. Ha nem is sok, de némi hardveres és szoftveres tapasztalat azért ragadt rám, hasonlóan a Prohardver lapcsalád olvasóinak többségéhez.
  Volt nem kevés user error és még több megmagyarázhatatlan esemény is, de még mindig nem tántorodtam el a témától. A kíváncsiság és valahol a perverzió határán mozogtam sokáig, így tanultam meg például, hogy ntfs-ről fat32-re konvertálva a fájlrendszert, bizony elvesznek az adatok :D

  Nagyon jó, általános iskolai számítástechnika/technika/kémia tanáromnak hála, amikor a számtech szakkörön szóba kerültek az operációs rendszerek nem felejtette el megemlíteni a linuxot (és még az OS/2-t sem, amely akkoriban még alakulgatott) a Windows és a DOS mellett, kiemelve kiváló hálózati képességeit. (linux kezelte a helyi hálózatot) Emlékeim szerint olyan 98-99 környékére tenném ezt az időszakot.
  Talán pont azért is maradt meg bennem a linux iránti minimális kíváncsiság, mert nem láttuk, hogy mi az, mit csinál, hogyan néz ki, mégis fontos dolgot csinál.

  Folytatás...

  wetomi 6 éve 4

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.